Svensk statsministerkandidat fremhæver Danmark som forbillede i debat om straf

Den svenske statsminister angribes under tv-debat for ikke at tage landets stigende bandekriminalitet alvorligt.

Det store borgerlige parti i Sverige, Moderaterne, kigger i stigende grad mod Danmark for at hente inspiration til at løse landets kriminalitetsproblemer. Her ses partiets leder, Ulf Kristersson. (Foto: 11610 Stina Stjernkvist/TT © Scanpix)

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er alt for blødsøden, når det kommer til den voksende kriminalitet i landet.

Det mener de svenske borgerlige partiers statsministerkandidat, Ulf Kristersson fra Moderaterne. Han angreb statsministeren under en partilederdebat torsdag aften på svenske TV4.

Efter inspiration fra Danmark ønsker partilederen markant hårdere straffe.

- Byretten i København dømte her den anden dag en bandeleder til syv års fængsel. Det er dobbelt så lang en straf, som han ville have fået i Sverige, sagde han under debatten.

Kristersson henviste sandsynligvis til det ledende medlem af den københavnske bande Brothas, der tirsdag blev idømt syv års fængsel for besiddelse af to skydevåben.

Partilederen sagde, at de længere straffe ikke har til formål at gøre de kriminelle til bedre mennesker, men derimod at forhindre dem i at begå ny kriminalitet ved at holde dem væk fra gaden.

'Kriminalitet løses ikke med skattelettelser'

Den svenske statsminister forsvarede sig med, at hans regering har skærpet straffene for flere end 30 typer forbrydelser og tilført politiet markant flere ressourcer.

Bekæmpelse af kriminalitet var på dagsordenen, da svenske TV4 torsdag aften afholdte partilederdebat i Gävle nord for Stockholm (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Desuden mener han, at økonomiske prioriteringer er vigtige, hvis man skal kriminaliteten til livs.

- Ingen af disse problemer kan løses med store skattelettelser. Der skal investeringer til, sagde Stefan Löfven med henvisning til Moderaternes planer om at lette en række skatter.

Den svenske statsminister kritiserede også den tidligere borgerlige regering, der sad ved magten i Sverige fra 2006 til 2014, for ikke at have gjort mere ved problemerne. Her var Ulf Kristersson minister fra 2010.

Moderaterne kigger mod Danmark

Det er ikke første gang, at Moderaterne har fremhævet danske tiltag i kriminalitetsbekæmpelsen. Også de danske zoneforbud ønsker partiet at kopiere.

Med disse forbud kan politiet forhindre personer i at opholde sig i visse områder, hvis de tidligere er dømt for blandt andet narkohandel.

For to uger siden besøgte Moderaternes retsordfører, Tomas Tobé, sin danske partikollega, justitsminister Søren Pape Poulsen, i København for at hente inspiration.

- Meget af det, som gøres i Danmark, vil vi også se i Sverige, sagde ordføreren fra det borgerlige parti.

Voldsom stigning i skudepisoder

Retspolitik er det femte vigtigste emne for de svenske vælgere i valgkampen. Det viste en meningsmåling, som avisen Expressen onsdag bragte.

Sidste år registrerede det svenske politi 320 skudepisoder, hvor i alt 40 mennesker blev dræbt. Det er en stigning på 120 procent siden 2011.

Skuddrabene skyldes i vid udstrækning bandekonflikter, som pågår i store byer som Malmø, Gøteborg og Stockholm.

Facebook
Twitter