Podcast: Nu er det ikke længere tabu at stemme på Sverigedemokraterne

DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er gæst i podcasten "Svenske tilstande" med Anna Gaarslev.

DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, har sit hjem i Sverige. Og han har oplevet, hvordan folk nu åbent fortæller, at de stemmer på Sverigedemokraterne. (Foto: (Grafik) Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Det er ikke mange år siden, at det ville have været noget nær utænkeligt at høre en svensker fortælle i det åbne, at han eller hun ville sætte sit kryds ud for Sverigedemokraterne på stemmesedlen.

Siden det stærkt indvandringskritiske højrefløjsparti blev stiftet i midten af 1980’erne har det i den grad delt vandene i Sverige. Og selvom partiet fik knap 13 procent af stemmerne ved det seneste rigdagsvalg i 2014, har det for mange svenskere været tabu at fortælle, at de rent faktisk støtter partiet.

Men sådan er det ikke helt længere, fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, der selv er halvt svensk og som kommer meget i et af partiets højborge, Blekinge, hvor hun har et sommerhus.

- For ikke så lang tid siden, sad jeg til middag med en del af min svenske familie. Der var nogle, der åbent og med stolthed i stemmen fortalte, at ’vi stemmer på Sverigedemokraterne’. Det gav stadigvæk lidt mærkelig stemning rundt omkring bordet. Men det ville have været utænkeligt at sige det åbent for bare et par år siden, siger hun.

Partiet, der ønsker at sætte en stopper for indvandringen til Sverige, står ifølge de seneste meningsmålinger til at få omkring hver femte stemme ved det kommende rigsdagsvalg den 9. september.

Og det kan mærkes blandt svenskerne, som ellers ikke tidligere har været meget for at diskutere indvandring, fortæller Anna Gaarslev.

- Der var nogle andre mennesker, som hellere ville undlade at stemme resten af deres liv end at stemme på Sverigedemokraterne. Men vi kom over det sammen og hyggede os resten af aftenen.

Mange flere er enige i politikken

Det samme ryk i den svenske folkesjæl har DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg, oplevet.

Det skyldes ikke mindst flygtningekrisen i 2015, hvor Sverige tog imod knap 163.000 asylansøgere på bare et år.

- Der er stadig en lidt undskyldende tone, når folk fortæller det. Men de står ved det. Før krisen ville det have været helt utænkeligt, at nogen ville have sagt noget om flygtninge. Det bobler lidt mere nu, siger Ole Ryborg i podcasten.

Selvom Sverigedemokraterne står til at få omkring hver femte stemme ved det kommende valg, har målinger vist, at potentialet for partiet kan være meget større.

Næsten dobbelt så mange svenskere er ifølge målinger enige i partiets skrappe indvandringspolitik. De vil bare ikke stemme på det.

- Der er rigtig mange svenskere, der dybt i deres hjerter er enige i indvandringspolitikken, og som gerne vil have forandring, fortæller Anna Gaarslev.

Hvis du vil høre mere om det svenske valg og hvad Sverigedemokraternes fremgang kan komme til at betyde for svensk politik, kan du lytte med i podcasten ‘Svenske tilstande’.

Facebook
Twitter