Formand gør klar til nyvalg i Sverige

Efter snart 100 dages dødvande er de svenske partier stadig ikke nået til enighed.

Riksdagens formand, Andreas Norlén. (Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT © Scanpix)

Sverige rykker nærmere et nyvalg, efter Riksdagen i dag stemte imod socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister.

Sådan lyder vurderingen fra formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, som er manden, der skal forsøge at finde en ny statsminister i Sverige.

- Jeg beklager det, og jeg kommer til at gøre alt, hvad jeg kan, for at forhindre det. Men hvis partierne vælger et nyvalg fremfor at handle på en måde, der giver Sverige en ny regering, vil jeg ikke stå i vejen for dem, siger Andreas Norlén ifølge SVT i en pressemeddelelse.

Formanden oplyser, at han i den kommende uge vil føre uformelle samtaler med de svenske partiledere, og samtidig vil han gå i gang med at forberede et eventuelt nyvalg.

De svenske vælgere gik til valg for snart 100 dage siden.

Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen fik flertal, og eftersom ingen af blokkene vil samarbejde med det højreorienterede Sverigedemokraterne, har Riksdagen været fanget i et parlamentarisk dødvande.

Både Moderaternes leder, Ulf Kristersson, og Stefan Löfven er blevet stemt ned som statsminister i Riksdagen.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, har også ledet sonderingen, men hun opgav uden at komme til afstemning.

Tidslinje

 • Ved det svenske valg 9. september blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

 • Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med det nationalkonservative og indvandringskritiske Sverigedemokraterna.

 • 2. oktober fik Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ. Det lykkedes ikke.

 • 15. oktober gik opgaven videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister Stefan Löfven. Han måtte også opgive.

 • 5. november besluttede Riksdagens formand, talman Andreas Norlén, at Moderaternas leder igen skulle forsøge at danne en regering, der skulle præsenteres for Riksdagen.

 • 14. november stemte et flertal imod Ulf Kristersson som statsminister i spidsen for en topartiregering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna.

 • 15. november blev Centerpartiets leder, Annie Lööf, som den tredje partileder bedt om at sondere mulighederne for at danne en regering. Efter en uge meddelte hun talmannen, at hun ikke fandt mulighed for at løse opgaven.

 • Fredag 23. november fik Löfven igen overdraget opgaven med at sammensætte og præsentere Riksdagen for en mulig regering.

 • I dagene efter antyder først Annie Lööf og siden også Liberalernas leder, Jan Björklund, at de to partier muligvis vil støtte en Löfven-regering, hvis Socialdemokraterna går med på en række krav om reformer af især arbejdsmarkedet og boligområdet.

 • Löfven får to gange bevilget ekstra tid til forhandlingerne og får dermed frist til mandag 10. december til at aflægge rapport til talmannen.

 • Mandag 10. december: Centerpartiet siger nej til Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Löfven aflægger rapport om forhandlingerne til talman Andreas Norlén.

 • Fredag 14. december: 200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som ny statsminister.

Facebook
Twitter