Mays stærke brexit-mandat vakler ved britisk valg

Målingerne spår et tæt valg, når briterne i dag går til valg. May havde ellers satset på at få et stærkere mandat.

Den britiske premierminister, Theresa May, stod til at vinde dagens valg stort, men ifølge meningsmålingerne er hendes forspring svundet ind. (Foto: JON SUPER © Scanpix)

Der er lagt op til et overraskende tæt valg, når briterne går til stemmeurnerne i dag.

Premierminister Theresa May ønskede et stærkere mandat i forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU, og derfor udskrev hun valg for syv uger siden.

Dengang spåede meningsmålingerne en kæmpesejr til May, men siden er hendes føring foran Labours Jeremy Corbyn gradvist skrumpet.

Valget har dog handlet om meget andet end briternes plads i Europa.

I aftes forsøgte den britiske premierminister igen at spore samtalen over på EU, efter at hun er blevet kritiseret for sin sikkerhedspolitik i kølvandet på de to angreb.

Det var tidligere i valgkampen ventet, at Mays parlamentariske flertal på 17 sæder ville blive væsentligt større efter valget.

Men de seneste meningsmålinger viser, at valget kan blive tættere end først antaget.

May står stadig til at slå Labours Jeremy Corbyn i kampen om at blive premierminister. Men valgkampens sidste dag bød på målinger, der viser, at Mays føring varierer mellem et og 12 procentpoint.

Det gik næsten galt helt fra starten af valgkampen for Theresa May.

Et ældreudspil fra Konservative viste sig at være særdeles upopulært. Så kom angrebrebe i Manchester, London Bridge og Borough Market.

/ritzau/