En af de to herrer bliver Tysklands nye kansler - og kvinden i midten kommer nok til at bestemme hvem

Socialdemokraten Olaf Scholz eller kristendemokraten Armin Laschet?

Olaf, Annalena eller Armin? Tre kanslerkandidater kæmper om at efterfølge Angela Merkel, men kun to af dem spås i målingerne en chance. Den sidste bliver til gengæld afgørende for, hvem af dem det bliver. (Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix - Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix - Michael Kappeler/AFP/Ritzau Scanpix - Collage: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

I dag abdicerer hele Europas ukronede magt-dronning, Angela Merkel.

Efter 16 år som kansler trækker hun sig fra den politiske trone, som tre vidt forskellige kanslerkandidater i ugevis - ja, faktisk månedsvis - har kæmpet en hård og tæt valgkamp om at overtage.

En socialdemokrat, en kristendemokrat og en grøn outsider vil alle sidde for bordenden i Europas største økonomi.

Bliv klogere på, hvem de er - og ikke mindst hvad de vil med magten - herunder:

Socialdemokraten Olaf Scholz

Olaf Scholz overhalede for en måned siden kristendemokraternes Armin Laschet i meningsmålingerne og fører stadig med nogle få procentpoint. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)

Lige så ukendt, den 63-årige socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, nok er i mange danske hjem, lige så fasttømret en del er han af tysk politik.

Senest som finansminister og vicekansler i Angela Merkels regering - og tidligere som både arbejds- og socialminister og overborgmester i Hamborg.

Det er netop den erfaring, socialdemokraterne har fokuseret på i valgkampen på for at overbevise de tyske vælgere om, at Olaf Scholz er den af de tre kanslerkandidater, der kan lede landet videre i den populære Angela Merkels ånd: Med en sikker og kompetent hånd.

Olaf Scholz indledte endda valgkampens slutspurt med at posere på forsiden af Süddeutsche Zeitung Magazin med hænderne anbragt i Angela Merkels verdensberømte håndstilling, romben:

  • I slutningen af august poserede Olaf Scholz med den karakteristiske Merkel-rombe på forsiden af Süddeutsche Zeitung Magazin. (Foto: Axel Martens Züddeutsche Zeitung Magazin)
  • Merkel-romben eller Merkel-diamanten har fået ikonisk status verden over. Merkel har selv forklaret, at hun havde svært ved at finde ud af, hvad hun skulle gøre med sine hænder - og så fandt hun på håndstillingen. (Foto: Friedemann Vogel / POOL © Ritzau Scanpix)
  • På voksmuseet Madame Tussauds i Berlin kan turister posere med deres egen Merkel-rombe ved siden af en voksfigur af kansleren, der naturligvis er foreviget i sin karakteristiske håndpositur. (Foto: Thomas Peter © Scanpix Denmark)
1 / 3

Men selvom Olaf Scholz forsøger at vinde valget ved at profilere sig som en Merkel 2.0, er han en hel del mere rød end hende.

Han går til valg på klassiske socialdemokratiske mærkesager om at beskatte de laveste indkomster mindre og de højeste mere. Han vil indføre en formueskat og bygge flere sociale boliger.

Og den allervigtigste mærkesag, som han vil gennemføre som det første, hvis han bliver kansler, er at hæve mindstelønnen til gavn for mere end 10 millioner tyskere.

For snart et årti siden fik Olaf Scholz af den tyske presse tildelt øgenavnet "Scholzomat", fordi han er lige så forudsigelig som en automat i sine politiker-svar, og hans rolige udstråling viser lige så lidt følelser som en robot.

Det er i øvrigt et øgenavn, han selv finder "meget passende", har han siden fortalt avisen Die Zeit.

Skruer vi tiden tilbage til foråret, var det de færreste, der kunne forestille sig Olaf Scholz have en reel mulighed for at blive kansler. Han lå hele 10 procentpoint bag begge sine konkurrenter i målingerne.

Men siden sommer har han som en rød raket indhentet hele deres forspring - og mere til - og går ind i stemmeboksen som tyskernes kanslerfavorit.

Kristendemokraten Armin Laschet

Armin Laschet står til at føre kristendemokraterne i CDU/CSU til det værste valgresultat nogensinde. Alligevel er der liv i hans kanslerdrømme. (Foto: Michele Tantussi © Ritzau Scanpix)

I starten af året lå de to kristendemokratiske søsterpartier, CDU og CSU, på den pæne side af 35 procent i målingerne. Det er også der, Angela Merkels stolte regeringsparti hører hjemme - i hvert fald efter egen opfattelse.

Men siden er de raslet ned i målingerne. Først efter en dramatisk magtkamp om udnævnelsen som partiets kanslerkandidat, som CDU-leder Armin Laschet vandt over Markus Söder, der er leder af det bayerske CSU.

Og målingerne tog en endnu mere stejl nedtur, efter Armin Laschet blev fanget i et grin, da han som ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen i juli besøgte en af de landsbyer, der blev ramt af sommerens voldsomme oversvømmelser, der kostede 180 tyskere livet.

Det blev et skelsættende øjeblik for Armin Laschet og hans valgkamp, da han under et besøg i en af de hårdt ramte landsbyer efter sommerens voldsomme oversvømmelser blev fanget i at stå og grine i baggrunden, mens præsident Frank-Walter Steinmeier holdt en tale om katastrofens kolossale konsekvenser. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

De katastrofalt dårlige meningsmålinger har i løbet af valgkampen udløst panik blandt kristendemokraterne, der har kritiseret deres egen kanslerkandidat og overvejet at skifte ham ud med den mere populære Markus Söder.

Men kanslerkandidaten hedder stadig Armin Laschet, og selvom han har formået at indhente lidt af det tabte i målingerne, står han stadig til at føre kristendemokraterne til det absolut værste valgresultat i partiets historie.

Han er dog langt fra dømt ude af kanslerkapløbet. Der er kun få procentpoint mellem ham og manden i førertrøjen, socialdemokraten Olaf Scholz. Og her i valgkampens absolutte slutspurt er den 60-årige kristendemokrat begyndt at hale lidt ind på rivalen.

Armin Laschet har da også sat alle sejl ind for at overbevise de mange tvivlende tyskere med en række klassiske konservative udspil.

Han vil blandt andet sænke skatterne, udrydde unødvendigt bureaukrati for virksomhederne, give politiet bedre værktøjer til at bekæmpe hård kriminalitet og afsætte flere ressourcer til familieområdet.

Til det allersidste valgkamp-møde blev Armin Laschet i går flankeret af den stadig populære Angela Merkel, da duoen besøgte Laschets hjemby Aachen, hvor han er født og opvokset og stadig bor i dag i et rækkehus med sin kone.

De Grønnes Annalena Baerbock

Et kort øjeblik i foråret førte Annalena Baerbock i meningsmålingerne. Nu er hun et godt stykke efter de to andre kanslerkandidater. (Foto: JENS SCHLUETER © Ritzau Scanpix)

Da miljøpartiet De Grønne i foråret valgte Annalena Baerbock som partiets første kanslerkandidat nogensinde, red hun på en stejl popularitetskurve, der på et tidspunkt sendte De Grønne over CDU/CSU i målingerne.

Der var derfor lagt op til en tæt kanslerdyst mellem Annalena Baerbock og Armin Laschet - med socialdemokraten Olaf Scholz på en fjern tredjeplads. Men så ramte en række sager om sjusk og snyd, og Annalena Baerbock begyndte at rasle ned i målingerne.

Først blev det afsløret, at hun havde modtaget gratialer fra sit parti, som hun ikke havde opgivet til den tyske parlamentsforvaltning. Derefter blev hun taget i at have sminket sit CV, hvor der blandt andet stod, at hun var medlem af FN's Flygtningehøjkommisariat, som dog slet ikke optager enkeltmedlemmer.

Til slut kom det frem, at flere passager i Annalena Baerbocks bog, "Nu! Hvordan vi fornyer vores land", var plagieret.

Nu er Annalena Baerbock i målingerne dømt ude af kanslerkapløbet. Til gengæld ser det ud til, at hun får meget stor indflydelse på, om kansleren skal hedde Olaf Scholz eller Armin Laschet - og dermed også, hvad det skal koste dem på blandt andet klimakontoen.

De Grønne går nemlig til valg på én stor mærkesag: Klimakampen. De vil blandt andet oprette et Klimaministerium, der skal have vetoret over lovforslag fra alle andre ministerier, hvis de ikke lever op til Paris-aftalens klimamål.

Og både Olaf Scholz og Armin Laschet ser i målingerne ud til at få brug for Annalena Baerbock i det, der anses for at være de mest sandsynlige regeringskonstellationer efter valget: Trafiklys-regeringen og Jamaica-regeringen, der begge har navne efter partiernes farver:

De Grønne har i forskellige delstatsregeringer rundt omkring i Tyskland vist, at de både kan samarbejde med kristendemokrater og socialdemokrater.

Annalena Baerbock foretrækker dog CDU/CSU i oppositionen. De har siddet længe nok på magten, og hvis Tyskland virkelig skal have en grøn genstart og skrue gevaldigt op for klimatempoet, skal de kristenkonservative ikke sidde ved roret, mener hun.

Det gør umiddelbart Trafiklys-regeringen til den mest sandsynlige, hvis Olaf Scholz skal være kansler.

Men Annalena Baerbock er ikke ene om at kunne blive "kansler-mager". Også det liberale parti FPD med Christian Lindner i spidsen indgår i både Trafiklys-regeringen og Jamaica-regeringen. Og han foretrækker den sidste med Armin Laschet som kansler.

Du kan følge det tyske valg på DR1 fra klokken 16.00 til 20.00. I ventetiden kan du se, om du kan gætte, om det er øst- eller vesttyskerne, der oftest tager på ferie i autocamper og har hurtigst internet:

Facebook
Twitter