Han var dømt helt ude, men nu er Olaf Scholz tyskernes klare kansler-favorit

Socialdemokraten stormer frem i målingerne.

Socialdemokraten Olaf Scholz er i dag vicekansler og finansminister i Angela Merkels regering. Han håber på at overtage kanslerposten efter hende ved valget 26. september. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Ritzau Scanpix)

Hvis tyskerne kunne vælge deres næste kansler direkte, overlader meningsmålingerne ingen tvivl om, hvem der ville komme til at efterfølge Angela Merkel på posten: Olaf Scholz.

Den 63-årige socialdemokrat, der er vicekansler og finansminister i Merkels regering, er ikke blevet spået store chancer, men nu stormer "Scholzomaten" frem.

Dét øgenavn vender vi tilbage til. Først tager vi et kig på målingerne, der med seks uger til valget har blandet kortene på ny i den tyske valgkamp.

På spørgsmålet "Hvem vil du helst have som kansler?" peger 44 procent af de adspurgte i en ny ZDF-måling på Olaf Scholz. Det er en fremgang på hele 10 procentpoint i forhold til den seneste måling for to uger siden.

Samtidig går begge hans modkandidater, kristendemokraten Armin Laschet og De Grønnes Annalena Baerbock, markant tilbage. Se herunder, hvordan popularitetsmålingen har udviklet sig den seneste måned:

Olaf Scholz kunne dårligt have ønsket sig et bedre afsæt for slutspurten på valgkampen, som han officielt indleder i dag med et stort vælgermøde i den vesttyske by Bochum.

Og det er ikke kun hans popularitet, der stiger og stiger. Hans parti, Socialdemokratiet, er også gået tre procentpoint frem på to uger til 19 procent. Dermed ligger det side om side med De Grønne, der taber to procentpoint til 19 procent.

I front ligger fortsat de kristendemokratiske søsterpartier CDU/CSU med 26 procent, selvom de i den nye måling har tabt to procentpoint og dermed fortsætter en nedadgående kurve.

Scholzomat

Lige så ukendt et navn, han er i Danmark, lige så indgroet en del er Olaf Scholz af tysk politik.

Han har været socialdemokrat, siden han var 17 år. Som ung socialist i 1980’erne var han ihærdig antikapitalist og afviste forsvarsalliancen Nato som imperialistisk. Men et langt liv i politik med diverse ministerposter i Berlin og nogle år som borgmester i Hamborg har gjort ham en hel del mere midtersøgende.

Det lidet flatterende øgenavn "Scholzomat" fik han tildelt af medierne for et årti siden, fordi de i "Olaf Scholz-automaten" altid kunne trække et træfsikkert citat, der aldrig afveg så meget som en millimeter fra partilinjen. Det er i øvrigt et øgenavn, han selv finder "meget passende", har han siden fortalt avisen Die Zeit.

I dag er han vicekansler i Merkels regering og finansminister for Europas største økonomi. Det gør ham til den mest erfarne af de tre kanslerkandidater. Han beskrives som driftssikker, kompetent og pålidelig. En arbejdshest. Solide Scholz.

Socialdemokratiets valgkampagne har Olaf Scholz i fokus. Her ses han i kæmpe-udgave på partiets hovedkvarter i Berlin, Willy-Brandt-Haus, opkaldt efter den populære socialdemokratiske kansler i Vesttyskland. (Foto: FILIP SINGER © Ritzau Scanpix)

Det er også det, hans parti fokuserer på i valgkampen, hvor sloganet lyder "Scholz packt das an" - "Scholz griber det an". Hvad end det er højere mindstelønninger, flere billige boliger eller klimakampen - "Scholz packt das an", lover Socialdemokratiet.

En forhøjelse af mindstelønnen fra de nuværende 9,6 til 12 euro i timen (fra 71 til 89 kroner i timen) er førsteprioritet, hvis Scholz bliver kansler. Det vil give en betragtelig lønstigning til rigtig mange tyskere.

- Den vigtigste lov, som jeg vil sætte i gang med det samme, er, at få organiseret en lønstigning for 10 millioner borgere, sagde Olaf Scholz forleden til avisen Welt.

Forhåndsfavoritten styrtdykker

Det åbenlyse spørgsmål er selvfølgelig, hvorfor tyskerne lige pludselig har fået smag for Scholz.

Ja, han repræsenterer den rolige hånd på rattet. Men hans fremgang tilskrives i højere grad modstandernes tilbagegang. Ikke mindst kristendemokraternes kanslerkandidat, Armin Lashet, der er styrtdykket i målingerne, siden de voldsomme oversvømmelser ramte det vestlige Tyskland i midten af juli.

Olaf Scholz på besøg i delstaten Nordhrein-Westfalden, der blev ramt af voldsomme oversvømmelser i midten af juli, sammen med delstatens ministerpræsident, Armin Lashcet, der samtidig er kristendemokraternes kanslerkandidat. (Foto: BERND LAUTER © Ritzau Scanpix)

Mange er utilfredse med Armin Lashets håndtering katastrofen, der også ramte hans egen hjemstat, Nordrhein-Westfalen, hvor han er ministerpræsident. Nogle betvivler selve hans karakter, efter kameraerne fangede ham i et upassende grin under et besøg i et af de ødelagte områder få dage efter styrtregnen.

Et billede, der bliver delt igen og igen, mens målingerne dykker og dykker. På under en måned er Armin Laschet gået fra at være 37 procent af tyskernes favorit til kansler-posten til nu kun 21 procent. Samtidig er hans parti gået fra 30 til 26 procent.

I denne uge blev det for meget for flere partifæller i de kristendemokratiske søsterpartier CDU og CSU. Flere førende politikere opfordrer direkte til en ny retning i valgkampen.

Den skarpeste interne kritik kommer fra CSU-formand og ministerpræsident i Bayern, Markus Söder, der i foråret tabte en intens kamp om at blive kristendemokraternes kanslerkandidat til Armin Lashet.

Markus Söder har kritiseret den kristendemokratiske valgkamp for at køre efter en "sovevogn-taktik". Og man kommer ikke sovende til magten i kanzleramt.

Facebook
Twitter