Britisk valg: Corbyn har hårdt brug for unge vælgere

Hvis Labour skal vinde magten, har de brug for, at usædvanligt mange unge mennesker stemmer.

Britiske meningsmålere har givetvis nerverne uden på jakkesættet i dag, hvor der er parlamentsvalg.

Sporene skræmmer: Institutterne skød langt forbi resultatet, sidst der var valg i 2015, og flertallet for "Leave" ved Brexit-afstemningen sidste år missede de også.

Denne gang har målingerne undervejs i valgkampen strittet i mange retninger - fra en jordskredssejr til De Konservative til et parlament, hvor intet parti har flertal, og Labour dermed kan forsøge at skrabe mandater sammen til at danne regering.

Usikkerheden skyldes i høj grad valgets store ubekendte: De unge vælgere.

Undersøgelser viser, at jo yngre en vælger er, jo mere sandsynligt er det, at hun eller han stemmer på Labour. To ud af tre vælgere i aldersgruppen 18-24 år siger i en måling, at de vil stemme på Labour, og i gruppen 25 til 33 år fører partiet med 14 procentpoint over De Konservative. Så Jeremy Corbyn skal håbe på en flodbølge af unge vælgere i dag.

nick.jpg

- Corbyn har vist, at han er bedst, når han kæmper for sin sag. De har en god måde at tage sig af økonomiske problemer. Vi har haft nedskæringer i årevis, og det virker ikke, siger 25-årige Nick Monday, som DR Nyheder møder ved et valgsted i London.

Linkbox

Læs også

Britiske forsider: Løgneren May og Corbyn i skraldespanden

Møder de op?

Men det store spørgsmål, som meningsmålingerne er nødt til indregne, er: Hvor mange af de unge vælgere møder rent faktisk op på valgstederne?

Beskedne 43 procent af de 18 til 24-årige stemte ved parlamentsvalget i 2015, men tallet for personer over 65 år - De Konservatives mest trofaste vælgere - var 78 procent.

Skal Corbyn have den mindste chance, skal afstanden mellem valgdeltagelsen for unge og gamle vælgere mindskes markant.

Linkbox

Læs også

Korrespondent: Corbyn bliver belønnet for sin stædighed

Den 28-årige lærer Victor Mellors håber, at det sker.

- Jeg er virkelig tilhænger af at bringe kvaliteten tilbage i NHS (det nationale sundhedssystem, red.) og renationalisering af togdriften. Jeg meldte mig faktisk ind i Labour, da Jeremy Corbyn kom til, fortæller han.

viktor.jpg

Opsigtsvækkende målinger

Jeremy Corbyn og Labours håb om et generationsboost er ikke fuldstændig grundløst. I forhold til valgene i 2015 og 2016 har markant flere unge denne gang registreret sig som vælgere.

Det har været med til at få to institutter - Survation og Yougov - til at offentliggøre opsigtsvækkende meningsmålinger, der spår, at premierminister Theresa May og De Konservative mister flertallet i underhuset. Begge målinger bygger på en høj valgdeltagelse blandt unge vælgere.

Linkbox

Læs også

Britisk valgs vigtigste temaer: Her står May og Corbyn

Alle andre institutter mener dog, at de to målinger overdriver de unges entusiasme og forudser derfor en komfortabel sejr til De Konservative.

tom.jpg

- Det er problemet ved alle valg, er det ikke? At få de unge til at stemme. Men jeg er optimistisk ud fra, hvad jeg hører i pressen, siger den 25-årige Labour-vælger Tom Mellors:

- Personligt er jeg stærk tilhænger af et mere lige samfund. Det tror jeg, at alle vil have gavn af. Så Jeremy Corbyns plan om at beskatte de rige hårdere og omfordele rigdomme er vigtig for mig.

Klik på play.

De britiske valgsteder lukker klokken 23 dansk tid, og du kan følge med i valgnatten på dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk