Löfven: Jeg ser gode muligheder for at fortsætte som statsminister

Sveriges afgående statsminister håber fortsat på at kunne danne regering på tværs af blokke.

Stefan Löfven har siddet på posten som Sveriges statsminister siden 2014. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det kan godt være, at han i dag er blevet nedstemt som landets statsminister. Men alligevel er Stefan Löfven (S) klar på at fortsætte på posten.

Sådan lyder det fra den fungerende statsminister på et pressemøde kort efter dagens afstemning i rigsdagen.

- Mit ønske er at fortsætte med at tjene vores land som statsminister. Jeg vil lede en regering, som har en bred støtte i Sveriges rigsdag, og som gør, at vi kan forlade den låste blokpolitik og føre landet fremad, lød det fra Stefan Löfven.

Selvom Löfven i dag blev nedstemt som statsminister, så er det ikke ensbetydende med, at socialdemokraten ikke igen kan ende som landets statsminister, når en ny regering er på plads.

Formanden for rigsdagen, Andreas Norlén, skal nu i gang med at sondere terrænet for, hvem der kan samle flertallet til en regering, og han har fire chancer for at udpege en ny statsminister til at forhandle en regering på plads.

Lykkes det ikke for formandens førstevalg at forhandle en regering på plads, kan turen meget vel komme til den socialdemokratiske leder igen.

- Nu indleder jeg mit arbejde for at kunne fremlægge et forslag til en statsminister for rigsdagen. Den første opgave bliver at indkalde samtlige partiers repræsentanter til forhandlinger, skriver Andreas Norlén på rigsdagens hjemmeside.

Det store løfte

Alt peger på, at lederen af det borgerlige parti Moderaterne, Ulf Kristersson, som den første vil blive udpeget til at forsøge at danne regering.

Den borgerlige alliances helt store udfordring bliver at samle et flertal udenom Sverigedemokraterne.

To af alliancens mindre medlemmer, Centerpartiet og Liberalerne, har nemlig afsvoret at indgå i et regeringssamarbejde med det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne - på trods af, at alliancen har brug for Sverigedemokraternes mandater.

Det løfte skal de nu holdes op på, mener Stefan Löfven.

- Nu rettes lyset mod de borgerlige partiers store løfte til det svenske folk om, at de aldrig vil regere med støtte fra Sverigedemokraterne, lød det fra den fungerende statsminister.

Noget for noget

Hos Sverigedemokraterne, som stemte nej til at beholde Löfven som statsminister, ser man socialdemokratens forestående afgang som en mulighed for at gå ind i en ny fase af regeringsdannelsen.

Men samtidig afviser partiet at støtte en borgerlig regering, hvis ikke de får reel politisk indflydelse.

- Skal man regere landet, har man brug for vores støtte. Så længe Centerpartiet og Liberalerne siger, at de ikke vil give os nogen indflydelse, så er en Alliance-regering ikke mulig.

- Ingen kan rigtigt tro på, at vi vil støtte en Alliance-regering, uden at den giver noget tilbage. Der må være en form for politisk udveksling, lød det fra Sverigedemokraternes Mattias Karlson til SVT umiddelbart efter afstemningen.

Bliver ved roret lidt endnu

Indtil en regering er fundet fortsætter Stefan Löfvens regering som overgangsregering. Det vil sige, at de fortsætter med at tage beslutninger, men ikke bedriver nogen ny politik.

Samtidig forventes overgangsregeringen at fortsætte med at regere med det nuværende budget, hvis ikke den nye regering når at godkende en ny finanslov inden deadline midt i november.

Facebook
Twitter