Efter omtalt tv-debat: SVT vil ikke længere tage afstand fra politiske udtalelser

Tv-kanalen kunne have håndteret udtalelse fra Sverigedemokraternes leder bedre, siger direktør.

I videoen ses det omdiskuterede citat fra Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, samt SVT's markering.

En markering mod Sverigedemokraternes leder kom til at præge de sidste to dage af den svenske valgkamp.

- Vi skal begynde med at sige, at Jimmie Åkessons udtalelse var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den, lød det fra en vært på tv-kanalen efter den afsluttende partilederdebat.

Men udtalelsen, som fik Jimmie Åkesson til at boykotte SVT, var ikke på sin plads.

Det skriver public service-kanalens programdirektør, Jan Helin, i dag i en kommentar i avisen Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternes leder havde under debatten sagt, at nogle indvandrere ikke passer ind i Sverige.

Ifølge Åkesson blev udtalelsen, som kan ses i toppen af artiklen, taget ud af sammenhæng.

SVT skal leve op til 'demokratiparagraf'

Hele kontroversen kunne dog have været undgået, hvis kanalen havde gjort sit journalistiske håndværk bedre, skriver programdirektøren.

- Vi blev i bedste fald opfattet som ængstelige, men i værste fald som partiske. Derfor blev vi effektivt udnyttet som politisk modpart.

Tv-kanalen er nu begyndt at udvikle nye metoder, så de i fremtiden bedre kan tackle lignende udtalelser. Stationen er nemlig underlagt den såkaldte demokratiparagraf.

Paragraffen betyder blandt andet, at kanalen skal værne 'alle menneskers ligeværd.'

SVT har tidligere fået kritik af det svenske tv-nævn for ikke at tage afstand fra krænkende udtalelser. Og kanalen holder fast i, at Åkessons udtalelse er problematisk i forhold til demokratiparagraffen.

Fremover vil SVT leve op til forpligtelsen ved at blive bedre til at spørge kritisk ind til generaliserende udtalelser, når de dukker op i programmerne.

Sverigedemokraterne fortsat kritiske

Jimmie Åkesson giver imidlertid ikke meget for programdirektørens kommentar.

- Som sædvanligt er det svært at tolke, hvad Jan Helin siger, men jeg får dårlige 'vibes' (fornemmelser, red.) Han taler om selvkritik, men jeg forstår ikke, hvad denne selvkritik handler om. I bund og grund fortsætter han med at tage stilling mod et rigsdagsparti, lyder det fra partilederen ifølge Expressen.

Efter debatten ville SVT i første omgang ikke ændre på beslutningen om at tage afstand fra Sverigedemokraternas partileder.

Dog blev den ansvarshavende person for stationens valgprogrammer, Eva Landahl, udskiftet. Det skete, efter det kom frem, at hun havde trykket på "synes om" to tweets, der er kritiske over for Sverigedemokraterne.

Facebook
Twitter