Dronningen og kronprinsen skal åbne døre for dansk erhverv midt i tysk politisk magtvakuum

Dronningen og kronprinsen er på statsbesøg i Tyskland, der 45 dage efter valget stadig venter på at få en ny kansler.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik er til officielt frokost hos kansler Angela Merkel under det fire dage lange statsbesøg i Tyskland. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Ritzau Scanpix)

En kanonsalut på 21 skud, en æresgarde og en overflyvning med to tyske jagerfly.

Tyskerne havde ikke sparet på krudtet, da de her til morgen bød dronning Margrethe og kronprins Frederik velkommen på fire dages statsbesøg.

Med sig har de kongelige et stort erhvervsfremstød med repræsentanter fra 52 danske virksomheder, der øjner store muligheder for at styrke deres position på det tyske marked i den kongelige slipstrøm.

- Det har kæmpe betydning, at dronningen og kronprisen åbner døre hernede, siger Brian Mikkelsen, der som administrerende direktør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er med på statsbesøget.

- Deres evne til at åbne døre på allerhøjeste niveau er unik. De danske virksomheder, der er med hernede, får adgang til den tyske top af myndigheder og direktører. Det er virkelig A-niveauet.

  • En kanonsalut på 21 skud, en æresgarde og to tyske jagerfly var en del af velkomsten, da dronning Margrethe og kronprins Frederik her til morgen ankom til den tyske hovedstad Berlin. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe er blevet inviteret på statsbesøg af Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier. Han modtog majestæten i sin officielle residens, Schloss Bellevue, midt i Berlin. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe og kronprins Frederik sammen med Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, og hans hustru, Elke Büdenbender, på trappen op til deres officielle residens Schloss Bellevue. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe måtte bære mundbind under sit besøg på universitetshospitalet Charité i Berlin. Tyskland oplever i disse dage det højeste antal smittede under hele coronapandemien, og mundbind er lovpligtigt indenfor på offentlige steder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe og kronprins Frederik deltager i en officiel frokost hos den tyske kansler, Angela Merkel, i hendes officielle residens, Kansleramt, i Berlin. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Frokost med Europas ukronede magtdronning

Statsbesøget finder sted midt i et politisk magtvakuum i Berlin, hvor Angela Merkel stadig er fungerende kansler, mens der forhandles om at danne en ny regering efter valget den 26. september.

Mens dronningen og kronprinsen i dag spiste frokost med Merkel, har de medrejsende danske virksomheder øjnene stift rettet mod den mest sandsynlige nye kansler og de mange milliarder, han vil investere i en modernisering af Tyskland.

Han hedder Olaf Scholz, er socialdemokrat, og han håber at kunne overtage kanslerposten inden jul med hjælp fra miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP.

Og der tegner sig allerede konturerne af et regeringssamarbejde, der vil modernisere Tyskland på en række områder, som danske virksomheder mener at ville kunne hjælpe - og dermed tjene mange penge - på.

Selvom de tre partier ikke er færdige med at forhandle en regering på plads, har de allerede varslet massive investeringer på to områder: En omfattende digitalisering af det offentlige og en hurtigere grøn omstilling, der skal gøre Tyskland klimaneutralt.

Ifølge partiernes egen deadline vil de inden udgangen af måneden præsentere et regeringsgrundlag, så Olaf Scholz officielt kan blive valgt som kansler i Forbundsdagen i begyndelsen af december.

Dansk erhverv øjner milliarder i digitalisering og klima

På netop de to områder - digitalisering og grøn omstilling - har danske virksomheder meget at kunne byde ind med til tyskerne, vurderer Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri.

- Statsbesøget er en ekstra booster i forhold til at samle vores kræfter om danske løsninger i Tyskland. Det tyske marked er meget vigtigt. Vi eksporterer for 144 milliarder kroner om året til Tyskland. Så der er rigtig meget på spil, siger han.

Hvis Tyskland skal nå sit klimamål om at reducere CO2-udledningen med 65 procent i 2030, får de brug for de grønne teknologier, som danske virksomheder er førende i at udvikle og producere, påpeger Lars Sandahl Sørensen.

Når det kommer til digitalisering af det offentlige bliver det lysende klart, hvor store forskelle der er på Danmark og Tyskland. Mens tyskerne har måttet faxe corona-resultater rundt i sundhedsvæsenet, har danskerne både bestilt test-tider og fået svar digitalt.

Den haltende digitalisering i det offentlige betyder også et større bureaukrati og tidsspild, der spænder ben for virksomhederne, betoner Brian Mikkelsen:

- Ingen er bedre end os, når det kommer til digitalisering af det offentlige. Så det betyder rigtig meget, hvis den nye regering kommer til at investere massivt på det område. Der vil danske virksomheder virkelig kunne byde ind med mange løsninger, siger han.

På fredag fortsætter dronning Margrethe statsbesøget uden kronprins Frederik, når hun flyver fra Berlin til München i den sydtyske delstat Bayern.

Det er 55. gang, dronning Margrethe er på statsbesøg i udlandet. Senest var i Argentina i marts 2019, hvor hun også blev ledsaget af kronprins Frederik og en stor erhvervsdelegation.

FacebookTwitter