Det tyske valg er helt åbent: I aften dyster Armin, Olaf og Annalena om at overbevise de tvivlende tyskere

Med en uge til det mest spændende tyske valg i årevis er usædvanligt mange vælgere stadig i tvivl.

I aften mødes Olaf Scholz, Armin Laschet og Annalena Baerbock i valgkampens sidste store tv-debat en uge før valget. (Foto: Scanpix. (Grafik) Søren Winther Nørbæk)

Når de tre kanslerkandidater i aften mødes i valgkampens sidste store tv-debat, er der potentielt rigtig mange stemmer at hente. Rundt omkring i de tyske tv-stuer sidder der nemlig hundredetusindvis af vægelsindede vælgere, der endnu ikke er blevet overbevist af nogen af dem.

Kun 60 procent af de tyskere, der har tænkt sig at stemme til valget, ved, hvor de vil sætte deres krydser. Det viser en måling fra Frankfurter Allgemeine Zeitung tidligere på ugen.

Det vil sige, at der potentielt sidder 40 procent uafklarede vælgere og ser med, når de tre kanslerkandidater i aften mødes i den tredje store tv-debat før valget om præcis en uge.

Af de ubeslutsomme vælgere svarer 63 procent, at de endnu ikke har besluttet sig, fordi de ikke finder nogen af de tre kanslerkandidater overbevisende.

Det billede bliver bekræftet i kanslerkandidaternes popularitetsmålinger. Hele 43 procent af vælgerne foretrækker "ingen af de tre kandidater" i Politicos gennemsnit af popularitetsmålinger:

Det tyske valg er ikke noget kansler-valg, det er et forbundsvalg. Og når man ser bort fra kandidaternes personlige popularitet og i stedet ser på opbakningen til partierne, er kanslerkapløbet meget mere åbent.

Selvom kanslerkandidat Armin Laschet står til at føre den kristendemokratiske union CDU/CSU til det absolut værste valgresultat nogensinde, er partiet ikke mange procentpoint efter regeringspartnerne i det socialdemokratiske parti, SDP.

Her har kanslerkandidat Olaf Scholz præsteret en mirakuløs meningsmåling-himmelflugt fra 15 til 25 procent på blot 1,5 måned i Politicos gennemsnit af målingerne.

Aftenens tredje kombattant, De Grønnes Annalena Baerbock, har foretaget den omvendte rutsjebanetur og ligger nu med 16 procent på en klar tredjeplads.

Kandidater skruer bissen på i valgkampens slutspurt

I et forsøg på at vende en nedadgående spiral har Armin Laschet og kristendemokraterne i denne uge fremlagt hele to store udspil.

Først en plan for, hvad han vil gøre de første 100 dage som kansler - blandt andet sænke skatterne for de laveste indkomster. Dernæst en plan for, hvordan han vil genoprette den tyske økonomi efter corona-krisen - blandt andet ved at rydde op i unødvendigt bureaukrati.

Men kommentatorerne spår ikke Armin Laschets desperate "udspil-bonanza" store chancer for at vende målingerne.

Manden i førertrøjen, Olaf Scholz, har ugen igennem ført klassisk socialdemokratisk valgkamp. Der bliver ikke råd til skattelettelser, sagde han, da han tirsdag svarede på tyskernes spørgsmål på tv-stationen ZDF.

Til gengæld lægger Olaf Scholz an til en række sociale reformer, der skal hæve mindstelønnen og bekæmpe fattigdom blandt både børn og gamle.

I sidste uges tv-debat blev De Grønnes beskrevet som "tennisdommeren" mellem de to kamphaner, Olaf Scholz og Armin Laschet. (Foto: MICHAEL KAPPELER © Ritzau Scanpix)

De Grønnes Annalena Baerbock er ugen igennem blevet mødt med spørgsmål om, hvorvidt hun foretrækker en CDU-ledet eller en SPD-ledet regering.

Annalena Baerbock ser ud til at være ude af kanslerkapløbet, men til gengæld ligner hun en meget mulig 'kansler-mager' på den anden side af valget. De Grønne indgår nemlig i næsten alle bud på en mulig regeringskoalition.

På trods af deres nylige nedtur i målingerne, står partiet stadig til næsten at fordoble sit resultat fra valget i 2017.

Og hvilken regering foretrækker Annalena Baerbock så? Hun vil ikke på forhånd udelukke forhandlinger med nogen partier på den anden side af valget.

I et interview med Süddeutsche Zeitung har hun i ugens løb dog slået fast, at hun går efter en regering, "der er pro-europæisk i hjertet og tager ansvar i verden".

Facebook
Twitter