20-årig tankpasser blev skudt, da han bad en kunde tage mundbind på: Nu advarer tysk politi om voldelige corona-fornægtere

Drabet polariserer på ny debatten om de strenge restriktioner.

Blomster foran den tankstation, hvor en 20-årig medarbejder lørdag blev skudt og dræbt, efter han havde bedt en kunde om at iføre sig et mundbind. (Foto: ANNKATHRIN WEISS © Ritzau Scanpix)

Det var et simpelt krav om at iføre sig et lovpligtigt mundbind kombineret med lang tids opsparede frustrationer over de strenge tyske corona-restriktioner, der i weekenden fik en 49-årig mand til at skyde og dræbe en 20-årig tankpasser i delstaten Rheinland-Pfalz.

Det har den formodede gerningsmand ifølge politiet selv forklaret.

Drabet har først og fremmest udløst sorg og fordømmelse blandt tyskerne, men på visse internetfora for corona-fornægtere hyldes det som en "befrielseskamp mod corona-diktaturet". Det får nu det tyske politiforbund til at advare om øget radikalisering i miljøet.

I timerne op til drabet udspillede sig en scene, som statsanklager Kai Fuhrmann har beskrevet sådan her:

Lørdag aften klokken 19.42 kom en 49-årig mand ind på en tankstation i byen Idar-Oberstein uden at være iført et mundbind. Han ville gerne købe to sixpack øl, men den 20-årige medarbejder bag kassen ville ikke sælge ham dem, før han tog et mundbind på.

Den 49-årige kunde blev vred, knyttede truende sin ene næve, men forlod tankstationen uden sine øl.

Under to timer senere, klokken 21.30, vendte han tilbage til tankstationen. Efter endnu en vred ord-udveksling med den unge medarbejder bag kassen trak den 49-årige en revolver og skød tankpasseren direkte i hovedet.

Efter anholdelsen begrundede den 49-årige skuddet med sine frustrationer over corona-restriktionerne. Han følte sig trængt op i et hjørne og "så ingen anden vej ud", fortæller statsanklager Kai Fuhrmann ifølge Spiegel. Den 20-årige tankpasser blev "ansvarlig for hele situationen, fordi han havde håndhævet reglerne".

"Befrielseskamp mod corona-diktaturet"

I dagene siden drabet er flere tyske medier dykket ned i den 49-åriges profiler på de sociale medier og kan i dag afdække, at han har været aktiv i forskellige fora for konspirationsteoretikere og fantaseret åbent om vold.

Han har beskrevet folk, der bærer mundbind, som "skøre", corona som "opfundet" og vaccinen som "dræbende", hvorfor han heller ikke selv er blevet vaccineret, beretter avisen Die Zeit.

I de mest yderligtgående grene af corona-fornægter-miljøet bliver der udtrykt åben skadefryd over drabet. Det fejres som selvforsvar, et længe ventet skridt i befrielseskampen mod corona-diktaturet, skriver avisen Der Tagesspiegel.

De politikere, der "tyranniserer" borgerne med unødvendige corona-restriktioner, er selv skyld i det, lyder det videre.

Corona-restriktionerne bestemmer blandt andet, at man skal være vaccineret, raskmeldt efter corona-smitte eller have en negativ test, hvis man vil indenfor på offentlige steder.

Og fra den 11. oktober skal ikke-vaccinerede tyskere selv betale for at blive testet, hvis de eksempelvis vil på restaurant - hvis restauranten overhovedet vil godtage en negativ test. Mange steder er nemlig kun åbne for folk, der enten er vaccineret eller er raskmeldt.

Sammenstød mellem betjente og demonstranter under en demonstration mod corona-restriktioner i Frankfurt i december. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)

Politiforbundet: Vi skal fokusere på de radikale kræfter

Efter drabet på tankpasseren og modtagelsen i visse miljøer advarer politiets fagforening om en stigende radikalisering blandt corona-fornægtere. Blandt andet oplever både betjente og pressefolk i stigende grad at blive angrebet under de mange demonstrationer mod corona-restriktionerne.

- Dette er det første tilfælde af et drab i forbindelse med corona, siger forbundets næstformand Jörg Radek til Funke Mediegruppen, og tilføjer:

- Vi har været opmærksomme på radikaliseringen blandt corona-fornægtere siden sidste år.

Derfor opfordrer politiforbundet nu sikkerhedsmyndighederne til at fokusere på radikale kræfter fra både højre og venstre for at forebygge nye angreb.

Under overskriften "Så brutal er protesterne mod corona-reglerne blevet" opremser avisen Der Tagesspiegel en række angreb mod vaccinationscentre og offentlige myndigheder, hvor formodede corona-fornægtere har sat ild til telte og bygninger.

Men der findes også en langt mere fredsommelig modstand mod restriktionerne. En modstand fra tyskere, der forklarer, at de har sundhedsmæssige årsager til ikke at ville lade sig vaccinere eller er skeptiske over, at vaccinerne ikke er blevet testet over en lang årrække.

De kalder corona-restriktionerne for vaccine-tvang ad bagdøren, når de ikke kan få lov til at leve et normalt socialt liv uden at blive vaccineret.

"Hvornår får vi vores frihed tilbage ligesom danskerne?"

Det spørgsmål blev de tre kandidater, der kæmper om at overtage kanslerposten efter Angela Merkel ved det tyske valg på søndag, stillet i valgkampens sidste store tv-debat i søndags.

Ingen af dem kunne svare.

Men de var alle tre enige om, at tyskerne først kan få deres frihed tilbage, når flere er blevet vaccineret. De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, har endda nævnt muligheden for at indføre obligatorisk vaccine for visse faggrupper som ansatte på hospitaler og plejehjem.

Alle tre kanslerkandidater forsikrer dog, at der ikke er nye hårde nedlukninger på vej - selvom tyskerne skal forberede sig på corona-restriktioner et stykke tid endnu.

Sundhedsminister Jens Spahn har i dag udtalt, at han forventer, at Tyskland er ude på den anden side af pandemien til foråret. Først til den tid vil man kunne begynde at løfte restriktionerne.

- Man vil på et tidspunkt opnå flokimmunitet. Spørgsmålet er bare hvordan: Om det vil ske gennem vaccination eller smitte. Vaccinationen er helt sikkert den sikreste måde at nå dertil. Enhver, der ikke bliver vaccineret, risikerer at blive syg, siger han ifølge nyhedsbureauet DPA.

Facebook
Twitter