Ryborg: Löfven fortsætter på lånt tid som statsminister

Det svenske Rigsdagsvalg blev præcis så uafklaret, som meningsmålinger og eksperter havde forudsagt.

Stefan Löfven fortsætter som statsminister. Lidt endnu. (Foto: Claudio Bresciani/TT © Scanpix)

Sveriges statsminister hedder de kommende 14 dage fortsat Stefan Löfven (S). Han og Socialdemokraterne gik tilbage med 2,8 procentpoint, men den rød-grønne koalition, som han står i spidsen for, får med 99,9 procent af stemmerne optalt et flertal på ét mandat over den borgerlige blok, Alliancen.

Derfor skal der forhandles på kryds og tværs mellem rigsdagspartierne, og måske skal helt nye bogstavkombinationer og -alliancer prøves af. Men det, der bliver afgørende, er ikke, hvor mange mandater en kandidat har med sig, nærmere hvor mange de har mod sig.

DR Nyheders EU-korrespondent, Ole Ryborg, uddyber:

- Det er et rodet politisk resultat. De to blokke er stort set lige store. Og midt i mellem de to blokke – og derfor med de afgørende stemmer – står Sverigedemokraterne med 62 mandater, forklarer Ole Ryborg og uddyber:

- Alliancen, bestående af borgerlige partier, har en situation, hvor de har gode muligheder for at få regeringsmagten.

Den borgerlige blok har sagt, at hvis Stefan Löfven ikke selv går, stemmer de ham ud. Ligeså har Sverigedemokraterne ført fire års valgkamp på, at Löfven skal bort.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det politiske landsskab i Sverige er meget blåt efter det her valg, men det bliver svært at få dannet en regering og ikke mindst vedtaget en finanslov, siger Ole Ryborg.

Löfven ude

I Sverige har man ligesom Danmark parlamentarisme, og det betyder, at en siddende regering ikke må have et flertal imod sig.

- Der er 349 pladser i den svenske rigsdag og har en kandidat ikke 175 mandater imod sig, er vedkommende statsminister, siger Ole Ryborg.

Der tegner sig et flertal mod Stefan Löfven, og det ventes, at han bliver afsat, når der afholdes statsminister-afstemning, ledet af en ny parlamentsformand, tidligst den 28. september.

Derfor er Löfven allerede nu i gang med at tale for at droppe blokpolitiken:

- Der findes ingen side, som har fået majoriteten. Og derfor er det naturligt, at det er det blokoverskridende samarbejde, som gør, at Sverige kan regeres. Blokpolitikken fordummer, svækker og risikerer at lamme det svenske demokrati. Så uanset hvad burde den her aften blive blokpolitikkens begravelse, sagde Stefan Löfven i nat.

Udvalgsposter i spil

Hvis vi antager, at Alliancen og Sverigedemokraterne samler et flertal mod Stefan Löfven, skal Sverige have ny statsminister. Formanden for Moderaterna, der er det største parti i den borgerlige blok, Ulf Kristersson, er den bedste kandidat.

Han kan lave et flertal med blå blok og Sverigedemokraterne. Men så kræver de indflydelse til gengæld.

Der har været snak i den borgerlige blok om, at man skal have en mere proportionel fordeling af formandsposter i udvalgene Rigsdagen. Så det kan være, at det kunne være muligt at give udvalgsformandsposter til Sverigedemokraterne.

- Nogle medlemmer af Alliancen har sagt, at det ikke er i orden, at Sverigedemokraterne ikke er repræsenteret bedre i udvalgene, når de har så stor opbakning. Det er det eneste, jeg kan se, at Ulf Kristersson kan gøre for at få en finanslov igennem, siger Ole Ryborg.

Hertil morgen siger Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, at partiet vil blokere enhver regering, som ikke taler med Sverigedemokraterne.

Finansloven bliver afgørende

En ny regering skal fremlægge et forslag til finanslov senest til november. Den skal vedtages i december. Når man skal have en finanslov igennem, gælder reglerne om negativ parlamentarisme ikke. Man skal altså have et flertal.

Det betyder, at både de rød-grønne og Alliancen skal bruge Sverigedemokraterne for at få en finanslov igennem. Kan de ikke få en finanslov igennem, kan de ikke sidde i regering, og der skal udskrives nyvalg.

Hvis Sverige får en borgerlig regering, som er mindre end den rød-grønne blok, så bliver det svært at få vedtaget en finanslov. For enten skal de borgerlige lave en finanslov, som kan vedtages med opbakning fra Sverigedemokraterna. Men dem vil de borgerlige ikke forhandle med. Alternativt er at lave en finanslov som kan få opbakning fra Socialdemokraterne.

- Og det er også derfor, at man nu ser, hvordan Moderaternas partileder opfordrer socialdemokraterne til at være voksne og ansvarlige i de år som kommer, sådan at der kan laves samarbejde over blokgrænserne, siger Ole Ryborg.

Ifølge SVT mangler kun et af de sammenlagte 6.004 valgsteder at blive optalt. Flere af valgstederne skal foretage en fintælling, ligesom der også mangler at blive talt omkring 200.000 brevstemmer.

Valgresultat, fordelt på partier:

 • Socialdemokraterne: 28,4 procent (-2,8 procent)

 • Moderaterne: 19,8 procent (-3,5 procent)

 • Sverigedemokraterne: 17,6 procent (+4,7 procent)

 • Centerpartiet: 8,6 procent (+2,5 procent)

 • Venstrepartiet: 7,9 procent (+2,2 procent)

 • Kristendemokraterne: 6,4 procent (+1,8 procent)

 • De Liberale: 5,5 procent (+0,1 procent)

 • Miljøpartiet: 4,3 procent (-2,5 procent)

 • Øvrige: 1,4 procent

De politiske blokke ser resultatet således ud:

 • De rød-grønne: 40,6 procent (144 mandater)

 • Alliancen: 40,3 procent (143 mandater)

 • Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)

Facebook
Twitter