Ekspert spår May svær fremtid i mindretalsregering

Fremtiden ser dyster ud for premierminister Theresa May, vurderer lektor.

Den britiske premierminister Theresa May talte til nationen fra Downing Street i London, tidligere i dag, da det stod klart, at hun igen kan danne regering. Denne gang dog ikke uden støtte.

Der blev lyttet godt efter, da den britiske premierminister, Theresa May, tidligere i dag trådte ud af døren i Downing Street nummer 10 for at tale til nationen ovenpå det britiske parlamentsvalg.

Men uanset hvor godt man lyttede efter, så talte Theresa May ikke om Det Konservative partis tilbagegang. Heller ikke de eventuelle fejl, partiet og hende som leder har begået i løbet af valgkampen blev nævnt med et ord. Derimod lød budskabet blot, at arbejdet nu fortsætter som hidtil. Nu blot i en mindretalsregering med støtte fra Det Demokratiske Unionistparti (DUP) fra Nordirland.

Det kommer til at bringe Theresa May i oprørt hav og uden en sikker kurs i brexit-forhandlingerne, vurderer Edward Ashbee, lektor på CBS og forsker i britiske valg.

- Jeg tror, at hun står overfor enorme udfordringer, og jeg tror, at det er en halvtreds halvtreds, om hun fortsat er premierminister ved udgangen af måneden, siger han.

Den dystre spådom falder ikke kun, fordi Storbritannien har et relativt uprøvet forhold til reelle mindretalsregeringer. Den hidtil eneste mindretalsregering, der er blevet dannet efter et valg i Storbritannien, sad i otte måneder tilbage i 1974.

Mangler May selverkendelse?

Nej, spådommen falder også, fordi lytterne til Theresa Mays tale ikke hørte den selverkendelse, som de lyttede efter, siger Edward Ashbee.

- Problemerne kommer ikke kun fra DUP, selvom de over tid vil kræve en pris for deres samarbejde, siger han og uddyber:

- Problemerne kommer også, fordi der nu er så meget uro omkring hendes lederskab blandt konservative medlemmer. Den uro og utilfredshed vil formentlig blive forstærket af den tale, som Theresa May har holdt udenfor Downing Street. Den tale fejlede med hensyn til at nævne, hvad der er sket. Den erkendte ikke det tab, som de konservative har lidt. Den udtrykte ikke den selvrefleksion, som mange konservative tror er nødvendig.

Han uddyber, at mange konservative ikke havde forudset tabet af mandater. Fra at kunne regere med et absolut flertal, er Mays regering nu afhængig af stemmer udefra. Med 318 mandater er May afhængig af otte mandater udefra, og her kan DUP med 10 mandater udgøre tungen på vægtskålen.

Men selv det flertal kan vise sig ustabilt, når der skal forhandles om brexit. Efter afstemningen om at forlade EU, har de konservative, der har ønsket at blive i EU, holdt sig under radaren. Men det kan der blive ændret på, når forhandlingerne bliver mere indgående.

- På den korte bane tror jeg ikke, der vil blive udfordringer. Jeg tror, udfordringerne bliver større og tydeligere, når fronterne bliver trukket op i forbindelse med brexit. Vi begynder forhandlingerne om 10 dage, men uenighederne bliver formentlig ikke tydelige før efter det tyske valg senere på året. Der vil vi se de virkelige uenigheder om, hvilken slags brexit briterne vil have.

Det tyske forbundsdagsvalg finder sted den 24. september. Det forventes, at Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter