26-årige Stefan Adler stemmer højrenationalt: Jeg er ikke nazist

Stefan Adler mødes med skældsordet "nazist", når han sætter valgplakater op. Men folk aner ikke, hvad en nazist er, siger han.

(Foto: Camilla Markvardsen © DR Nyheder)

Klokken er 05:30. Stefan Adler er kommet til tiden. Han står i sin hættetrøje og venter i mørket foran bygningen i Viernheim, hvor han bor.

- Alt har handlet om valgkampen de seneste uger, siger han.

Under armen har han en bunke valgplakater, og i rygsækken gemmer han saks og plastikstrips.

Inden solen står op tager 26-årige Stefan Adler ud for partiet Alternative für Deutschland (AfD) og sætter plakater med valgslogans som “Islam hører ikke til i Tyskland” og “Terror og vold skal bekæmpes” op i sin hjemby.

- For hver plakat, nogen river ned, sætter jeg to op, siger han og griner, mens han målrettet går sin vante rute gennem bymidten.

Han spotter hurtigt, når politiske modstandere har revet hans plakater ned.

- Og dér står ‘fuck AfD”, siger han og peger på et klistermærke, der sidder i højre øje af partiformanden Frauke Petry på en valgplakaterne.

- Det er udemokratisk. Det er intet argument. Det er hetz, siger han og piller omhyggeligt klistermærket af.

(Foto: Camilla Markvardsen © DR Nyheder)

Stefan Adler er kasserer i AfD i Viernheim. Han meldte sig ind i partiet i slutningen af 2015, da hundredtusinder af flygtninge og migranter kom over grænsen til Tyskland.

- Jeg har ikke noget imod menneskene. Men det kan ikke passe, at Tyskland og os i Viernheim skal tage imod dem allesammen, forklarer han.

Ved kommunalvalget i Viernheim sidste år fik AfD 19,7 procent af stemmerne, hvilket var det bedste resultat for partiet i Hessen. Der bor omkring 35.000 indbyggere i byen, der også huser 450 asylansøgere.

- Hvad tænker de på?

Når der på søndag er valg til Forbundsdagen, står det højrenationale parti til at blive valgt ind for første gang. I øjeblikket ligger AfD til at blive Tysklands tredjestørste parti.

- Måske når vi ind med 15 procent af stemmerne og bliver større end Socialdemokraterne og venstrefløjspartiet Die Linke, siger Stefan Adler.

Han er vred på den tyske venstrefløj og fagbevægelsen, der ved AfDs vælgermøder demonstrerer mod partiet med skældsord som “nazister”.

- Jeg er ikke nazist. Det eneste, som de kan finde ud af, er at rende rundt med deres nazikølle, siger Stefan Adler vredt.

- Hvad tænker de på? De aner ikke, hvad en nazist er!

Sætter sind i kog

Men mange af AfD-politikernes udtalelser har sat andre tyske sind i kog. For nyligt sagde en af partiets spidskandidater, Alexander Gauland, at tyskerne skal genfinde stoltheden over værnemagtens soldater og droppe skyldfølelsen over Anden Verdenskrig.

Det har blandt andet fået den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel til at sammenligne AfD med nazisterne.

- Min bedstefar var ikke en forbryder. Mere siger jeg ikke om den sag. Jeg vil skabe fremtiden, ikke fortiden, siger Stefan Adler bestemt.

Og det er forsøger han så på nu.

Han har taget fri fra sit arbejde som logistikoperatør for at dedikere de fleste af sine vågne timer til valgkampens slutspurt.

- Jeg har en god fornemmelse. Jeg tror, vi får et godt resultat. Vores budskab er nået frem. Og hetzen mod os får flere vælgere til at komme til os.

- Tyskerne vender os ikke ryggen, siger Stefan Adler håbefuldt.

ALTERNATIVE FÜR DEUTSCHLAND

  • Stiftet i februar 2013 med mærkesager om stop for hjælp til kriselandene og en opløsning af eurosamarbejdet.

  • Fik ved valget til Forbundsdagen samme år 4,7 procent af stemmerne, hvilket lige præcis ikke var nok til at komme over spærregrænsen på fem procent.

  • Frauke Petry bliver valgt til ny formand, hvilket bliver tolket som en højredrejning i partiet, som proklamerer mere fokus på flygtninge- og indvandringspolitik.

  • I foråret 2017 bliver Alice Weidel og Alexander Gauland valgt til spidskandidater.

  • Flere partispidser er gennem tiden blev kritiseret for kontroversielle udtalelser.

  • Alexander Gauland har blandt andet sagt om den farvede tyske fodboldspiller Jérôme Boateng, at folk måske nok synes, han er en dygtig fodboldspiller, men ikke ønskede ham som nabo.

  • Står i meningsmålingerne nu til at klare sig et godt stykke over spærregrænsen.

  • Er repræsenteret i 13 af Tysklands 16 delstatsparlamenter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk