DR Nyheder i Sverigedemokraternes højborg: 'I Malmø lever de på en løgn'

Sjöbo er den kommune i Sverige, hvor andelen, der stemmer på Sverigedemokraterne, er størst.

Andre af Geijerstam, spidskandidat til kommunalvalget i Sjöbo for Sverigedemokraterne (Foto: Thomas Hougaard © (C) DR Nyheder)

Det ligner en almindelig svensk provinsby. En lille handelsgade med pizzaria og et apotek.

Men målt på antallet af journalister, der i dag har slået Sjöbo ind på GPS'en, er dette ikke nogen almindelig dag i den lille kommune, der ligger en times kørsel fra Sveriges tredjestørste by Malmø.

Grunden til den pludselige opmærksomhed skal findes i gårsdagens valg. Her stemte 40 procent af vælgerne i Sjöbo på Sverigedemokraterne, det er mere end stemmerne som de to næststørste partier, Moderaterne og Socialdemokraterne, har fået tilsammen i kommunen.

I Malmø var det mest populære parti blandt vælgerne med overbevisende margin, Socialdemokraterne (29,3 procent).

Sjöbo er ikke Malmø.

Fantastisk resultat

Foran rådhuset i Sjöbo møder DR Nyheder Andre af Geijerstam. Han er spidskandidat til kommunalvalget for Sverigedemokraterne, og han er glad i dag:

- Det er jo et fantastisk resultat, det havde vi ikke turde at drømme om. Men nu skal vi forvalte resultatet på en ordentlig måde, siger Andre af Geijerstam.

Selvom Sjöbo er en lille kommune med under 20.000 indbyggere, er byen blevet billedet på den succes, som Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson har. Et lille lokalsamfund, der ikke vil se de problemer, der er i de store byer, brede sig dertil.

- Vi ligger meget tæt på Malmø, og når vi ser på den udvikling, der er sket dér den seneste tid, har den ikke været særligt positiv. Vi ligger i en afstand fra Malmø, der gør, at vi kan se, hvad der sker, og vi kan være klare omkring, at vi ikke vil have, at det samme sker her, forklarer Andre af Geijerstam.

  • Sjöbo er en lille svensk provinsby på landet midt inde i Skåne.
  • Der bor 19.000 i kommunen og 8000 i byen.
  • 40 procent af vælgerne i Sjöbo stemte på Sverigedemokraterne.
1 / 3

Kendt højborg

DR Nyheders Europakorrespondent, Anna Gaarslev, forklarer, at Skåne alle dage har været en højborg for Sverigedemokraterne.

- De er født i Sydsverige, de er født i Skåne og Bleking, og de er født på ryggen af myriader af lokale og regionale protestpartier, som området historisk set har været så rig på. Partier, der synes, at der er meget langt til Stockholm, siger Anna Gaarslev.

Sjöbo er notorisk kendt for at stå op for værdier, der er selve kernen i Sverigedemokraterne: indvandring og udlændinge. Tilbage i 1988 kom den ellers uanselige kommune på hele Sveriges læber, da kommunalvalget stemte en lov igennem, der gjorde, at kommunen ikke længere skulle modtage flygtninge.

Det var uhørt i det svenske "folkshem" og kommunen blev udskammet af svenske medier og nationale politikere, der ikke forstod sjöboernes usolidaritet. Alligevel var der folkelig opbakning og politisk flertal til lovgivningen i mange år. Først i 2001 begyndte Sjöbo igen at modtage flygtninge.

Nu snakker de igen flygtninge i Sjöbo. De snakker kriminalitet. De snakker os og dem, hvor dem er malmøboerne og særligt deres politiske repræsentanter, der har mistet kontrollen med deres egen by, mener Andre af Geijerstam:

- Vi kan se, at kriminaliteten breder sig, og politikerne i Malmø er ligeglade. De lever bare i deres egne løgne. Det skaber en stor utilfredshed. Specielt, når vi påpeger fejlene, og der bliver ikke gjort nået. Utilfredsheden, som der opstår i befolkningen, er både rettet mod politikere og journalister.

- Vi har et debatklima i Sverige, som man ikke har lignende i noget andet nordisk land. Her kan du ikke sige, hvad du mener uden at blive stemplet som det ene eller det andet, siger Andre af Geijerstam.

Sjöbo er ikke Malmø, og Sverigedemokraterne er ikke Socialdemokraterne, forklarer en vælger DR Nyheders udsendte på spørgsmål om, hvorfor de har så stor succes i kommunen:

- De er ikke sosserne, siger Linda Anna Lena Jönsson med henvisning til Socialdemokraterne.

Rettelse: Tidligere fremgik det af denne artikel, at Malmø skulle være Sveriges næststørste by. Det er forkert, Göteborg og Stockholm er større.

Facebook
Twitter