'Fornuftens stemme' og holocaustfornægter rykker ind i den tyske forbundsdag

Alternative für Deutschland er på vej i parlamentet med 94 mandater. Læs om fem af kandidaterne her.

Alexander Gauland udgør halvdelen af AfD-duoen, der også består af Alice Weidel. Gauland har tidligere omtalt en sort fodboldspiller, som en man ikke ville have som nabo. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Det højrenationale parti AfD er på vej i det tyske parlament med 94 medlemmer.
Her er nogle af de lederskikkelser og kontroversielle personer, som har tegnet partiet udadtil, og som nu skal repræsentere partiet i forbundsdagen.

Alice Weidel

38-årige Alice Weidel er en AfD’s to spidskandidater og står for meget af det, som partiet har talt imod.

Hun er lesbisk, har arbejdet i den globale finanssektor og har en partner med rødder i Sri Lanka. AfD har nemlig kæmpet mod homo-ægteskaber, partiet arbejder mod globalisering og er imod immigration.

Weidel har forsøgt at integrere sin seksualitet i sin kampagne ved at hævde, at kun AfD er i stand til at beskyttet homoseksuelle mod det, som hun kalder ”muslimske bander”.

Weidel er blevet kaldt fornuftens stemme i partiets top.

Martin Hohlmann

Hohlmann er en af flere tidligere CDU-profiler, som nu er medlem af AfD. Hans navn er dog stadig forbundet til en tale han holdt i 2003, som fik ham smidt ud af sit daværende parti CDU.

Hohlmann sammenlignede mordene under den russiske revolution, som han sagde var orkestreret af jøder, med mordene på Europas jøder ved Holocaust under Anden Verdenskrig. Talen blev fra flere sider kritiseret for at være antisemitisk. Under forløbet blev Hohlmann i øvrigt støttet af Alexander Gauland, der dengang også var medlem af CDU og var spidskandidat for AfD ved dette valg.

Da Hohlmann og Gauland var medlemmer af CDU udgjorde de en del af en kreds i partiet, som kæmpede for at gøre CDU mere konservativt og stoppe partiets bevægelse ind mod midten.

Hohlmann meldte sig ind i AfD i 2016.

Wilhelm von Gottberg

Wilhelm von Gottberg, der er tidligere politimand og medlem af CDU, er en af de mere kontroversielle skikkelser i partiet.

Von Gottberg er tidligere borgmester i byen Schnega i det nordlige Tyskland. Men han huskes særligt for en række bemærkninger om jødeudryddelsen.

Han har blandt andet skrevet, at ”folkemordet mod de europæiske jøder fortsat bruges til at kriminalisere tyskerne og tysk historie”. Samtidig har han citeret en italiensk neo-fascist for at Holocaust er en ”myte”.

Siegbert Droese

Droese hører til hardlinerne i AfD. Han er chef for partiet i Leipzig og taler for at AfD skal gøre fælles sag med Pegida. Pegida kom i mediernes søgelys i 2015 ved at arrangere demonstrationer med mange tusinde deltagere imod det, som gruppen kaldte islamisering af Europa.

I 2016 skabt Droese overskrifter, da det kom frem, at en bilerne i hans vognpark bar nummerpladen ’AH 1818’. AH er initialerne for den nazistiske leder Adolf Hitler og i nynazistiske kredse henviser tallene 1 og 8 til A og H pga. deres numre i alfabetet.

Alexander Gauland

Gauland udgør halvdelen af AfD-duoen, der også består af Alice Weidel.

Han har ytret stærkt skeptiske holdninger til det, som han betegner som en islamisering af Tyskland.

Gauland har senest bragt sindene i kog ved at sige, at Tyskland ikke længere skal gå og skamme sig over fortidens nazistiske styre, og at der er grund til at være stolt over tyske soldaters handlinger under Første og Anden Verdenskrig.

Gauland har desuden sagt at den tyske landsholdsspiller med afrikanske rødder, Jerome Boateng, var god på banen, men at folk ikke ville have ”sådan en som Boateng som nabo.”