Internettrolde prøver at påvirke det svenske valg med hadpropaganda

Aktivister fra et højreorienteret forum på nettet forsøger at sprede hadfakta op til valget 9. september.

En højreradikal gruppe forsøger at påvirke valget i Sverige ved at sprede memes som denne (Oversættelse: Tag en ven som burde udvises).

Fra internettets undergrund arbejder en gruppe af anonyme højreradikale aktivister på at sprede “hatefacts” på nettet for at påvirke det svenske valg, som finder sted om få uger. Det fortæller Orientering på P1.

På sociale medier har aktivisterne, som inkluderer danskere, spredt flere hundrede såkaldte ‘memes’ med hadefulde slogans som “Hold Sverige Rent,” fremstillinger af homoseksuelle som psykisk syge og billeder af flygtninge, der sparkes ud af landet.

Drømmer om racerent Europa

Aktivisterne har fundet sammen via internetforummet 4chan, hvor de udveksler heil-hilsner, Hitler-taler og tips til fascistisk litteratur.

Deres langsigtede mål er et racerent, etnisk hvidt Europa. At trække Sverige til højre er et højt prioriteret skridt mod endemålet.

Og det arbejder internet-aktivisterne målrettet på ved at “påvirke det svenske valg gennem memes (billedjokes, se boks), shitposting og deling af propaganda,” som de selv formulerer det på 4chan.

Initiativ fra England

Gruppen af aktivister tæller omkring 100 anonyme medlemmer.

Men selvom flertallet af dem er svenskere, er initiativet ikke svensk, men europæisk og har en anonym englænder i spidsen. På 4chan skriver vedkommende selv følgende:

- Vi bor ikke i Sverige. Vi er europæere, som forsøger at mobilisere svenskere til at sende et budskab til resten af den europæiske højrefløj.

Mange af de europæiske højreradikale ser nemlig Sverige som en højborg for alt det, som de ikke bryder sig om.

For dem er Sverige et mekka for flygtninge, indvandrere, feminister, homoseksuelle og ikke mindst jøder.

Med parolen “Det er her, kampen for Europa begynder” arbejder de på at ændre folks opfattelse af Sverige:

- Vi skal ændre offentlighedens opfattelse af Sverige fra at være en humanitær supermagt til at være et land, der desperat har brug for at blive reddet fra sin egen elite, lyder det.

Eksperter: Kopi af amerikanske højreradikale

Orientering har forelagt dokumentationen for to eksperter på området.

Deres vurdering er, at inspirationen kommer fra lignende kampagner organiseret fra 4chan op til valget af den amerikanske præsident Donald Trump i 2016 såvel som den britiske folkeafstemning om hvorvidt Storbritannien skulle forlade EU, også kaldet Brexit.

- Den her slags memes har man i mange år set fra den digitalt dygtige højrefløj i USA, som man kalder Alt-Right. Det ligner i høj grad. Det er tydeligt, at det er deres forbillede, siger Maia Kahlke Lorentzen, som er konsulent med speciale i digitale hadfællesskaber og 4chan.

Men selvom memes og shitposting har været brugt - sandsynligvis med succes - under det amerikanske præsidentvalg og op til Brexit, har det ikke nødvendigvis samme effekt i Sverige, vurderer eksperterne.

- Det virker som om, de ikke kommer helt ud over rampen, siger Lars Konzack, forsker i Informationsvidenskab Københavns Universitet, som har fulgt udviklingen på 4chan i 10 år.

Han vurderer, at de primært er lykkedes med at komme ud til folk, der i forvejen deler deres synspunkter. Og det samme mener Maia Kahlke Lorentzen.

- Der er jo masser, der har prøvet at lave memes og koordinerede indsatser. Nogle gange lykkes det, andre gange gør det ikke, siger hun.

Bekymrende tendens

Men uanset om aktivisterne har held med deres forehavende, er den her form for anonym og koordineret indblanding i demokratiske valg bekymrende og vigtig at være opmærksom på, mener begge eksperter.

- Det er bekymrende, at der sidder folk fra andre lande og blander sig i et valg på den måde. Det er uigennemsigtigt, siger Maia Kahlke Lorentzen og uddyber:

- Det er en helt ny situation. Amerikanske og russiske efterretningstjenester har altid blandet sig i valg, men nu er det almindelige mennesker, der gør det.

Det samme siger Lars Konzack.

- Selvom det er en lille platform, er det jo mere end ingenting. Før i tiden havde de jo ingen platform. De kunne højest lave et enkelt flyveblad. Nu kan de godt skabe et momentum og få flere og flere ind i det her. Og så kan 100 pludselig blive til 1000, siger Lars Konzack.

Og det er en klar tendens, som især er set i USA, at der sker en ny form for radikalisering af unge brugere af 4chan, ifølge Maia Kahlke Lorentzen.

- Der sker en digital højreradikalisering, som også er homofobisk og kvindefjendsk. Og det er helt almindelige unge, der ikke ser sig selv som politiske, der lige pludselig er med, siger Maia Kahlke Lorentzen.

Børne-tv ikon som maskot

Et vigtigt mål for aktivisterne er at komme med provokationer, der kan få venstrefløjen og etablissementet, som de kalder det, til at bliver forargede og “overreagere,” som de selv formulerer det.

Derfor har de udset sig en kendt figur fra svensk børne-tv, en grøn dukke ved navn Skurt, som har været sendt på svensk tv fra 80’erne og tyve år frem.

Tv-dukken indgår i flere hundrede memes, som gruppen har produceret, hvor han f.eks. beder statsministeren tie stille, mens de voksne taler, står og vinker farvel til flygtninge, der er ved at blive hjemsendt, eller viser en flok brune mennesker, hvilken vej Kabul ligger.

Ifølge aktivisternes udsagn er Skurt “the public-friendly face of hatefacts.”

Og deres provokation er lykkedes i den forstand, at skaberen af dukken Skurt, Ingamay Hörnberg, er gået ud i svensk presse og har taget afstand fra brugen af Skurt i en højreekstrem kampagne.

Ideen med at overtage en figur fra en anden sammenhæng stammer også fra Alt-Right i USA. De har i mange år haft en grøn frø ved navn Pepe the Frog som deres maskot, hvilket skaberen af denne figur, Matt Furie, også har været ude at tage afstand fra.

Orientering har forsøgt at få en kommentar fra medlemmer af gruppen, der laver kampagne i forbindelse med det svenske valg, men uden held.

Hvad er 4chan?

  • 4chan er et internetforum, der har eksisteret siden 2003. En af de mest populære dele af 4chan hedder /pol/ og står for “politically incorrect”. Det forum er kendt for brugernes yderliggående og provokerende politiske synspunkter.

  • Desuden er 4chan kendt som et hjemsted for trolling, hate speech og ikke mindst stedet, hvor Anonymous og den digitale højrefløjsbevægelse Alt-Right er udsprunget fra.

Hvad er Alt-Right?

  • Alt-Right er en forkortelse for ‘alternative right’ - det alternative højre - og betegner en gruppering af typisk yngre, hvide mænd, som har fundet sammen i en alternativ højrefløj på 4chan og andre dele af internettet.

  • Deres ideologi kaldes ofte neofacistisk eller “white supremacy” (hvidt overherredømme, red.). Ud over at være antisemitiske og racistiske er de typisk også homofobiske og anti-feminister.