Efter ugers hemmelighedskræmmeri løftes sløret for mulig tysk regering: Højere mindsteløn, hurtigere klimatempo og stemmeret til 16-årige

Tre partier vil indlede forhandlinger, der kan gøre socialdemokraten Olaf Scholz til kansler.

Socialdemokraten Olaf Scholz vil i næste uge indlede regeringsforhandlinger med de to mindre partier, De Grønne og det liberale FDP. (Foto: Grafik: Nathalie Nystad)

De sidste par uger har socialdemokrater, liberale og grønne toppolitikere mødtes til såkaldte sonderinger for at finde ud af, om de kunne blive enige om et grundlag for at indlede reelle forhandlinger om at danne en ny tysk regering.

Undervejs er intet sluppet ud fra de lukkede møder. Men i dag sluttede hemmelighedskræmmeriet.

Toppolitikerne fortalte skulder ved skulder på et pressemøde, at de vil indlede forhandlinger om at danne en såkaldt Trafiklys-regering, der har fået navn efter partiernes farver: De røde socialdemokrater i SPD, de gule liberale i FDP og de grønne i - ja, De Grønne.

- Vi er overbevist om, at vi kan indgå en ambitiøs og bæredygtig koalitionsaftale, lyder det i et fælles dokument fra de tre partier.

I det 12 sider lange dokument skitserer partierne den retning, en mulig Trafilys-regering vil føre Tyskland i.

De største punkter tæller en omfattende digitalisering af hele den offentlige administration, et hurtigere tempo i klimakampen og en højere mindsteløn, der vil gavne 10 millioner tyske lønmodtagere.

Derudover er der en række ting, partierne er enige om ikke at indføre - eksempelvis en hastighedsgrænse på 130 km/t på de tyske motorveje, som både socialdemokrater og De Grønne ellers gik til valg på, men som de liberale afviste som ren symbolpolitik.

De to partier lykkedes heller ikke med at få overtalt de liberale til at indføre en formueskat.

Beslutningen om at indlede regeringsforhandlinger skal i weekenden godkendes af en partikongres hos De Grønne og et udvalg hos FDP, før forhandlingerne officielt kan indledes i næste uge. Begge partier ventes at give grønt lys til Trafiklys-forhandlingerne.

På dagens pressemøde deltog blandt andre De Grønnes ene formand Annalena Baerbock, socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz og de liberales leder Christian Lindner. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)

Hurtigere klimatempo: Udfasning af kulkraft i 2030

Det er socialdemokraten Olaf Scholz, der bliver kansler, hvis forhandlingerne bærer frugt. På pressemødet fortalte han, at han ser det som det vigtigste mål, at partierne er enige om at sætte turbo på klimakampen:

- Tyskland står over for det største industrielle moderniseringsprojekt i nok 100 år. Hvis det gode samarbejde fortsætter, bliver det en god fremtid for vores land, sagde Olaf Scholz.

Partierne vil fremlægge et klimaprogram, hvor alle sektorer - transport, byggeri, bolig, industri og landbrug - skal bidrage. Blandt andet vil de gå efter at udfase kulkraftværker i 2030 i stedet for som planlagt i 2038.

Det vil kræve en massiv udvidelse af vedvarende energikilder for at kunne dække tyskernes energibehov. Derfor skal blandt andet to procent af Tysklands landareal og "betydeligt mere" til søs øremærkes til vindkraft.

Klimakampen er miljøpartiet De Grønnes allerstørste mærkesag. Og selvom dokumentet ikke nævner en række af de grønnes klimaforlag - eksempelvis at forbyde salg af benzin- og dieselbiler fra 2030 - er formand Annalena Baerbock tilfreds.

Trafiklys-regeringen kan blive en "reform-op fremtidskoalition", der indleder et decideret "fornyelsesårti", betonede hun på pressemødet.

Adspurgt om hun var tilfreds med kompromiset på blandt andet klimaet, lød hendes svar:

- Alle har måttet give noget.

Tyskland skal ikke længere være et digitalt u-land

Det allerførste punkt i partiernes fælles dokument er en omfattende digitalisering af hele landet - og ikke mindst den offentlige administration.

Coronapandemien har blotlagt, hvor langt bagud Tyskland er på den digitale front: I sundhedsvæsenet har man sendt corona-resultater via fax, i uddannelsessystemet har man ikke været gearet til hjemmeskoling og mange steder har internetforbindelsen været alt for dårlig til at arbejde hjemmefra.

Digitalisering har især været en mærkesag for de liberale, og på pressemødet sagde FDP-lederen Christian Lindner, at en Trafiklys-regering kan "blive større end summen af de tre partier":

- Der har i lang tid ikke været en lignende mulighed for at modernisere vores land, som vi har nu. De sidste par dage har været præget af en særlig politisk stil. Alene denne stil markerer et vendepunkt i Tysklands politiske kultur, sagde han.

10 millioner tyskere får udsigt til mere i løn

Olaf Scholz' helt store mærkesag i valgkampen var at hæve mindstelønnen fra de nuværende 9,6 euro til 12 euro i timen. Hans argument var, at lønnen i dag er så lav, at mange ikke kan leve for den, selvom de arbejder fuldtid.

De liberale i FDP er omvendt imod, at politikere skal blande sig i mindstelønnen. De vil overlade spørgsmålet til den mindsteløn-kommission bestående af arbejdsgivere og lønmodtagere, der i dag fastsætter den lovbestemte mindsteløn.

Men spørgsmålet er helt afgørende for Olaf Scholz, der har lovet at hæve mindstelønnen i løbet af sit første år som kansler. Og sammen med De Grønne fik han overtalt FDP. Partierne er nu enige om at hæve mindstelønnen til 12 euro i timen næste år - hvilket vil gavne 10 millioner lønmodtagere.

- Det var SPD og De Grønnes store bekymring, som vi har reageret på – man må give og tage, sagde FDP-leder Christian Lindner på pressemødet.

Partierne er også enige om, at der hvert år skal bygges 400.000 nye boliger, hvoraf 100.000 er offentligt finansieret. Det skal sikre nok boliger, der er til at betale for almindelige tyskere.

De vil også udskifte en udskældt kontanthjælpsordning med en borgerløn, der skal "respektere den enkeltes værdighed" samtidig med at den skal "hjælpe folk tilbage på arbejdsmarkedet" uden et omfattende bureaukrati.

Og så vil de også sænke valgretsalderen til 16 år, så flere unge tyskere kan stemme ved valg til Forbundsdagen og EU-Parlamentet.

Men der er også en lang række emner, der slet ikke nævnes i dokumentet. Eksempelvis står der intet om at legalisere cannabis, selvom alle tre partier i et eller andet omfang er klar til at afkriminalisere hash.

Herunder kan du læse mere om de tre partiers mærkesager:

FacebookTwitter