Han står til at overtage kansler-posten fra Merkel i næste uge: Olaf Scholz vil indføre vaccinepligt for alle tyskere

Den kommende kansler lægger op til at øge presset markant på ikke-vaccinerede.

Olaf Scholz og Angela Merkel. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Han har endnu ikke officielt overtaget kansler-posten fra Angela Merkel, men varsler allerede flere drastiske skridt i kampen mod covid-19.

Olaf Scholz, som ventes at blive valgt som ny tysk kansler i næste uge, vil stramme skruen yderligere om de mange tyskere, der endnu ikke har ladet sig vaccinere. Mest omdiskuteret er et forslag om at indføre en generel vaccinepligt for alle voksne tyskere.

En beslutning, han helst ikke ville træffe. Men med stigende smitte, alvorligt pressede hospitaler og 28,4 procent af befolkningen, der endnu ikke har fået et eneste coronastik, må der tages drastiske midler i brug, lyder argumentationen.

– Vi er i denne situation, fordi der ikke er nok mennesker, der er vaccinerede. Det er derfor rigtigt, at medlemmerne af Forbundsdagen skal stemme ud fra deres egen samvittighed om at indføre en vaccinepligt fra det tidspunkt, hvor alle, der nu lader sig vaccinere, også har fået andet stik, skriver Olaf Scholz på Twitter.

Se ham uddybe argumentet i videoen herunder:

Vaccinepligten vil i så fald skulle træde i kraft "i slutningen af februar eller starten af marts", fortæller Olaf Scholz i et interview med avisen Bild.

Men det vil ikke være en regeringsbeslutning, understreger den kommende kansler. Han lægger i stedet op til, at hvert enkelt af de 736 medlemmer af det tyske parlament, Forbundsdagen, må gøre op med sig selv, om de vil stemme for eller imod.

Dermed sætter han sine partifæller i det socialdemokratiske parti, SPD, og de kommende regeringspartnere i miljøpartiet, De Grønne, og det liberale parti, FDP, fri til selv at afgøre deres personlige holdning til det omstridte forslag.

Det er uvist, hvordan loven konkret skal skrues sammen – og hvad straffen i givet fald skal være, hvis man fortsat nægter at lade sig vaccinere.

I Tysklands naboland Østrig har regeringen varslet vaccinepligt fra 1. februar. Ifølge flere medier indeholder lovudkastet bøder på op mod 54.000 kroner eller seks ugers fængsel som straf for overtrædelser.

Vil udelukke ikke-vaccinerede fra julehandlen

Før en eventuel generel vaccinepligt for hele den tyske befolkning vil træde i kraft, vil Olaf Scholz og hans kommende regering indføre vaccinepligt for visse faggrupper på hospitaler og i ældreplejen.

Samtidig annoncerer han en omfattende vaccinationskampagne, hvor 30 millioner borgere inden udgangen af året skal have fået et stik – hvad enten det er første, andet eller et tredje såkaldt booster-stik.

Den kommende kansler kalder det "den største operation i lang tid" og erkender, at det er gået for langsomt med vaccineudrulningen. Det hidtidige vaccinetempo vil langt fra være nok til at nå målet. Derfor vil han nu også lade apoteker, tandlæger og dyrlæger stå for at vaccinere borgerne.

Sideløbende vil Olaf Scholz gøre livet endnu sværere for ikke-vaccinerede, så flere frivilligt vil vælge at lade sig stikke.

Han lægger blandt andet op til at indføre en landsdækkende regel om, at man kun kan komme indenfor på restauranter og i detailhandlen, hvis man enten er færdigvaccineret eller er immun efter at have været smittet med covid-19.

Dermed vil ikke-vaccinerede ikke være velkomne, selvom de har en negativ test - hverken hos restauranter, caféer, biografer, frisører, fitnesscentre, butikker eller til en lang række andre offentlige rum og fritidsaktiviteter.

– Vi bliver nødt til at begrænse private kontakter, så uvaccinerede mennesker kun kan møde nogle få andre mennesker, siger Olaf Scholz.

Milliardbonus til udbrændte sygeplejersker

Den varslede vaccinepligt kritiseres for at være en alvorlig indskrænkning af borgernes frihed – enkelte kritikere mener også, at det vil være decideret forfatningsstridigt.

Omvendt mener kritikere i den anden ende af skalaen, at regeringen må tage endnu strengere midler i brug. En vaccinepligt fra februar vil ikke stoppe smitten her og nu, og derfor lyder argumentet, at der skal indføres en ny hård nedlukning af tre ugers varighed.

På flere hospitaler er situationen nu så presset, at overlæger direkte opfordrer folk til at undgå ekstremsport og være ekstra årvågne i trafikken for ikke at belaste intensivafdelingerne, der får stadigt flere coronapatienter.

Det tyske luftvåben er sat ind for at hjælpe med at transportere corona-patienter fra hårdt pressede hospitaler til andre delstater, hvor der er plads på intensivafdelingerne.

Mange hospitaler er yderligere pressede, fordi en del sygeplejersker er udbrændte, eller har sagt op oven på knap to års coronaberedskab.

Den kommende regering vil udbetale en bonus til de sygeplejersker og plejepersonale, der er særligt belastede under coronakrisen. Der er afsat en milliard euro – det svarer til 7,43 milliarder kroner.

Sådan så det ud, da flere tusind østrigere i weekenden gik på gaden for at protestere mod vaccinepligt i landet:

FacebookTwitter