Godt eller skidt? Kritikken hagler ned over SVT som tog afstand fra Åkessons udtalelse

Eksperterne undrede sig, da SVT fredag aften tog afstand fra Sverigedemokraternes udtalelse om, at indvandrere ikke passer ind i Sverige.

Sverigedemokraterne har ovenpå fredagens debat krævet en undskyldning fra SVT. Da den ikke kom, gjorde partiet det klart, at de ikke ønsker medvirke i programmer på SVT op til valget.

Var det uklogt af SVT at tage afstand fra Sverigedemokraternes udtalelse om, at indvandrere ikke passer ind i Sverige?

Det mener professor i Statskundskab ved Stockholms Universitet, Drude Dahlerup, der så undrende med ved den afsluttende partilederdebat forud for det svenske valg fredag aften.

- Selvfølgelig er der grænser for, hvad man kan sige og viderebringe, men i en partilederdebat må man forvente, at der er ret vide rammer. Tv-kanaler bør holde sig neutrale i partilederdebatter, som jo handler om politiske partiers holdninger, siger hun.

Og blandt svenske eksperter indenfor medier og ytringsfrihed er forundringen også stor.

Lars Nord, der er professor of politisk kommunikation ved Mittuniversitetet, mener, at det er mærkværdigt, at SVT kalder det "groft generaliserende".

- Der er jo mange generaliseringer i politiske debatter. Når det drejer sig om opinionsprogrammer, bør man nok være mindre striks end i den generelle nyhedsdækning, siger han til det svenske medie Dagens Nyheter, mens ytringsfrihedsekspert Nils Funcke, mener, at SVT gjorde mere ud af udtalelsen, end kanalen behøvede.

- I debatten med de andre partiledere blev det, særligt af Annie Lööf fra Centerpartiet gjort klart, at der er forskellige syn på sagen, lyder det ifølge Dagens Nyheter fra Nils Funcke.

De er ikke svenskere

Annie Lööf afbrød med et "hvordan er det, du udtrykker dig?", da leder af Sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson, først sagde, at indvandrere har svært ved at få job, fordi "de ikke er svenskere, og ikke passer ind i Sverige". Derefter uddybede han det med:

"Så er det klart, at det er svært at få et job. Man må jo få forudsætningerne for at blive svensk, men i alle år er nytilkomne blevet mødt på deres vilkår, på deres sprog og ud fra deres kultur".

Og det var præcis derefter, at SVT-værten Martina Nord understregede, at kanalen tog afstand fra den "groft generaliserende" udtalelse, der af kanalens divisionschef, Anne Lagercrantz, blev forsvaret med public service-forpligtelser.

Til gengæld fik kanalen kritik af det svenske pressenævn for ikke at tage afstand til Sverigedemokraten Mattias Karlssons udtalelse under en nyhedsudsendelse sidste år, hvor han sagde, at regeringens politik gør det muligt for "titusinder potentielle terrorister" at komme ind i Sverige.

Det svenske pressenævn mente ikke, at rettelsen, der først blev bragt af SVT dagen efter, var tilstrækkelig.

Regler og retningslinjer

Professor i Statskundskab Drude Dahlerup er overbevist om, at SVTs afstandtagen i går skyldes resultatet af den tidligere påtale fra pressenævnet.

Fro selvom statsstøttede svenske public service-medier som SVT selvsagt har til opgave at være upartiske, skal de i henhold til svensk lov samtidig værne om "den demokratiske styreforms grundidéer og princippet om alle menneskers lige værd og det enkelte menneskes frihed og værdighed".

Desuden fremgår det af kanalens sendelov, at SVT har et særlig ansvar, netop når det gælder eventuelle krænkende udtalelser: Enhver form for udtalelse må publiceres, men SVT skal sørge for balancere dem.

Medieforsker på Göteborgs Universitet Maria Norbäck mener, i lyset af loven og af pressenævnets tidligere kritik, at SVT i sin afstandtagen har spillet efter reglerne. SVTs reaktion kan dog være i Sverigedemokraternes favør, udtaler hun til det svenske medie Dagens Nyheter.

- De har udtrykt sig kritisk mod public service, og fået det til at fremstå som om, at SVT er modstandere af Sverigedemokraterne. Når det her sker, ser det ud som om, at Sverigedemokraterne har ret.

Mulig gang i pressenævnet

Sverigedemokraterne har ovenpå fredagens debat forsøgt at kræve en undskyldning fra SVT. Da den ikke kom, gjorde partiet det klart, at Sverigedemokraterne ikke ønsker medvirke i programmer på den svenske public service-kanal op til valget.

Hverken lørdag eller søndag.

Boykottet er blevet begrundet med, at SVT "har valgt at forvrænge det, som Jimmie Åkesson sagde, i den hensigt at forsvare sin beslutning under partilederdebatten".

Professor of politisk kommunikation Lars Nord forstår godt Sverigedemokraternes reaktion, siger han til Dagens Nyheter. Og han tror ikke, at reaktionen på Åkessons udtalelse havde været så voldsom, hvis det ikke havde været op til valget, at det var sket.

- Men to dage før valget er det meget følsomt, mener han.

Netop derfor mener kommunikationsekspert Staffan Dopping, der sidder i det svenske pressenævn, at sagen meget vel kan havne i nævnet efter weekendens valg. Han ønsker dog ifølge Dagens Nyheter ikke at spå om, hvordan vurderingen fra nævnet i så fald vil lyde.

Facebook
Twitter