De to mest ombejlede i tysk politik lige nu: Sammen kan de afgøre, hvem der bliver kansler

Annalena Baerbock og Christian Lindner har hver sin pris.

Annalena Baerbock fra De Grønne og Christian Lindner fra det liberale parti FDP blev hhv. tredje- og fjerdestørst ved det tyske valg. (Foto: Collage: Sofie Jackson Bangsgaard - foto: Filip Singer og Sean Gallup Ritzau Scanpix)

Bliver Tysklands næste kansler socialdemokraten Olaf Scholz eller kristendemokraten Armin Laschet?

Det kommer to forholdsvis unge tyske politikere med stor sandsynlighed til at afgøre.

Den 40-årige Annalena Baerbock fra miljøpartiet De Grønne og den 42-årige Christian Lindner fra det liberale parti FDP sidder tilsammen med de mandater, der kan afgøre kanslerkapløbet.

Og derfor er de to "kansler-magere" blevet midtpunktet i tysk politik lige nu. Men hvem er de, og ikke mindst: Hvad vil de med magten? Det korte svar er: Meget forskellige ting.

Det lidt længere svar får du herunder.

Selvom det socialdemokratiske parti, SPD, med Olaf Scholz i spidsen løb med en kneben valgsejr, så har kristendemokraternes Armin Laschet ikke opgivet sine kanslerdrømme.

Han håber nemlig at kunne overbevise De Grønne og FDP til at gøre ham til kansler i en såkaldt Jamaica-regering - opkaldt efter de tre partiers farver, der tilsammen giver det jamaicanske flag.

Men Olaf Scholz har også brug for de to partier til at danne sin Trafiklys-regering - og i lyset af den socialdemokratiske valgsejr og vælgerlussingen til kristendemokraterne, mener han at gå ind i regeringsforhandlingerne med det største folkelige mandat.

Groft sagt foretrækker De Grønne en Trafiklys-regering med Olaf Scholz som kansler, mens FDP foretrækker en Jamaica-regering med Armin Laschet som kansler.

Uanset hvem af dem, det bliver, får Tyskland en historisk svag kansler i den forstand, at 75 procent af tyskerne ikke har stemt på kansleren. Det pointerede Christian Lindner under den store tv-debat i går aftes med alle partilederne.

I det lys kom den liberale leder med et alternativt forhandlingsforslag til Annalena Baerbock:

- De Grønne og FDP taler først med hinanden og så ser vi, hvor der kan være fælles fodslag.

Altså at de to sandsynlige juniorpartier i en ny regering forhandler sammen først - uden socialdemokrater eller kristendemokrater - for så at komme ud og nævne deres pris.

De grønne og de liberale er uenige om... næsten alt

Det kan godt blive lange sonderinger mellem De Grønne og FDP, for der er mange ting, Annalena Baerbock og Christian Lindner er uenige om.

Han vil have et loft over sociale ydelser. Hun vil hæve sociale ydelser. Han vil sænke skatter. Hun vil hæve skatter. Han vil lade markedskræfterne kæmpe klimakampen. Hun vil have en klimaregering, der udstikker retningen.

Christian Lindner har ført valgkamp på klassiske liberale mærkesager om personlig frihed, store skattelettelser og mindre bureaukrati for erhvervslivet.

FDP’s store mærkesag er at give ervhervslivet de bedst mulige betingelser for at skabe vækst og arbejdspladser til tyskerne. De vil blandt andet sænke skatterne for højtlønnede. Omvendt vil De Grønne hæve skatterne for de mest velhavende.

De Grønnes store mærkesag er klimakampen. De udnævnte netop Annalena Baerbock til deres første kanslerkandidat nogensinde, fordi de anser dette valg for at være sidste chance for at gøre noget ved klimakrisen, før det er for sent.

De vil hæve Tysklands klimaambitioner og nå målet med tiltag som en langt hurtigere udfasning af kulkraftværker, et Klimaministerium med vetoret over alle andre ministeriers lovforslag og et forbud mod salg af nye benzin- og dieselbiler.

Christian Lindner mener omvendt ikke, at klimakrisen skal bekæmpes med "forbud", men med "markedsbaserede instrumenter". Kloge grønne private investeringer og mindre bureaukrati er den liberale løsning på klimakrisen. Men dén køber Annalena Baerbock ikke:

- Intet marked vil regulere klimakrisen, for markedet er ligeglad med mennesker, sagde hun ifølge Politico for nyligt i Forbundsdagen.

Men er der noget tilbage, de to partier så er enige om, tænker du måske. Ja, det er der. Begge partier er for eksemepl gået til valg på en styrkelse af LGBT-rettigheder og en omfattende digitalisering af hele Tyskland - med hurtigt internet til alle og et digitalt uddannelsessystem, sundhedsvæsen og offentlig administration.

  • Olaf Scholz lod sig hylde af partifællerne i det socialdemokratiske hovedkvarter i går aftes, da det stod klart, at SPD nu er det største parti. Men de er kun et mulehår foran kristendemokraterne i CDU/CSU. (Foto: ODD Andersen © Ritzau Scanpix)
  • Selvom Armin Laschet har ført den kristendemokratiske union CDU/CSU til det absolut værste valgresultat nogensinde og nu kun er næststørste parti, går han stadig efter at blive kansler. Det fortalte han ved partiets valgfest i går aftes. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Ritzau Scanpix)
  • Annalena Baerbock var De Grønnes første kanslerkandidat nogensinde. Og selvom valgresultatet dømmer hende ude af kanslerkapløbet, har hun ny stor magt over, om kansleren kommer til at hedde Scholz eller Laschet. Den magt vil hun bruge på at få den grønnest mulige regering. (Foto: JENS SCHLUETER © Ritzau Scanpix)
  • Den næste tyske kansler har historisk lav opbakning blandt tyskerne - uanset om det bliver Laschet eller Scholz. Det pointerede Christian Lindner fra det liberale parti FDP i går. Derfor ligger der stor magt hos ham selv og De Grønne, der sammen kan afgøre kanslerspørgsmålet. (Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)
1 / 4

De grønne og de liberale har vist, de kan samarbejde

Da Christian Lindner overtog ledelsen af FDP i 2013, var han bare 34 år, og partiet var for første gang røget ud af Forbundsdagen. Han overtog altså et parti i krise, men formåede over de næste fire år at genopbygge og komme tilbage i Forbundsdagen.

Det genopståede parti var endda i spil til at indgå i en Jamaica-regering, men Christian Lindner trak sig til sidst fra forhandlingerne med det famøse exit-citat:

- Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt.

Det vakte forargelse, at Christian Lindner på den måde efterlod Tyskland i et politisk kaos og flere måneders regeringsforhandlinger. Derfor er han nu under et vist pres for at gribe muligheden og påtage sig regeringsansvar denne gang.

Gennem historien har FDP ofte spillet rollen som den afgørende kansler-mager og både gjort socialdemokrater og kristendemokrater til kanslere. De Grønne har også erfaring som juniorpartner i socialdemokratiske regeringer, og på delstatniveau har begge partier vist, at de kan samarbejde både til højre og venstre.

Begge kanslerkandidater har da også lige nu travlt med at kurtisere de to kansler-magere.

- Alle de partier, der havde succes ved valget, er partier, der allerede har regeret sammen, sagde Olaf Scholz tidligere i dag med henvisning til, at SPD, De Grønne og FDP som de eneste tre partier gik frem ved valget.

Ved samme lejlighed kaldte Olaf Scholz det "helt okay", at De Grønne og FDP nu først taler alene sammen.

Hvad angår Armin Laschets ambitioner om at danne regering trods den store vælgerlussing, sagde Scholz:

- CDU og CSU har ikke alene mistet et betydeligt antal stemmer – de har også fået en besked fra borgerne om, at de ikke længere skal regere. De skal nu gå i opposition.

Hos kristendemokraterne slikker man i dag sår over det katastrofale valgresultat. Den interne kritik af Armin Laschet er begyndt at pible frem.

Men Armin Laschet går fortsat ufortrødent efter kanslerposten - selvom han angiveligt har omformuleret gårsdagens "regeringskrav" til et "regeringstilbud" til De Grønne og FDP, beretter flere tyske medier.

Der ligger et spritnyt afsnit af vores Tyskland-podcast klar til dig. Stjerner og striber ta'r til Tyskland – optaget i aftes efter de første prognoser. Du finder den i appen DR Lyd eller lige her.

Facebook
Twitter