Handskerne er kastet i det tyske kanslerkapløb: 'Tysk politik har ikke været mere spændende i årtier'

Valgets to store kamphaner beskylder hinanden for at være uærlige.

Den anden af tre store tv-debatter i den tyske valgkamp blev et slag mellem kamphanerne Olaf Scholz (tv) og Armin Laschet (tv) med Annalena Baerbock som "tennisdommeren i midten". (Foto: MICHAEL KAPPELER © Ritzau Scanpix)

Hårde slag, dybe stød og spydige stik. De tyske mediers gennemgang af aftenens store tv-debat mellem de tre kanslerkandidater i den tyske valgkamp er spækket med slåskamp-metaforer.

Men trods ihærdige forsøg fik den hårdt pressede kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, ikke sat den nødvendige knock-out ind mod manden i førertrøjen, socialdemokraten Olaf Scholz, lyder konklusionen.

Den tredje kandidat, De Grønnes Annalena Baerbock, halter efter de to kamphaner i målingerne, men det lod hun sig ikke mærke med i debatten.

- Tysk politik har ikke været mere spændende i årtier: Der kæmpes indædt om kanslerposten – og aftenens tv-debat er den helt rette scene: De er tændte, og de ser en chance for at vinde, skriver Florian Eder, der er medstifter af det politiske medie Politico-Europe.

Åbningsspørgsmålet i debatten viser med al tydelighed, at Armin Laschet er gået fra at være den klare forhåndsfavorit som Angela Merkels efterfølger til nu at være blevet overhalet indenom af Olaf Scholz.

Det lød nemlig: Kan du se dig selv i en regering med Olaf Scholz som kansler? Det ville Armin Laschet ikke give noget klart svar på. Han afværgede:

- Først og fremmest vil vi kæmpe de næste par uger. Efter valget har vi stadig god tid til at se, hvem der vil danne en koalition med hvem – og hvordan.

Og så satte Armin Laschet ellers aftenens første angreb ind mod Olaf Scholz: Han mindede nok engang vælgerne om, at de med socialdemokraten som kansler risikerer at få en regering med det venstreorienterede parti Die Linke, der blandt andet vil opløse forsvarsalliancen Nato.

Da Olaf Scholz svarede afværgende på spørgsmålet, afbrød en angrebslysten Armin Laschet og anklagede socialdemokraten for at være uærlig over for vælgerne:

- Det skal være klart for alle, at hvis der er et muligt flertal, så vil du danne en koalition med Die Linke, sagde Laschet.

Scholz afveg endnu engang spørgsmålet, men svarede:

- Enhver, der ønsker at regere i Tyskland, skal sige klart, at Nato er vigtig for vores sikkerhed.

Laschet angriber Scholz efter hvidvask-razzia

Den mest ophedede debat mellem de to kamphaner fandt sted, da emnet faldt på en opsigtsvækkende razzia, som politiet i torsdags foretog i Finansministeriet, hvor Olaf Scholz er finansminister.

Razziaen var rettet mod en særlig hvidvask-enhed, der er under mistanke for ikke at have reageret på en alvorlig mistanke om hvidvask af et millionbeløb til våben, narko og terror.

Scholz udtalte allerede torsdag, at politiet bare kunne have skrevet til ministeriet, så havde de fået deres svar. Og under debatten i aftes gentog han, at razziaen "intet med ministeriet havde at gøre".

Men den forklaring lod Armin Laschet ikke stå uimodsagt. Han angreb Olaf Scholz for at have ført et mangelfuldt tilsyn og mindede seerne om, at det her ikke er den første skandale, der har fundet sted i Finansministeriet under Olaf Scholz.

Han nævnte både Cum-Ex-skandalen om omfattende snyd med udbytteskat og Wirecard-skandalen, hvor det tyske finanstilsyn svigtede i en sag om fusk med regnskaber i milliardklassen.

- Som minister skal du sørge for, at tilsynsmyndighederne gør deres arbejde. Hvis min finansminister arbejdede som dig, ville vi have et problem, sagde Armin Laschet.

Scholz kaldte med en tydeligt irriteret røst Armin Laschets fremstilling af sagen for "uærlig" og forsvarede sig med en opremsning af tiltag, han har styrket Finansministeriet med.

Annalena Baerbock angriber kamphanerne på klimakampen

Annalena Baerbock stod mellem de to kamphaner - som "en dommer i en tenniskamp", skrev Der Tagesspiegel. Kun under klimadebatten, som er De Grønnes altdominerende mærkesag, var Annalena Baerbock i centrum.

Her kritiserede hun både kristendemokrater og socialdemokrater for at være alt for fodslæbende i klimakampen og angreb blandt andet de to regeringspartiers mål om at udfase de tyske kulkraftværker i 2038.

- Vi er nødt til at få udfaset kul meget tidligere end i 2038. Det skal ske senest i 2030, sagde Annalena Baerbock.

Hun blev tydeligt irriteret, da modstanderne nok engang beskyldte hendes klimapolitik for at være en lang række af forbud mod eksempelvis salg af benzinbiler.

- Altid jer og jeres forbud. Hvert forbud betyder også innovation, lød Baerbocks svar.

Den tredje og sidste store tv-debat mellem de tre kanslerkandidater finder sted på søndag.

Herunder kan du få et overblik over de tre partiers mærkesager:

Facebook
Twitter