Den pressede nummer to i den tyske valgkamp: Det næststørste parti kan godt ende med kanslerposten

Armin Laschet står til at føre Merkels parti til historisk dårligt valg. Alligevel kan han sagtens ende med at efterfølge hende.

Lige nu ligger kristendemokraten Armin Laschet på en andenplads i kanslerkapløbet. Men han er langt fra dømt ude. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Ritzau Scanpix)

Det er meget muligt, at kanslerposten ikke går til det parti, der bliver størst ved søndagens tyske valg, men i stedet ender hos valgets næststørste parti.

Det understreger manden, der her i slutspurtens målinger netop indtager andenpladsen i kanslerkapløbet, nemlig kristendemokraten Armin Laschet.

Med blot fem dage til valget ligger hans kristendemokratiske union med søsterpartierne CDU/CSU til at få 21 procent i Politicos gennemsnit af målinger. Det er fem procentpoint bag de førende socialdemokrater i SPD, der står til 26 procent.

Men flere af de nyeste enkeltmålinger spår et endnu tættere løb mellem de to største partier. Og det får Armin Laschet til at udstede en advarsel til de tyske vælgere:

- Selvom SPD skulle ende på andenpladsen, vil de stadig kunne danne en rød-rød-grøn alliance – afhængigt af, hvad valgresultatet bliver, siger han med henvisning til kristendemokraternes store frygtscenarie: At socialdemokraterne danner en regering med miljøpartiet De Grønne og socialistpartiet Die Linke.

På spørgsmålet om, hvorvidt han selv vil forsøge at danne en regering, hvis målingerne får ret, og hans eget parti ender på andenpladsen, lyder Armin Laschets svar:

Det næststørste parti er før løbet med kanslerposten

Armin Laschet er ikke den eneste kristendemokrat, der minder vælgerne om, at valget langt fra er afgjort - og at der stadig er mulighed for at beholde kanslerposten trods de historisk dårlige meningsmålinger.

Volker Bouffier, der er kristendemokratisk ministerpræsident i delstaten Hessen, kalder det ligefrem "fjollet" at tale om, at valgets vinder har "et moralsk krav" på kanslerkontoret 'Kanzleramt'.

- Selvfølgelig kan det parti, der får næstflest stemmer, også forsøge at danne en regering, sagde han i weekenden i et interview med avisen Welt.

Det ville heller ikke være første gang, det næststørste parti skulle rende med kanslerposten.

Da de to Helmut'er - den kristendemokratiske Kohl og den socialdemokratiske Schmidt - tilbage i 1976 kæmpede om magten i Vesttyskland, endte Helmut Schmidt som kansler med 43,7 procent af stemmerne, selvom Helmut Kohl fik 48,9 procent.

Socialdemokraten fik nemlig flertal i Forbundsdagen med det liberale parti FDP's 6,4 procent. Og dermed kunne Helmut Schmidt med lidt liberal hjælp fortsætte som kansler trods valgnederlaget til kristendemokraterne og Helmut Kohl.

Koalitionsspekulationer

Ligesom i 1976 kan det liberale parti FDP efter valget på søndag komme til at spille en afgørende rolle for, om Tysklands næste kansler kommer til at hedde Armin Laschet eller Olaf Scholz.

Det mindede partiets leder, Christian Lindner, sine partifæller om på et møde i weekenden.

- Der er ikke nogen automatik i, at kandidaten fra det største parti flytter ind i Kanzleramt, sagde Christian Lindner til Rheinische Post.

Armin Laschet håber netop på at kunne danne regering med FDP - og derfor appellerer han til, at det lille liberale parti ikke sætter barren for højt for at indgå i et borgerligt regeringssamarbejde:

- Ellers er der kun rød-rød-grøn tilbage, advarer Armin Laschet.

Manden, der kan ende med at afgøre, hvem der skal være Tysklands næste kansler: Den liberale politiker Christian Lindner. (Foto: FILIP SINGER © Ritzau Scanpix)

Og hvis Christian Lindner overvejer at indgå i en såkaldt lyskryds-regering med de røde socialdemokrater, de gule liberale og de grønne fra De Grønne, har Armin Laschet også en advarsel klar:

- FDP vil konstant blive truet med at blive smidt ud af en lyskryds-regering, fordi Die Linke ville være parat til at træde ind, siger Armin Laschet til Passauer Neue Presse med henvisning til, at socialistpartiet Die Linke vil kunne erstatte det liberale parti i en SPD-ledet regering.

Hvem der bliver Tysklands næste kansler er altså et spørgsmål, der kan komme til at stå ubesvaret i ugevis - måske endda månedsvis - når der efter valget på søndag skal forhandles regeringskonstellationer.

55 procent af de tyske vælgere mener stadig, at valget er åbent, viser en måling foretaget af instituttet Insa for avisen Bild. Herunder kan du se nogle af de mulige regeringskonstellationer efter valget:

Facebook
Twitter