Dagen derpå for de svenske vælgere: Nu må partierne samarbejde

Der er dog delte meninger om, hvorvidt Sverigedemokraterne skal have indflydelse.

Jakob Hansen fra Malmø.

Efter et mudret svensk valgresultat, hvor ingen af de to blokke er i nærheden af kunne danne flertal i den svenske Rigsdag, må partierne nu begynde at samarbejde hen over blokgrænserne.

Det mener flere af de vælgere, som DR Nyheder her til morgen har talt med på banegården i Malmø.

- Det bliver derfor svært at danne regering, hvis ikke partierne begynder at samarbejde. Det håber jeg, at de vil gøre, så ingen skal samarbejde med Sverigedemokraterne. De er et racistisk parti, mener Lars Falk.

'Alle stemmer bør høres'

Også Cassandra Nilsson håber, at den svenske blokpolitik nu bliver brudt op. Hun håber dog modsat Lars Falk, at alle partier får indflydelse.

- Jeg håber, at alle partier, som har fået stemmer fra folket, får noget at skulle have sagt. Det er meget uretfærdigt, at politikerne indtil i dag har holdt partier uden for indflydelse, siger hun.

Cassandra Nillson håber, at alle partier i den nyvalgte Rigsdag vil få indflydelse på den førte politik. (Foto: DR Nyheder)

Selvom det ifølge Bengt Fransson er nødvendigt med et bredt samarbejde, tror han ikke, at det vil ske. Han har ikke så stor tiltro til de tre store partier i den nye rigsdag.

- Du har Socialdemokraterne, Moderaterne og så Sverigedemokraterne ude på kanten. Jeg tror ingen af dem vil samarbejde. Alle vil regere for sig selv.

Jakob Hansen stoler slet ikke på politikerne. Derfor vil han ikke spå om, hvem der nu vil finde sammen.

- Man ved aldrig, hvad der sker. Det er svært at sige. Man kan ikke stole på nogen. De siger det og det. For mig lyver de alle. Det bliver ikke bedre, siger han.

Kun et mandat skiller på nuværende tidspunkt de to blokke. Selvom de rødgrønne partier har et spinkelt i forhold til de borgerlige, ser det vanskeligt ud for den svenske statsminister Stefan Löfven, da han i så fald er afhængige af Sverigedemokraternes mandater for at blive ved magten.

De har ikke givet Löfven noget tilsagn om støtte.

Facebook
Twitter