Moderaterne afviser Sverigedemokraternes fremstrakte hånd

Sveriges tredjestørste parti har indbudt blå blok til snak om samarbejde, men både Moderaterne og Kristendemokraterne afviser.

Jimmie Åkesson har sendt bud efter Moderaterne og Kristendemokraterne. (Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT © Scanpix)

Moderaterne siger nu nej tak til den invitation om samarbejde, som Sverigedemokraterne tidligere på dagen sendte ud.

Det skriver det svenske medie Dagens Nyheter.

- Vi har modtaget brevet og vi takker naturligvis nej, siger Moderaternes pressechef Cherine Khalil til Dagens Nyheter.

Også Kristendemokraterne takker nej til invitationen, lyder det fra pressechef Martin Kits ifølge Dagens Nyheter.

- Vi har fået invitationen og det er ikke aktuelt, siger han.

Invitation fra Sverigedemokraterne

Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, indbød tidligere i dag lederne fra de borgerlige partier Moderaterne og Kristendemokraterne til et møde.

Ifølge Jimmie Åkessons stabschef, Mikael Eriksson, er indholdet af svensk politik det vigtigste for Sverigedemokraterne.

- Jimmie Åkesson har været meget tydelig omkring hvilke partier, han ser som de mest naturlige at samarbejde med. Derfor henvender vi os til dem, siger Mikael Eriksson ifølge Expressen.

- Det vigtigste er, at alle partier er klar til at tage ansvar og respektere vælgernes ønsker. Det første skridt på vej derhen er, at man taler med hinanden, siger han.

Både Moderaterne og Kristendemokraterne har i løbet af valgkampen gjort det klart, at de ikke ønsker at samarbejde med det indvandrings- og EU-kritiske Sverigedemokraterne.

Intet flertal

Umiddelbart kan ingen af de politiske blokke danne flertal efter gårsdagens valg, der blev præcis lige så uafklaret, som meningsmålinger og eksperter havde forudsagt.

Derfor er der før valget også blevet spekuleret i, hvilke muligheder de borgerlige partier, med deres statsministerkandidat, Ulf Kristersson, i spidsen, kunne stå med i et forsøg på at vippe den siddende socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, af pinden.

Her er muligheden for et samarbejde med Sverigedemokraterne blevet nævnt - særligt fordi, et flertal af Moderaternes vælgere før valget har givet udtryk for, at de ikke er afvisende overfor sådan et samarbejde.

Men indtil videre har Ulf Kristersson selv afvist enhver form for samarbejde med Sverigedemokraterne.

Facebook
Twitter