Generation Merkel: De gik med ble, da hun blev kansler - nu skal de vælge hendes efterfølger

2,8 millioner unge tyskere kan for første gang sætte deres kryds.

En husholderske fra familiegården i Sydtyskland, en klimaaktivist fra et punk-bofællesskab i Østtyskland og en frivillig fattigdoms-bekæmper fra Hamborg. Mød tre tyske førstegangsvælgere. (Foto: Privat. Collage: Morten Fogde)

De var først lige ved at smide sutten, da Angela Merkel i 2005 blev Tysklands første kvindelige kansler.

Nu - 16 år senere - kan de for første gang sætte deres kryds ved det valg, hvor hendes efterfølger skal findes.

De cirka 2,8 millioner førstegangsvælgere udgør 4,6 procent af de i alt 60,4 millioner tyskere, der kan stemme ved valget til Forbundsdagen på søndag. Men selvom de udgør en ret lille del af vælgerskaren, kan de få afgørende betydning for valget.

Lad os først få nogle tal på bordet om Generation Merkel. For det første er de meget politisk engagerede. 69 procent af førstegangsvælgerne interesserer sig meget for politik, og 85 procent vil helt sikkert bruge deres stemmeret, viser en ny måling foretaget for Süddeutsche Zeitung Magazin.

Og hvad vil de så bruge deres første stemme til? 60 procent mener, at klimakrisen er det allerstørste problem lige nu. Det er netop i klimakampen, den unge generation spiller en langt større rolle i valget end deres andel tilsiger. Her kan de blive "det afgørende mindretal", vurderer ungdomsforsker Klaus Hurrelmann:

- De brænder virkelig for den kamp. Og vi ser, at de forsøger at bygge alliancer med ældre generationer. De har formået at påvirke mange forældre og bedsteforældre, siger han til Deutschlandfunk.

Og hvem ville så blive kansler, hvis det alene stod til førstegangsvælgerne? Miljøpartiet De Grønnes Annalena Baerbock, som 44 procent af de unge foretrækker. På andenpladsen kommer socialdemokraten Olaf Scholz og på tredjepladsen kristendemokraten Armin Laschet.

Herunder kan du møde tre meget forskellige førstegangsvælgere: En konservativ husholderske og Merkel-fan, en ensom klimaaktivist fra en lille og meget højrenational østtysk by og en elevrådsformand, der vil bekæmpe fattigdom i Tyskland.

Ricarda Günther: Politikerne forstår ikke os på landet

21-årige Ricarda Günther er husholderske på sine forældres gård, som hun en dag skal arve. (Foto: Privat. Collage: Morten Fogde.)

Alle morgener starter på samme måde for Ricarda Günther: Med at fodre familiens 40 heste. Resten af dagen går med at hjælpe til med at drive familiegården, der både huser en rideskole, ferielejligheder og et stort køkken, der laver mad til de lokale daginstitutioner.

- Jeg arbejder herhjemme som husholderske. Efter jeg fik min studentereksamen startede jeg med at læse videre, men jeg droppede ud efter otte uger, fordi jeg fandt ud af, at jeg er mere praktisk anlagt. Nu er jeg min mors højre hånd på gården, som jeg engang skal arve.

Ricarda Günther beskriver sig selv som konservativ, og adspurgt om hun er fan af Angela Merkel falder svaret prompte: Ja!

Den 21-årige husholderske bor i den lille sydvesttyske by Lautersheim og er medlem af en forening for unge i landdistrikterne, der arbejder for at profilere unge vinbønder og landmænd og forbedre forholdene på landet.

- Der er brug for udvikling i landdistrikterne. Det har politikerne ikke været gode nok til at indse. Først under corona-lockdown blev det tydeligt, hvor dårligt internetforbindelse vi har mange steder på landet. Det er virkelig et problem – især for mange unge mennesker.

Og så håber Ricarda Günther ikke, at socialdemokraterne får held med at gennemføre deres store mærkesag om at hæve mindstelønnen fra 9,6 til 12 euro i timen.

- Man skal selvfølgelig have en ordentlig løn for sit arbejde, men noget arbejde er altså ikke 12 euro i timen værd. Det vil bare komme til at øge arbejdsgiverens omkostninger, og så bliver priserne også dyrere for kunderne i den sidste ende, siger hun.

valgdagen skal Ricarda Günther ligesom alle andre tyskere sætte to krydser: Ét på en kandidat, ét på et parti. Hun ved godt, hvilken lokal kandidat, der skal have hendes stemme, men det vil hun ikke afsløre. Hvor det andet kryds skal sættes, kommer de sidste ugers valgkamp til at afgøre.

Jonas Venediger: Har aldrig fløjet og vil aldrig have børn

18-årige Jonas Venediger er klimaaktivist og bor i et bofællesskab i en lille østtysk provinsby. (Foto: Privat. Collage: Morten Fogde)

Der er mange unge klimaaktivister i Tyskland. Men de flokkes ikke i delstaten Sachsen-Anhalt i det gamle Østtyskland, og slet ikke i den lille by Bitterfeld, hvor 18-årige Jonas Venediger bor. Han har ene mand startet en lokal afdeling af klimabevægelsen Fridays for Future i sin hjemby.

- Det kan godt være ensomt at være klimaaktivist i Bitterfeld. Det kan også være farligt at være klimaaktivist i Østtyskland, især i de tyndt befolkede områder, hvor der er mange højrenationale. Jeg har ikke selv oplevet vold, men jeg har oplevet meget had, siger han.

Jonas Venediger går på erhvervsskole og bor i et ”ikke-kommerciel, selvstyrende og antifascistisk” bofællesskab, der også har øvelokaler og workshops og arrangerer punkrock-koncerter.

- Bitterfeld er en lille by. Der er ingen ungdomsklubber, ingen biograf, ingenting. Så de unge flytter herfra efter gymnasiet. Men jeg vil blive her. Det er den eneste måde at vende udviklingen på, siger Jonas Venediger.

Han mener klimakampen meget alvorligt. Han spiser ikke kød, har aldrig fløjet med fly og vil ikke sætte børn i verden. Derfor er der også kun ét spørgsmål for ham i valget: Hvordan vil politikerne redde jorden?

Jonas Venediger bryder sig ikke om nogen af de tre kanslerkandidater.

- Hvis du tvinger mig til at vælge, så siger jeg Annalena Baerbock. Jeg tror på, at hun mener klimakampen, selvom hun ikke anviser de nødvendige tiltag. Så hun er det bedste bud. Laschet og Scholz er bare gamle mænd, der aldrig kommer til at lave politik for os unge.

Til gengæld er den unge klimaaktivits dom over Angela Merkel overraskende mild:

- Jeg synes, hun har løst nogle svære kriser for Tyskland og Europa – blandt andet finanskrisen og eurokrisen. Og så er hun et godt menneske, kan man mærke. Blandt andet fordi hun åbnede armene for flygtningene i 2015. Men hun har negligeret klimakrisen, og derfor har vi brug for en ny regering.

Pia Dietz: Højere mindsteløn skal give lige muligheder

18-årige Pia Dietz har meldt sig som førstegangsvælger-hjælper og bor lidt uden for Hamborg. (Foto: Privat. Collage: Morten Fogde)

Gymnasieeleven Pia Dietz er virkelig spændt på at skulle stemme for første gang. Så spændt, at hun har deltaget i et kursus om demokrati og meldt sig som førstegangsvælger-hjælper, så hun på valgdagen skal hjælpe til på det lokale valgsted lidt uden for Hamborg.

- Det er vigtigt, at vi stemmer – især os førstegangsvælgere. Det er vores første chance for at træffe et politisk valg, og det er et meget vigtigt spørgsmål, hvem der skal efterfølge Merkel, siger hun.

Pia Dietz var kun to år, da Angela Merkel i 2005 blev Tysklands kansler.

Pia ved godt, hvem hun vil stemme på. Hun er nemlig medlem af det socialdemokratiske parti, SPD, med kanslerkandidat Olaf Scholz i spidsen.

- Mange synes, han er lidt stille og kedelig og ikke har en spændende personlighed. Men politik skal heller ikke underholde folk. Politik skal forandre. Scholz er erfaren og kompetent. Han udstråler den samme rolige autoritet som Merkel.

For Pia Dietz er der især to emner, der er vigtige: SPD's mærkesag om at hæve mindstelønnen fra 9,6 til 12 euro i timen.

- Der er reel fattigdom i vores land, og der er folk, der tjener så lidt, at de ikke kan leve for deres løn. Det er ikke fair. Vi skal give bedre muligheder til alle, siger Pia Dietz.

Og så åbnede oversvømmelserne i juli hendes øjne for, hvor alvorlige klimaforandringerne er:

- Det var virkelig frygteligt at se, at det kan gå så galt her i Tyskland. Så mange mennesker døde, så mange huse blev ødelagt. Jeg kunne slet ikke tro, hvad mine øjne så. Man tænker, at vi har styr på det her i Tyskland, men det havde vi slet ikke. Vi skal virkelig skrue op for klimakampen.

Facebook
Twitter