Hårdt presset kanslerkandidat forsøger at vende valget, men bliver grillet af børnereportere

Armin Laschet sætter slutspurt ind med to udspil denne uge. Men alle taler bare om hans nedladende svar til to 11-årige.

Den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, fremlagde i går en økonomisk plan - men alle overskrifter handlede i stedet om hans "storsnudede svar" til to børnereportere. (Foto: THOMAS KIENZLE © Ritzau Scanpix)

Den 60-årige kristendemokratiske kanslerkandidat troede nok, han skulle føre hyggelig valgkamp i børnehøjde, da to 11-årige reportere havde inviteret ham ind i deres legetelt.

Men knap havde Armin Laschet fået sat sig til rette i den alt for lille børnestol omgivet af bamser og legetøj, før børnenes kritiske spørgsmål haglede ned over ham: Hvorfor grinede du midt i oversvømmelserne? Er din partifælle Hans-Georg Maaßen nazist? Hvorfor ville du stemme imod homo-ægteskaber?

En tydeligt irriteret Armin Laschet måtte ty til udenomssnak og spydige modspørgsmål til de to 11-årige reportere fra programmet ”Late Night Berlin” på tv-stationen ProSieben.

Kanslerkandidaten noterer sarkastisk, at det er flot, at den 11-årige reporter helt af sig selv er faldet over et gammelt interview, hvor han udtaler sig imod homo-ægteskaber.

Og på spørgsmålene om hans kontroversielle partifælle Hans-Georg Maaßen, der senest er blevet anbefalet af en nynazist, sår Armin Laschet tvivl om, hvorvidt børnene overhovedet ved, hvem han er.

"Vil du holde op med at ryge?", spurgte børnereporterne også Armin Laschet om. "Jeg inhalerer ikke", lød kanslerkandidatens svar. (Foto: Late Night Berlin ProSieben)

Laschet forsvarer sig: Børnene havde en snegl i øret

Børnenes skarpe spørgsmål og Armin Laschets forsøg på at parere dem har udløst overskrifter som "Laschet i krydsforhør af børn" og "Laschet reagerer storsnudet på børnereporter".

Det var helt sikkert ikke den slags overskrifter, Armin Laschet havde håbet på med blot 10 dage til valget, hvor målingerne i nogle uger har spået ham et nederlag til socialdemokraten Olaf Scholz.

I dag forklarer Armin Laschet sin reaktion på børnenes spørgsmål med, at det var "et meget specielt tv-format":

- Sådan taler børn ikke, siger en tydeligt irriteret Armin Laschet ifølge avisen Welt på et pressemøde.

- De havde sådan en snegl i øret, tilføjer Laschet, der går ud fra, at børnene undervejs i interviewet blev instrueret i, hvilke spørgsmål de skulle stille.

Den hårdt pressede kanslerkandidat, der er gået fra at være den klare forhåndsfavorit til at ligge nummer to i målingerne, har sat alle sejl ind for at vende den nedadgående spiral.

I denne uge har han fremlagt hele to store udspil. Mandag præsenterede han planen for, hvad han vil gøre de første 100 dage som kansler – blandt andet sænke skatterne for de laveste indkomster og afsætte flere ressourcer til familieområdet.

To dage senere, i går, fremlagde han så en plan for, hvordan han vil genoprette den tyske økonomi oven på coronakrisen: Unødvendigt bureaukrati skal ryddes af vejen, og så får virksomhederne en garanti for, at skatterne ikke bliver sat op.

Laschet: Rød regering vil skræmme virksomheder ud af landet

Den økonomiske plan, som Armin Laschet fremlagde i går, indeholder godt nok ikke nogen nye tiltag. Konfronteret med det faktum, at planen blot er et resume af partiets velkendte valgprogram, svarede Armin Laschet på pressemødet:

- Ti dage før valget finder man ikke på alle mulige nye tiltag.

Store dele af præsentationen gik da heller ikke med at præsentere egne idéer, men med at advare om, hvad der vil ske, hvis kristendemokraternes politiske modstandere vinder valget.

- Det er et spørgsmål om, hvilken retning Tyskland skal bevæge sig i, betonede Armin Laschet.

Socialdemokraterne, miljøpartiet De Grønne og det socialistiske parti Die Linke er "meget ens i deres tro på staten", og hvis de vinder valget, risikerer Tyskland at "miste kontakten med Europa og resten af verden", ligesom tyske virksomheder vil flytte til andre lande, advarede han.

Kristendemokraterne vil derimod sikre frihed og velstand ved at rydde op i alt "overflødigt bureaukrati":

- For at få økonomien i gang igen, så vi sammen kan skabe ny velstand, må der ikke pålægges virksomheder og medarbejdere nye byrder, sagde Armin Laschet på pressemødet.

Her var han flankeret af partifællen Friedrich Merz, der er ansvarlig for økonomi og finanspolitik på det kristendemokratiske valgkamphold. Merz understregede, at "solide offentlige finanser og en blomstrende økonomi" er forudsætningen for klimabeskyttelse.

Tyskerne står over for et vigtigt valg, fortsatte han: Skal klimakampen kæmpes gennem "frihed og markedsøkonomi" eller "undertrykkelse og regulering".

Laschet og Merz tror stadig på valgsejr

pressemødet i går udtrykte både Armin Laschet og Friedrich Merz fuld tro på, at de stadig kan vinde valget – selvom kristendemokraterne i CDU/CSU i et gennemsnit af målingerne lige nu ligger fire procentpoint bag socialdemokraterne i SPD.

Alt tyder ifølge Friedrich Merz på, at CDU/CSU vil "genvinde tilliden i slutspurten". Han medgav, at de katastrofalt dårlige målinger har gjort ham lidt "urolig" ind imellem, men nu er han igen overbevist om, at kristendemokraterne kan vinde.

Han stoler nemlig mindre og mindre på meningsmålingerne, lød forklaringen:

- Siden sidste weekend har jeg følt, at stemningen har ændret sig – også i de mails, vi får, sagde den finanspolitiske profil på pressemødet.

Podcasten "Stjerner og Striber - Ta'r til Tyskland" følger den tyske valgkamp frem mod valget den 26. september:

Artiklen er opdateret med Armin Laschets udtalelser om, at børne-reporterne blev instrueret til at stille deres kritiske spørgsmål.

Facebook
Twitter