Dansker i Storbritannien: Vi er nødt til at have udenlandsk arbejdskraft

Der bor over 20.000 danskere i Storbritannien - og for mange af dem handler dagens valg om vejen ud af EU.

Kokke skærer brød, skinke og tomater i køkkenet på restauranten 1 Lombard Street midt i London.

Den danske restaurantejer Søren Jessen er bekymret for, hvad dagens valgudfald kan komme til at betyde for hans ansatte:

- Jeg er bekymret over, hvilke rettigheder udlændinge får til at arbejde i England, siger han.

57 ud af de i alt 60 ansatte i restauranten kommer fra andre EU-lande.

- Jeg er spændt på hvor meget det kræver af os, at få dem ind, for vi har brug for dem. Vi er nødt til at have udenlandsk arbejdskraft. Hvis det bliver gjort meget besværligt for os at ansætte dem, og få dem til landet, og det tager en længere periode at få dem til at komme ind, så bliver det et kæmpe problem for os, siger Søren Jessen.

Mays eller Corbyns brexit

Den konservative premierminister Theresa May vil have befolkningens opbakning til at forhandle en hård udgave af Brexit - som kan betyde en begrænsning af EU-borgeres mulighed for at komme til Storbritannien for at arbejde.

Udfordreren, den socialdemokratiske leder Jeremy Corbyn, lægger op til en mere blød linje. Og helt til det sidste har han understreget, hvad han mener, der er på spil for briterne.

- Det, der er vigtigt, er en økonomi, der fungerer for alle - at forhandle en aftale om Brexit, der garanterer fri handelsadgang til det europæiske marked og sikrer europæere bosiddende over hele Storbritannien retten til at blive her og bidrage til vores økonomi, har Jeremy Corbyn tidligere sagt.

I morgen skal vi drukne sorgen eller glæden

Det er særligt uvisheden, der bekymrer restaurantejer Søren Jessen.

- Alting stopper ikke lige på grund af Brexit, men det kommer til at blive meget vanskeligt, siger han.

Uanset udfaldet, forventer Søren Jessen - efter en stille valgdag, masser af gæster i morgen

- Så kommer folk sikkert for at drukne sorgen eller glæden, eller hvad det nu bliver.

Det er svært med sikkerhed at sige, hvor mange danskere der bor i Storbritannien. Men på baggrund af en optælling fra 2013 skønner det britiske statistikkontor, at der bor omkring 20.000 danskere i Storbritannien.