Ole Ryborg: Hårdt pres på May for at gå af

Det bliver svært for de konservative at finde nogen at danne regering med, vurderer EU-korrespondent Ole Ryborg.

De britiske medier vurderer her til morgen, at der er 50 procent sandsynlighed for, at De Konservatives leder og Storbritanniens premierminister Theresa May går af.

- Det er hendes beslutning at udskrive valg, og hun er ansvarlig for, at De Konservative nu har mistet deres flertal, understreger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Man skal huske på, at De Konservative er et meget usentimentalt parti, der ikke er bleg for at vælte en leder, hvis der er brug for det.

Det skete med Margaret Thatcher. På trods af at hun var en ikonsk leder, så endte hendes periode med, at hun blev skubbet ud af sit eget parti.

Irsk parti kan redde May

Med et mindretal i Parlamentet har Theresa May brug for opbakning fra andre partier for at kunne danne en regering med flertal. Og det bliver særdeles svært:

- Liberaldemokraterne kommer ikke til at hjælpe den her gang. De er den diametrale modsætning til de konservative parti. De ønsker at give borgerne mulighed for at stemme om Storbritannien exit fra EU endnu engang, siger Ole Ryborg, der peger på, at det er muligt, at det nordirske parti DUP - Democratic Unionist Party kan gå i koalition med De Konservative.

Theresa May har som premierminister lov til at gøre det første forsøg på at skabe en koalition. Hun kan også fortsætte uden et etableret flertal i parlamentet. Det kræver, at hun kan få et flertal i parlamentet fra sag til sag fra en eller flere oppositionspartier.

Ole Ryborg fortæller. at flere politiske kommentatorer allerede er begyndt at tale om muligheden for et nyt valg til efteråret.

- Det tegner ikke til at blive en synderlig stabil regering. Vi kan risikere at havne i endnu et valg til efteråret. Det er der mange, der er begyndt at spekulere i. Folk joker med, at der bliver valg til oktober, siger Ryborg.

Resultat kaster brexit-forhandlingerne ud i uvished

Det kan vise sig at blive særligt svært at lede en koalitions- eller en mindretals regering, fordi May har haft en kompromisløs tilgang til brexitforhandlingerne.

- For Brexit er det her virkelig problematisk. Man skal starte forhandlingerne d. 19. juni. Der er et ur, der er begyndt at tikke, og ingen ved hvor briterne står over for EU efter det her, siger Ole Ryborg.

- Det her valgresultat får sandsynligvis De Konservative til at genoverveje, hvad det er for et Brexit, de skal kæmpe for. De ved det nok ikke selv. De sidder i kæmpe bombechok.