ANALYSE Merkel begik politisk brøler - glemte at lytte til vælgerne

Halvdelen af vælgerne til gårsdagens valg mener, at den tyske kansler ikke var opmærksom på befolkningens bekymringer.

Angela Merkel har fået fire år mere som Tysklands kansler efter gårsdagens valg, men hendes parti oplever massiv vælgervandring. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

- Merkel har ikke lyttet til tyskernes bekymringer i flygtningepolitikken.

- I modsætning til andre har AfD forstået, at mange mennesker ikke længere føler sig sikre.

Hvis Tysklands kansler Angela Merkel leder efter grunde til, at søndagens brag af et tysk valg eksploderede op i ansigtet på hende – så finder hun dem i de to ovenstående udsagn.

Sådan siger nemlig hver anden vælger i en meningsmåling, der flimrede over tyske tv-skærme søndag aften. De to udsagn rummer en stor del af svaret på, hvorfor Angela Merkel fik sit dårligste valg hidtil og fremstår som en taber, selvom hun bliver kansler igen-igen.

Valgets egentlige vinder blev det nationalkonservative, indvandrings- og islamkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD). Tysklands nyeste parti fuldførte i går et tigerspring ind i den tyske Forbundsdag – fra nul til 12,3 procent – og kan nu brede sig på 94 ud af parlamentets 709 pladser. Dermed er AfD tyskernes tredjestørste parti.

Massiv vælgervandring

Det kan AfD især takke Angela Merkel for. Højrepartiet har tiltrukket omkring en million vælgere, der er skredet fra Merkels kristendemokratiske parti CDU og har smækket med døren. Vi taler om en massiv vælgervandring.

De skuffede er ikke mindst gået hjemmefra, fordi de synes, Merkel har håndteret flygtningekrisen og dens følger dårligt. Og det er måske ikke så mærkeligt.

Allerede inden valget viste en undersøgelse, at der var ét emne, som lå i top, når tyskerne skulle beskrive, hvilket der var vigtigst for dem i valgkampen: indvandring og integration.

En anden undersøgelse stammede fra et tysk forsikringsselskab og viste, hvad tyskerne er mest bange for i 2017: terrorisme, politisk ekstremisme og spændinger i samfundet på grund af indvandring.

Det mærkelige var bare, at de emner aldrig nåede op til overfladen i valgkampen. Tværtimod virkede det længe som om, Angela Merkel men også hendes socialdemokratiske modkandidat, Martin Schulz, gik i en elegant bue udenom dem.

Mange kommentatorer analyserede på livet løs, hvad det kunne skyldes. Og vi blev enige om, at de store partier var bange for at give AfD en hjemmebanefordel, hvis de berørte emner, som højrepartiet allerede havde sat sig på. Og her i Berlin er det en kendt sag, at de store for alt i verden ville undgå, at AfD fik et godt valg.

Merkel ignorerede bekymringer

Langt hen ad vejen ignorerede man de bekymringer, der var så presserende for mange tyskere. Man italesatte ikke de åbenlyse udfordringer, Tyskland står overfor i forhold til indvandring og integration.

Dertil hører problemerne med at få nytilkomne ud på det tyske arbejdsmarked og finde boliger til dem. Men dertil hører især også en åben snak om den voksende mistillid overfor flygtninge og migranter. En mistillid der er opstået i lyset af terrorangreb, masseovergreb og voksende kriminalitet – alt sammen udgående fra de nytilkomne.

Og tyske medier gjorde det for let for Merkel og Schulz at undgå emnet. De satte ikke dagsordenen i tilstrækkelig omfang. De tillod, at der var ting ”vi ikke snakker om”.

Og da journalister endelig gik i flæsket på de to kandidater – til den første og eneste tv-debat – så var de såre enige om, at jovist, integrationen af 900.000 flygtninge og migranter med ophold i Tyskland ganske vist er en kæmpe opgave. Men det er der styr på, det klarer vi. ”Wir schaffen das.”

Men det er der bare nogle tyskere, der ikke synes, og deres utilfredshed over ikke at blive hørt eller taget alvorligt, gav AfD let spil. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at også Tysklands liberale parti FDP stormede ind i Forbundsdagen, ligeledes båret af en bølge af over én million frafaldne Merkel-stemmer.

FDP havde – lige som AfD – profileret sig med en indvandringskritisk linje.

Facebook
Twitter