May klar til opgør med menneskerettigheder i kampen mod terror

Meldingen fra den britiske premierminister kommer et lille døgn inden, valgstederne åbner.

Meldingen fra Theresa May er kommet under et valgmøde i byen Slough i det sydlige England. (Foto: © GERRY PENNY, Scanpix)

Med to angreb på blot to uger har spørgsmålet om terror og beskyttelse sat sit præg på valgkampen i Storbritannien.

Og nu melder den nuværende premierminister Theresa May – fra Det Konservative Parti – hårdt ud i kampen mod terror blot et lille døgns tid før, valgstederne åbner.

Hun er nemlig klar til et opgør med menneskerettighedslove, hvis de forhindrer en række stramninger på området, skriver BBC. På et vælgermøde i byen Slough kom May ikke med specifikke forslag.

- Men jeg kan fortælle jer et par af de ting, som jeg mener med det: Jeg mener længere fængselsstraffe til personer dømt for terror. Jeg mener at gøre det lettere for myndighederne at deportere udenlandske terrormistænkte til deres egne lande.

- Og jeg mener at gøre mere for at begrænse friheden og bevægelser for terrormistænkte, når vi har nok beviser til at vide, at de udgør en trussel, men ikke nok beviser til at retsforfølge dem.

- Og hvis menneskerettighedslove forhindrer os i at gøre det, så vil vi ændre de love, så vi kan gøre det, lyder det fra May.

I weekenden mistede syv personer livet under et angreb ved London Bridge og Borough Market. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Theresa Mays opsigtsvækkende melding kommer efter, at premierministeren oven på de seneste angreb i Storbritannien - i London og Manchester - har været under pres over nedskæringer på politiområdet samt de spørgsmål om fejl begået i efterretningsarbejdet. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisen vil May både gøre mere for at forebygge terror samt styrke efterforskningsmetoderne. Det kan blandt andet være mere brug af udgangsforbud, restriktioner på kontakt til andre kendte ekstremister, mere kontrol med mistænktes rejsemuligheder og en begrænset adgang til kommunikationsenheder.

May vil muligvis også øge antallet af dage, som terrormistænkte kan sidde fængslet uden at komme fra en dommer – nu 14 dage. Til The Sun forklarer Theresa May, at der i loven er mulighed for at øge det til 28 dage.

Labour vil stoppe nedskæringer i politiet

Til BBC fortæller kilder i Det Konservative Parti, at partiet ikke ønsker at træde ud af den Europæiske Menneskerettighedskonvention, men i stedet søge at få nogle forbehold til visse dele af den.

Ifølge Labour-leder Jeremy Corbyn er den rigtige indsats mod terror at bremse Det Konservative Partis nedskæringer og i stedet investerer i politiet og sikkerhedstjenesterne. Han ønsker desuden at beskytte ”vores demokratiske værdier, herunder menneskerettighedskonventionen”.

Leder af Liberaldemokraterne Tim Farron er umiddelbart heller ikke positivt indstillet over for Theresa Mays nye kurs og anklager ifølge BBC premierministeren for at starte et ”atomvåbenkapløb” inden for terrorlovgivning.

- Det eneste, hun vil gøre, er at begrænse frihed, ikke terrorisme.

De seneste angreb i Storbritannien:

  • Juni 2017: Tre gerningsmænd - på 22, 27 og + - kører en varebil ind i mennesker på London Brigde og stikker herefter folk ned ved Borough Market. Syv personer bliver dræbt.

  • Maj 2017: 22-årig udløser en bombe ved Manchester Arena, efter en koncert med popstjernen Ariana Grande. 22 personer mister livet.

  • Marts 2017: Fem personer mister livet, da en mand i bil kører ind i fodgængere på Westminster Bridge. Gerningsmanden dræber også en betjent.

  • Juni 2016: Politikeren Jo Cox bliver stukket og skudt af en nazi-sympatisør. Det sker kort tid før briterne skal stemme om at forblive eller udtræde af EU.