Han har ført Merkels stolte parti til det værste resultat nogensinde - nu vender partifæller sig mod Armin Laschet

Armin Laschet går stadig efter kansler-posten.

Armin Laschet i går på pressemøde i CDU-hovedkvarteret. (Foto: Maja Hitij © Ritzau Scanpix)

Søndagens valgresultat var en regulær katastrofe for de tyske kristendemokrater. Unionen risikerer at miste sin status som folkeparti. Det må kanslerkandidat Armin Laschet erkende - og ydmygt indrette sig efter vælgernes vilje.

Sådan lyder en bred kritik fra både partispidser og partisoldater, efter Armin Laschet har ledt de kristendemokratiske søsterpartier CDU/CSU til Unionens værste valgresultat nogensinde. Enkelte kræver endda hans øjeblikkelige afgang.

Valgresultatet er "en katastrofe for Unionen og for Tyskland", fastslår Michael Kretschmer, der er CDU's ministerpræsident i delstaten Sachsen.

- Grundindstillingen om, at vi bare skal fortsætte som tidligere, vil ødelægge os. CDU tabte valget, siger han ifølge avisen Welt.

Forklaringerne på den katastrofale vælgerlussing er mange. Kritikken retter sig både mod kursen, kampagnen og kanslerkandidaten.

- Vi bør nu ydmygt og respektfuldt acceptere vælgernes vilje med anstændighed. En ændring var ønsket, siger CDU-chef i delstaten Niedersachsen, Bernd Althusmann, ifølge Der Spiegel.

Også økonomiminister Peter Altmaier (CDU) anbefaler Armin Laschet en "portion ydmyghed". Og så mener han, at partiet nu må reorganiseres, fortæller han til avisen Rheinische Post:

- Vi har lidt et knusende nederlag. Vi har mistet mange svingvælgere. Det må afgøre vores videre færd og opstilling i den kommende periode.

Partifæller opfordrer Laschet til at trække sig

I starten af året lå CDU/CSU stadig på den gode side af 35 procent i målingerne. Det begyndte først at gå ned ad bakke, da partiet i foråret valgte Armin Laschet som kanslerkandidt - og nedturen tog fart, efter han i juli grinede under et besøg i en landsby, der var blevet hårdt ramt af voldsomme oversvømmelser, som kostede 180 tyskere livet.

Nu mener enkelte af hans partifæller, at han må tage konsekvensen og trække sig. Blandt dem er Ellen Demuth, der er medlem af delstatsparlamentet i Rheinland-Pfalz. Hun kalder på "større selverkendelse" fra Armin Laschet:

Også blandt partiets ungdomspolitikere er der stor utilfredshed med kanslerkandidaten.

- Vi tabte valget. Punktum, lyder det fra den kristendemokratiske ungdomsformand, Tilman Kuban.

- Når man kun får andenpladsen, så ligger bolden definitivt på Olaf Scholz’ banehalvdel – og ikke hos Unionen, sagde han i går aftes til tv-stationen ARD men henvisning til, at det i førtste omgang er de sejrende socialdemokraters ret at forsøge at danne regering.

- Vi har brug for en ny start. Det kan kun lykkes, hvis Armin Laschet drager konklusionen oven på dette tillidstab og trækker sig, lyder opfordringen fra den ungdomspolitiske formand i Sachsen, Marcus Mündlein.

I toppen af partiet ser CDU-veteranen Norbert Röttgen en "eksistentiel fare" for CDU/CSU’s status som et folkeparti. Han opfordrer til fornyelse, men fraråder en hurtig udskiftning i toppen:

- Vi kan ikke sætte vores egen interne konkurrence i gang parallelt med regeringsforhandlinger, siger han til Kölner Stadt-Anzeiger.

På valgaftenen havde Armin Laschet selskab af kvinden, han stadig håber at efterfølge i Kanzleramt: Angela Merkel takker af efter 16 år som Tysklands kansler og fik stående klapsalver af partifællerne. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Ritzau Scanpix)

Laschet har ikke opgivet kanslerdrømmen

Krikken har ikke rystet Armin Laschet ud af kansler-kurs.

I går fik han officielt grønt lys fra resten af partiledelsen til at se, om det er muligt at danne en såkaldt Jamaica-regering, der har navn efter de tre partiers farver, der tilsammen giver det jamaicanske flag.

Udover kristendemokraterne består den af miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP. De to partier har magten til enten at gøre Armin Laschet eller socialdemokraten Olaf Scholz til kansler.

På selve valgaftenen søndag talte Armin Laschet om et kristendemokratisk krav på regeringsdannelse. Trods partiets massive tilbagegang mente han at have fået et mandat fra tyskerne til at gå efter kanslerposten.

Men på et pressemøde i går eftermiddags tonede Armin Laschet ned for retorikken og kaldte det i stedet et tilbud om regeringsforhandlinger. Her erkendte han også, at han ikke er uden skyld i vælgerlussingen:

- Selvfølgelig har jeg også min personlige andel i valgresultatet, sagde Armin Laschet på pressemødet.

Han betonede samtidig, at Olaf Scholz trods valgsejren med 25,7 procent af stemmerne ikke kan gøre krav på kanslerposten:

- Intet parti kan udlede et regeringsmandat fra valgresultatet – heller ikke SPD.

SPD er gået mere end fem procentpoint frem siden valget i 2017. CDU/CSU har omvendt tabt næsten ni procentpoint. Men fordi ingen af de to store partier er over 30 procent, kan ingen af dem gøre krav på kanslerposten, argumenterede Armin Laschet.

Han har endnu ikke offentligt lykønsket Olaf Scholz med valgsejren.

Tyskerne foretrækker Scholz

Selvom socialdemokraterne kun vandt knebent over kristendemokraterne, har tyskerne på denne side af valget en klar kanslerfavorit: 63 procent foretrækker Olaf Scholz i en ny måling, som instituttet Civey har foretaget for magasinet Der Spiegel.

Kun 24 procent foretrækker Armin Laschet. Samme billede tegner sig i andre lignende målinger.

Selv blandt de vælgere, der svarer, at de har stemt på CDU/CSU, foretrækker 18 procent Olaf Scholz som kansler, mens 62 procent foretrækker deres egen Armin Laschet.

Hvis det går, som flertallet tilsyneladende ønsker, synes Armin Laschets politiske karriere forbi.

Før valget meddelte Armin Laschet nemlig, at han vil trække sig som ministerpræsident for Tysklands folkerigeste delstat, Nordrhein-Westfalen, uanset valgets udfald.

Så hvis han taber kanslerkampen, vil han blot være ét af 196 kristendemokratiske medlemmer af Forbundsdagen. Med mindre han får opbakning til at blive oppositionens leder.

Senere i dag afgør den nye kristendemokratiske gruppe i Forbundsdagen, hvem der skal være partiets gruppeleder.

Få en dugfrisk analyse af det tætte tyske valg i dagens afsnit af Verden ifølge Gram.

Du kan også læse et politisk portræt af miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP, der lige nu forhandler om, hvem de sammen vil gøre til Tysklands næste kansler:

Artiklen er opdateret i de sidste to afsnit med spillet om at blive gruppeleder og oppositionsleder i Forbundsdagen.

Facebook
Twitter