Efterretningstjeneste undersøger trussel om halshugning af Sverigedemokraternes leder

Partileder Jimmie Åkesson og hans fireårige søn bliver truet på livet.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson(th.) lever allerede under politibeskyttelse. (Foto: 11610 Stina Stjernkvist/TT © Scanpix)

Den svenske efterretningstjeneste Säpo er gået ind i en sag om dødstrusler mod Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, og hans søn på fire år.

Det skriver svenske Expressen.

Truslerne er nedskrevet på gebrokken svensk i et brev, som har referencer til terrorbevægelsen Islamisk Stat. Brevet florerer flere steder på nettet.

I brevet bliver Åkesson og sønnen truet med at få halsen skåret over, hvis ikke han trækker sig fra valget.

- I øjeblikket ved vi ikke, om dette er ægte, og om det kommer fra terroristgruppen IS. Vi afventer i øjeblikket Säpos vurdering, siger Sverigedemokraternas pressechef, Henrik Vinge, til det svenske medie.

Vil have Sveriges største parti

Åkesson har siden 2005 været leder af det indvandrerkritiske parti, der er spået fremgang ved valget i Sverige på søndag.

Sverigedemokraterne står ifølge flere meningsmålinger til at få omkring hver femte stemme.

Jimmie Åkesson selv har en plan om i fremtiden at gøre partiet til Sveriges største.

Ved seneste valg blev Sverigedemokraterne landets tredjestørste parti med 49 ud af de i alt 349 pladser i Rigsdagen.

På den politiske dagsorden har partiet at forbedre forholdene for pensionister, at stramme indvandringspolitikken og sætte hårdere ind mod kriminalitet.

Hvem er Jimmie Åkesson?

  • Jimmie Åkesson blev født i 1979 og voksede op i Sölvesborg i Blekinge. Hans far var iværksætter, mens moderen var hjemmehjælper, og efter gymnasiet begyndte han at læse på universitetet i Lund. Han tog fag i blandt andet filosofi, nationaløkonomi og statskundskab, men han fik aldrig færdiggjort sine studier.

  • Han stiftede første gang kendskab med den politiske verden, da han i begyndelsen af 1990’erne blev medlem af Moderaternes ungdomsafdeling, MUS. Han var dog ikke enig i partiets EU-positive kurs. Og da han i 1994 for første gang stiftede kendskab med det indvandringskritiske og nationalkonservative parti Sverigedemokraterne, besluttede han sig for at skifte parti.

  • På det tidspunkt havde Sverigedemokraterne godt ti år på bagen, og de havde stort set ikke fået nogen stemmer ved de rigsdagsvalg, de havde stillet op til. Og selvom partiet på ingen måde var velanset blandt den politiske elite i Sverige, holdt han ved.

  • Han blev valgt ind i partiets hovedbestyrelse, og han var med til at stifte og opbygge partiets ungdomsafdeling.

  • I 2005 blev han formand for partiet, og da partiet for første gang passerede spærregrænsen ved rigsdagsvalget i 2010, kom han for alvor på svenskernes lystavle. Siden da er det gået stærkt for Jimmie Åkesson, der ved det seneste valg i 2014 var med til at sikre sit parti 12,9 procent af stemmerne.

Facebook
Twitter