Svensk valggyser er i gang: 'Det bliver rigtig spændende'

Svenskerne går til stemmeboksen ved et valg, der kan blive et sandt drama.

De svenske valgsteder åbnede klokken 08. Her ses morgenfriske svenskere vente på at afgive deres stemme i Malmö. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Det er intet mindre end demokratiet, der er på spil, når svenskerne i dag skal sættes deres kryds.

Det mener Susanna Edström, som DR Nyheder træffer, efter hun har afgivet sin stemme i rådhushallen i Malmö.

Tingene kan hurtigt ændre sig, og det er derfor vigtigt, at man tænker sig om, mener hun.

- Det bliver rigtig spændende, siger svenskeren, der forventer et magtskifte i Sverige.

Det går hun i hvert fald efter med sit kryds, der er landet hos den borgerlige valgkoalition 'Alliansen'. De håber på at udskifte den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, med Ulf Kristersson, der er leder af det liberalkonservative parti Moderaterne.

Lagt op til en valggyser

Ved dagens valg kan syv millioner svenskere stemme til Rigsdagen samt det svenske landsting, som svarer til de danske regionsråd, og byrådene i 290 kommuner.

Ordet drama og valggyser går igen i dækningen af det svenske valg, og det er der en god grund til.

Hverken den rødgrønne eller den borgerlige alliance er nemlig i nærheden af at kunne mønstre et flertal, fortæller DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Enten skal man rive det hele op i luften og arbejde hen over blokkene. Ellers skal sverigedemokraterne ind i det politiske samarbejde på en eller anden måde. Men hvordan det hele ender, det er meget uvist, siger hun.

Denne usikkerhed er også tydelig for de vælgere DR Nyheders journalist Thomas Hougaard her til morgen har oplevet i Rådhushallen i Malmö.

- De vælgere, jeg har talt med, synes, at det er spændende at se, hvad der kommer til at ske, men det er måske også for spændende. For det er så uklart, hvem der kommer til at kunne danne regering, fortæller han.

Facebook
Twitter