Forhåndsfavoritten til at efterfølge Angela Merkel risikerer slet ikke at blive valgt ind

Armin Laschet står til at føre kristendemokraterne til det dårligste valg nogensinde.

Armin Laschet er stadig med i kanslerkapløbet, men hans nedtur fortsætter i målingerne, og en ny prognose spår, at han ikke bliver valgt ind i Forbundsdagen. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Ritzau Scanpix)

Historisk lav opbakning og et kompliceret tysk valgsystem betyder, at den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, risikerer ikke at blive valgt ind i Forbundsdagen, når tyskerne går til valg 26. september.

Det viser en prognose, som konsulenthuset Johanssen & Kretschmer lavede i sidste uge. Siden er det kun gået yderligere ned ad bakke for Armin Laschet, der står til at føre kristendemokraterne i CDU/CSU til deres med afstand værste valgresultat. Nogensinde.

I takt med de stadigt mere katastrofale målinger vokser uroen hos CDU/CSU, skriver Sebastian Fischer, der er mangeårig politisk journalist og chef for magasinet Spiegels hovedstad-kontor:

- Den hidtil ret abstrakte frygt for at kunne miste Kanzleramt (det tyske statsministerium, red.) har udviklet sig til en reel frygt.

- Og for Laschet truer det næste problem, der indtil nu også har virket temmelig abstrakt: Hans indtræden i Forbundsdagen er i fare, skriver Sebastian Fischer om prognosen.

Armin Laschets eneste trøst? Han kan godt blive kansler, selvom han ikke skulle opnå valg til Forbundsdagen. Og så har han selvfølgelig 25 dage tilbage af valgkampen til at forsøge at få vendt skuden.

Laschet er ikke opstillet i en valgkreds

Armin Laschets valg til Forbundsdagen er i fare, fordi han har valgt ikke at stille op i en valgkreds, men via CDU’s partiliste i hjemstaten Nordrhein-Westfalen, hvor han også er ministerpræsident og har boet hele sit liv.

Han er dermed afhængig af kompliceret valg-matematik for at opnå valg. Hold fast, for det tyske valgsystem lader sig ikke sådan lige gennemskue: Hver tysker har to stemmer ved valget. Den første stemme går til en kandidat. Den anden stemme går til et parti.

Ved det seneste valg i 2017 blev 38 kristendemokrater fra Nordrhein-Westfalen valgt i Forbundsdagen som direkte kandidater. Yderligere fire kom ind via partilisten, fordi anden-stemme-valget også var godt.

I den nye prognose står partiet til at få 37 direkte mandater og et dårligt anden-stemme-valg. Det betyder, at partilisten ikke kommer i spil – og i så fald bliver Armin Laschet ikke valgt ind.

Man kan godt blive kansler uden at være valgt i Forbundsdagen. Det var CDU'eren Kurt Georg Kiesinger i Vesttyskland fra 1966-69. Men hvis Armin Laschet ikke bliver kansler – og heller ikke bliver valget ind i Forbundsdagen – kan han ikke blive oppositionsleder.

- Et direkte valgt CDU-parlamentsmedlem kunne opgive sin plads for Laschet. Men hvem ville gøre det for en mislykket kanslerkandidat, så han kunne blive oppositionsleder, spørger Spiegels Sebastian Fischer og konkluderer:

- Der er ingen gode udsigter, uanset hvordan man vender og drejer det.

Kristendemokraterne står til at få historisk dårligt valg

Hvis målingerne ellers holder bare en lille smule stik, står kristendemokraterne til at få deres med afstand værste valg nogensinde.

For at forstå dimensionerne af Armin Laschets enorme nedtur må man finde historiebøgerne frem.

Ved det hidtil dårligste valg for kristendemokraterne lød resultatet på 31 procent. Det var helt tilbage i 1949 under Konrad Adenauer. Det næstdårligste valg opnåede partiet under Angela Merkel i 2017 med 32,9 procent af stemmerne.

Med 25 dage til valget står CDU/CSU i Politicos vægtede gennemsnit af målingerne til blot 22 procent af stemmerne. Dermed er Tysklands traditionelt største parti netop blevet overhalet af socialdemokratiet, SPD, der med kanslerkandidat Olaf Scholz i spidsen har oplevet en sand himmelflugt den seneste måned.

Armin Laschets nedtur er gået ekstremt hurtigt. I februar havde CDU/CSU i månedsvis ligget stabilt omkring 36 procent i målingerne. Men derfra er det gået gevaldigt ned ad bakke.

Alene siden voldsomme oversvømmelser ramte Nordrhein-Westfalen i midten af juli har CDU/CSU tabt hele syv procentpoint i målingerne.

Se fem nedslag i Armin Laschets nedtur i billedgalleriet herunder:

  • Billedet, der stadig hjemsøger Lashet: Hans upassende grin i baggrunden, mens præsident Frank-Walter Steinmeier holdt en alvorlig tale om katastrofens kolossale konsekvenser for de oversvømmede områder. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
  • I begyndelsen af august blev Armin Laschet omringet af vrede beboere i et af de områder, der blev hårdt ramt af oversvømmelserne. De overdyngede ham med klager over, at de ikke blev ordentligt advaret om de massive regnmængder - og efterfølgende ikke har fået nok hjælp til oprydning og genopbygning. (Foto: LEON KUEGELER © Ritzau Scanpix)
  • Allerede før oversvømmelserne fik Armin Laschet kritik for sin dårlige krisehåndtering, fordi han har ført en zigzag-kurs i corona-krisen. I marts måtte Angela Merkel banke ham og en række andre ministerpræsidenter på plads, da der skulle indføres strengere restriktioner. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
  • Da Armin Lashcet dagen efter oversvømmelserne i et tv-interview blev spurgt, om det ville få ham til at ændre klimapolitik, svarede han: "Undskyld, unge dame, men man ændrer ikke lige politik, fordi det har været sådan en dag". Det vakte forargelse - især blandt klimaaktivister og feminister. (billedet er fra et senere tv-interview). (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • I foråret udspillede der sig en intens magtkamp mellem Armin Laschet og Markus Söder, der er formand for CDU's bayerske søsterparti, CSU, og ministerpræsident i Bayern. Selvom Markus Söder nu officielt bakker op om Armin Laschets kanslerkandidatur, kommer han løbende med stikpiller og kritik af ham. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Test dig selv i den store Tysklandquiz, om du kan gætte forskel på østtyskere og vesttyskere: Hvem har bedst internethastighed? Hvem tjener mest? Hvem kører i autocamper?

Facebook
Twitter