Fire år mere: Angela Merkel kalder sig vinder af valget

Angela Merkel har holdt sin sejrtale i Berlin.

Angela Merkel har fra talerstolen til CDU's valgfest i Berlin erklæret sig for Tysklands næste kansler.

Tysklands kansler hedder stadig Angela Merkel.

Den tyske kansler, der nu får en fjerde periode på posten, har været på talerstolen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin.

- Vi er den stærkeste kraft i Forbundsdagen, og det er nu vores opgave at danne regering. Uden os kan der ikke dannes en regering, sagde Angela Merkel.

De endelige valgresultater er endnu ikke kommet, men de første optællinger af stemmerne taler sit tydelige sprog. CDU/CSU står lige nu til 32,9 procent af stemmerne, mens socialdemokratiet SPD må nøjes med 20,2 procent.

Men sejren er ikke prangende for de tyske konservative, og skuffelsen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin, hvor CDU holder deres store valgfest er også til at tage at føle på.

Ifølge de seneste prognoser er CDU/CSU gået 8,4 procentpoint tilbage.

Bitter dag for SPD

Merkels udfordrer socialdemokraten Martin Schulz var hurtig til at erkende sig nederlag. Allerede efter de første prognoser kom frem, gik han på talerstolen til SPD's valgfest og talte til sine partifæller. Med røde øjne og under store klapsalver.

- I dag er en vanskelig og bitter dag, for de tyske socialdemokrater, sagde han og erklærede samtidig, at SPD ikke vil gå med i en ny koalitionsregering.

Valgets egentlige sejrsherre ser dog ud til at blive det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD), som ifølge den seneste prognose for første gang kan rykke ind i Forbundsdagen med hele 13,2 procent af stemmer.

Et stykke over, hvad meningsmålingerne havde spået. Dermed er AfD Forbundsdagens tredje største parti.