2 dage før valget er Gretha Thunberg og tyske skoleelever på gaden i Berlin for at råbe politikerne op

472 forskellige steder i Tyskland er unge i dag på gaden for at demonstrere for klimaet.

Den svenske klimaforkæmper Gretha Thunberg er i dag i den tyske hovedstad, Berlin, for at demonstrere for klimaet med hundredevis af tyske unge, der vil have klima højere op på dagsordenen til det tyske valg. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)

Den svenske klimaforkæmper Gretha Thunberg er sammen med tusindvis af andre unge i dag på gaden i Tyskland for at demonstrere for klimaet.

Med kun to dage til det tyske valg mødes skoleelever i dag 472 forskellige steder i landet for at demonstrere for et af de emner, der har været på manges læber i den tyske valgkamp.

Især på de unges, fortæller Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Mange unge synes det er fint, at klimaet er kommet højere på dagsordenen i den tyske valgkamp. Men de kritiserer også, at den ikke er helt i top.

Det er dog ikke kun i Tyskland, at elever har nedlagt skolearbejdet for at demonstrere. Det er i hele verden.

Det er studenterbevægelsen Fridays for Future, der står bag dagens demonstrationer, som blandt andet strækker sig fra Danmark til Bangladesh.

  • Det er ikke kun i Tyskland, at unge har nedlagt skolearbejdet for at demonstrere for klimaet. Det har de blandt andet også i den Italienske hovedstad, Rom. (Foto: Angelo Carconi © Ritzau Scanpix)
  • I den polske hovedstad Warszawa er unge også på gaden i store klimademonstrationer. (Foto: Kacper Pempel © Ritzau Scanpix)
1 / 2

I videoen kan du se, hvordan det så ud, da en gruppe unge danskere tidligere i dag gik mod Christiansborg for at demonstrere:

Utilfredse med tyske lederes klimaambitioner

Selvom klimabudsskaberne kan ses på mange valgplakater, er de tyske politikeres klimaambitioner ifølge Fridays for Future ikke høje nok, fortæller Lasse Engelbrecht, der er journalist i DR og er i München for at dække demonstrationerne.

- På stort set alle partiers valgplakater ser man klimabudskaber. Men ifølge Fridays for Future tager de tyske politikere ikke tilstrækkelige foranstaltninger i deres valgprogrammer, siger Lasse Engelbrecht og fortsætter:

- Fridays for Future ønsker, at de tyske politikere skal overholde Parisaftalen og undgå, at temperaturene stiger mere end halvanden grad. Og det mener de ikke, at partierne gør nok for. Helt overordnet vil de også have, at kul skal være afviklet inden 2030, og at energiforsyningen inden 2035 udelukkende skal være fra vedvarende energi.

Utilfredsheden med de tyske politikeres klimaambitioner har fået tusindvis af unge tyskere på gaden i forsøget på at råbe landets ledere op.

For der er ikke mange tyske partier, der matcher de demonstrerende unges klimamål.

- Det er temmelig ambitiøse mål, der kun bliver afspejlet af det socialistiske parti De Linke, som lige nu ser ud til at kæmpe ret hårdt med at komme over spærregrænsen og ind i Bundestagen, siger Lasse Engelbrecht.

Blandt de demonstrerende i dag er Luisa Neubauer, der leder den tyske afdeling af Fridays For Future.

- De politiske partier har ikke taget klimakatastrofen alvorligt nok, siger Lisa Neubauer til nyhedsbureauet AFP og tilføjer at unge mennesker ikke vil have ’flere undskyldninger’ fra ældre politikere om tilstanden på den verden, de er i gang med at efterlade sig.

En anden demonstrant Jana Boltersdorf, som mediet Deutsche Welle har snakket med til en af demonstrationerne, siger, at hun demonstrerer ’for at give en stemme til dem, der ikke er gamle nok til at stemme ved valget, men som kommer til at lide mest af klimakrisens konsekvenser'.

  • Mange tusinde er samlet foran Rigsdagsbygningen i Berlin, der er den tyske parlamentsbygning. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Flere af de fremmødte har forskellige skilte med. Der står blandt andet 'Jeg er sikker på, at dinosaurerne også troede, at de havde god tid'. På et andet skilt står der 'Titanic ville ikke have nogle problemer i 2021'. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Der er to dage til, at tyskerne skal sætte deres kryds. Klima er et af de emner, der har fyldt meget i de seneste måneders valgkamp. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Ritzau Scanpix)
1 / 3

'Bedsteforældre for Fremtiden'

Det er ikke kun skoleelever, der i dag er mødt op for at demonstrere for klimaet. Blandt de mange unge ansigter er nemlig også en række ældre mennesker, der kalder sig 'Omas for Future', altså 'Bedsteforældre for Fremtiden', der er en pendant til de unges studenterbevægelse Fridays for Future.

Gretha Thunberg går forrest i klimamarchen i Berlin. På demonstranternes banner står der 'kæmp for klimaretfærdighed'. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)

Men selvom en række ældre mennesker i dag er på gaden for at demonstrere, er klimakampen i Tyskland ofte en generationskamp, fortæller Lasse Engelbrecht.

- Der er nogle gigantiske kløfter mellem unge og ældre mennesker i Tyskland, når det kommer til, hvor seriøst de ser på klimaudfordringen. To tredjedel af børn og unge siger, at de er skræmt over de fremtidsudsigter, vi står overfor. Men ser man på dem, der kan stemme, så vil to tredjedele af dem, der er over 65 år ikke tage hensyn til klimabekymringerne hos de unge, når de sætter deres kryds på søndag, og den gruppe udgør 12 procent af vælgerkorpset i Tyskland.

De unge demonstranter kæmper dog alligevel ikke forgæves. For når tyskerne på søndag samles ved stemmeurnerne for at sætte deres kryds, er de unges budskab om større klimaambitioner altså ikke helt ligegyldig for hvilke navne krydserne ender ud for. Det fortæller Lasse Engelbrecht.

- Demonstrationere har allerede skubbet tyskerne i en vis retning, men de er så også blevet hjulpet på vej af sommerens voldsomme oversvømmelser i det centrale og sydlige Tyskland, der kostede mange mennesker livet. Her i München lytter folk til de unges budskab, siger Lasse Engelbrecht og fortsætter:

- Det er ikke bare en lille gruppe bedsteforældre, der i dag er på gaden. Det er også nogle traditionelt kristne og konservative vælgere, der ude i de små byer gør deres og forsøger at sige til deres politikere, at de bliver nødt til at tage klimaet seriøst.