Valgobservatører om Ruslands præsidentvalg: Ikke tale om et egentligt valg

Restriktioner i ytrings- og forsamlingsfrihed har skadet præsidentvalg, vurderer OSCE.

Vladimir Putin vandt det russiske præsidentvalg med knap 77 procent af stemmerne. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Det russiske præsidentvalg søndag bar præg af et konstant pres på kritiske røster og blev gennemført i et 'overdrevent kontrolleret' miljø.

Sådan lyder det fra de internationale valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, som mandag middag har præsenteret deres vurdering af valget, som Vladimir Putin overbevisende vandt med knap 77 procent af stemmerne.

- Et valg uden egentlig modstand, som der er tale om her, er ikke et reelt valg, lyder det fra obsevatørgruppen.

Valget blev dog gennemført ordentligt af den centrale valgkommission, valgobservatørgruppen, der i en erklæring understreger manglen på modstand til Vladimir Putin.

- Restriktioner af fundamentale friheder som forsamlings - og ytringsfrihed så vel som registrering af kandidater har begrænset det politiske engagement og resulteret i mangel på reel modstand, lød det fra observatørgruppen på et pressemøde.

Gruppen noterede sig yderligere, at selve håndteringen af uregelmæssigheder ved valget manglede gennemsigtighed, og at den ensidige dækning af valget medvirkede til ulige vilkår for kandidaterne.

Ifølge den russiske valgkommissions formand, Ella Pamfilova, er der kun registreret mindre uregelmæssigheder ved valget.

- Valgresultatet fra fem valgsteder i tre russiske regioner er blevet annulleret, siger hun til nyhedsbureauet Tass.

Mere end 108 millioner russere kunne stemme til søndagens valg, hvor valgdeltagelsen ifølge den russiske valgkomité nåede 68 procent.

Facebook
Twitter