Helle Thorning-Schmidt: Mit første møde med Angela Merkel var på dametoilettet

En række tidligere statsledere tegner et portræt af Tysklands kansler.

(Foto: ODD Andersen © Ritzau Scanpix)

Hun er blevet kaldt for ”Mandedræberen”, ”Mutti” og ”Europas Dronning”.

I en ny DR-dokumentar fortæller en lang række tidligere statsledere og politikere om deres oplevelser med den tyske kansler, Angela Merkel.

- Hun tjente Tyskland og Europa og hele verden meget, meget godt. Jeg tror, at hun vil blive husket som en af Europas største ledere, siger USA’s tidligere præsident Barack Obama til DR.

Herhjemme mener tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, at Merkel én gang for alle har slået fast, at kvinder kan sidde på de allerhøjeste embeder.

- Hun har vist, at kvinder kan forhandle med de største. De kan slå i bordet. De kan magten og aftvinge den allerstørste respekt. Det er en kolossal bedrift.

Helle Thorning-Schmidt var statsminister fra 2011 til 2015 og husker tydeligt sit første møde med Tysklands kansler.

Det var på dametoilettet under et møde i Det Europæiske Råd.

- Jeg kom som helt frisk og grøn statsminister, og jeg står tilfældigvis og vasker hænder på samme tid som Angela Merkel. Vi taler om noget af det, vi snakker om inde på mødet, og så blinker hun til mig og siger: ”Nu er vi i en ny situation. For nu er det kvinderne, der ordner det politiske ude på toilettet” med en henvisning til, at det har mændene gjort til alle tider.

Merkels måde at håndtere mandeverdenen på imponerede også Jean Claude-Juncker, der som formand for Europa-Kommissionen fra 2014 til 2019 var en nær, europæisk kollega til Merkel.

- Vi havde en flok machoer i Det Europæiske Råd, men det påvirkede hende ikke.

Merkels skolelærer: 'Hun var så klog. Hun vidste alt'

Men hvem er Tysklands afgående kansler, Angela Merkel, egentlig bag lukkede døre?

Og hvordan lykkedes det en stille præstedatter fra Østtyskland at blive en af verdens vigtigste politikere i en mandsdomineret verden?

For rigtigt at forstå, hvordan det lykkedes, må man spole tiden tilbage til Angela Merkels barndom og ungdom i det kommunistiske Østtyskland, DDR.

Angela Dorothea Kasner blev født i 1954 og voksede op, mens Tyskland var delt i øst og vest.

Med sine to søskende, sin far, der var præst, og sin mor, der var uddannet lærer, men husmor på fuld tid, boede hun i den lille østtyske by Templin, 70 kilometer nord for Berlin.

I Templin bor to af Merkels tidligere skolelærere stadig. De beskriver hende begge som et barn, der på den ene side var meget genert og på den anden side ufattelig klog.

- Hun var meget flittig og populær blandt de andre elever, fordi hun var så klog. Hun vidste alt, fortæller hendes tidligere russisklærer, Erika Benn.

Merkel vandt DDR’s skolemesterskaber i russisk, men følte sig endnu bedre tilpas i matematikkens verden.

- Jeg har aldrig haft andre piger af hendes slags. Hun var set med mine øjne noget helt særligt. Hun var meget flittig, målrettet og gav aldrig op, siger Merkels tidligere matematiklærer, Hans-Ulrich Beeschow.

Merkel var bz’er i Berlin

Som teenager drømte den unge Angela om Beatles, USA og frihed.

Hun flyttede til Leipzig som 19-årig for at studere fysik ved universitetet. Hun syntes, at naturvidenskaben var politisk neutral.

Hun forfulgte senere en forskerkarriere i Østberlin, men hun havde ikke ret mange penge, fortæller DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Så i første omgang var hun faktisk bz’er i Prenzlauer Berg i Berlin. Hun og hendes venner borede en lås op og satte en ny i og flyttede ind. Det var relativt almindeligt, fordi det var svært at få en lejlighed i Berlin.

Det var hér i Berlin, at hendes liv tog en uventet drejning og ledte hende ind i storpolitik.

- Der var et kreativt og politisk miljø, og det var her, hun begyndte at tale med folk om, at der var et opbrud i Sovjetunionen på vej. Det var de første skridt ind i en politisk verden, fortæller Michael Reiter.

Vil du høre vores podcast "Merkel Spezial", ligger der fem episoder om kansleren i Stjerner og striber - Ta'r til Tyskland.

Merkel var i sauna, da muren faldt

DDR-systemets fald blev en regulær åbenbaring for den 35-årige fysikforsker Angela Merkel, og det vækkede hende politisk.

- Det var et af de lykkeligste øjeblikke i mit liv, har Angela Merkel blandt andet sagt om Berlinmurens fald den 9. november 1989.

Merkel var gået i sauna på den skæbnesvangre aften og var bagefter taget hen for at drikke en øl på en beværtning.

- Hun ser, at der kommer flere og flere mennesker på gaden udenfor, og de går alle i den samme retning. Hun beslutter sig for at gå med og kommer ned til Bornholmer Strasse, der er grænseovergangen, hvor Muren falder som det første sted, fortæller Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

Merkel blev inviteret med til fest i en lejlighed, men da de andre ville fortsætte ned på Vestberlins hovedstrøg, Kurfürstendamm, hvor en kæmpe fest var i gang, takkede Merkel nej.

- Merkel siger, at det går ikke. Hun skal hjem og på arbejde næste morgen. Og det på trods af, at det er den største politiske begivenhed i måske et halvt århundrede. Men hun skal op på arbejde, for sådan er hun, siger Michael Reiter.

'Mandedræberen' Merkel ville magten

Efter Murens fald tog Merkels politiske lynkarriere fart.

Hun var begyndt i det kristent-konservative parti CDU, og Tysklands mægtigste mand, genforeningskansleren Helmuth Kohl, tog den østtyske nybegynder under sine vinger og gjorde hende til minister for kvinder og ungdom i 1991.

- Det var en overraskelse for os alle. Jeg tror, at han ville have en, der var ubelastet. Og det passede godt, at hun både var kvinde og fra DDR, siger CDU-politikeren Paul Krüger, der på det tidspunkt var tæt på Merkel.

Men Angela Merkel blev også den første i partitoppen, der tog afstand fra Helmuth Kohl, da han blev ramt af en sag om ulovlig partistøtte, der fik hans karriere til at styrte i grus.

Herefter lykkedes det Merkel at udmanøvrere de andre kronprinser i CDU-toppen og blive CDU’s første kvindelige leder i år 2000.

- Hun går efter magten. Og i tysk politik bliver man så kaldt mandedræber, fordi der er rigtig mange mænd i tysk politik, siger tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt om et af Merkels øgenavne.

Da det i 2005 lykkedes Angela Merkel at blive kansler, skrev hun historie på flere planer. Hun blev ikke bare den første kvindelige kansler, men med sine 51 år var hun også den yngste kansler i Forbundsrepublikkens historie.

- Angela er ikke kun usædvanligt intelligent. Hun er også meget klog. Det vil sige, at hun kan få noget ud af sin intelligens og bruge den til noget. Det er ikke alle intelligente mennesker, der kan det, siger CDU-politikeren Paul Krüger.

‘Merkels håndtering af flygtningekrisen var en fejl’

Som Forbundskansler og leder af Europas stærkeste økonomi trådte Angela Merkel for alvor ind på den internationale scene.

I løbet af de 16 år på posten opnåede hun også tilnavnet ”krisekansleren”, da hun både skulle navigere i eurokrisen, flygtningekrisen og senest coronakrisen.

Angela Merkels håndtering af flygtningekrisen i 2015, herunder hendes berømte ord "wir schaffen das" - det vil sige "vi klarer det" - delte i den grad vandene og gør det stadig i dag.

- 'Wir schaffen das' blev et signal om, at alle er velkomne, og så eksploderede det hele, siger Lars Løkke Rasmussen, der var statsminister herhjemme under flygtningekrisen.

Han mener, at Merkels 'moral og kristne hjerte vandt over kynismen', men at det hverken var i Tysklands eller Danmarks interesse.

Inden året 2015 var omme, havde Tyskland modtaget 890.000 flygtninge og migranter.

- Når man har været kansler så længe, som Merkel har været, laver man også fejl. Og jeg tror, at håndteringen af flygtningekrisen var en af de fejl, vi må notere, mener også Helle Thorning-Schmidt.

Anderledes ser den tidligere Europa-Kommisionsformand Jean-Claude Juncker på det. For havde Merkel lukket grænserne, ville flygtningene stadig være på banegården i Budapest og på gader og stræder, mener han.

- Så hun havde ret. Og hun var modig, for hun skulle træffe beslutninger imod dele af offentligheden i Tyskland og dele af sin egen regering. Hun stod frem som en statskvinde, siger Jean-Claude Juncker.

Merkel håndterede Trump ‘som et ustyrligt barn’

Angela Merkel er lige nu den EU-leder, der har siddet længst på magten. Og i hendes regeringstid har der været fire forskellige amerikanske præsidenter.

- Angela var en mine foretrukne partnere på verdensscenen. Jeg var ikke altid enig i alt, hvad hun gik ind for. Ligesom hun ikke var enig i alt, hvad vi gjorde. Men jeg stolede på hende, siger USA’s tidligere demokratiske præsident Barack Obama.

Hans forgænger, den republikanske George W. Bush, husker Merkel som en kollega, der "havde klasse og værdighed på en meget vigtig post".

Men ikke alle amerikanske præsidenter har været så begejstrede for Tysklands kansler.

- Jeg plejede at være Merkel-fan. Jeg synes, at det, har hun gjort mod Tyskland, er en skændsel. Jeg er ikke længere fan, har en anden tidligere republikansk præsident, Donald Trump, tidligere udtalt med henvisning til Merkels flygtningepolitik.

Lars Løkke Rasmussen husker, hvordan Merkel optrådte ”næsten almoderligt” over for Donald Trump, når han sagde "rigtig mærkelige ting" på for eksempel Nato-topmøder:

- Hun har talt til ham, som en mor ville gøre til et ustyrligt barn: 'Donald, prøv nu lige at høre her' og 'Donald, nu må du lige'. Hun er ekstremt udholdende og vedholdende.

Og netop hendes udholdenhed vil Lars Løkke Rasmussen huske Merkel for.

- Det er jo i sig selv en bedrift at være kansler i så mange år. Hun har haft en fantastisk ro og orden til at holde samling på tingene. Det er lidt sværere, hvis man må være kritisk, at se hendes store fremadrettede vision for fremtidens Tyskland, lyder det fra den tidligere danske statsminister.

Merkelsk humor: Hun imiterer andre

Angela Merkels vigtigste karakteristika bliver ofte beskrevet som udholdende, vedholdende og en fantastisk evne til at samle tropperne til syvende og sidst.

- Hendes tålmodighed var afgørende, men nogle gange irriterende. Men tålmodigheden var med til at hjælpe hende gennem vanskelige øjeblikke i hendes politiske karriere. Hun lod tiden arbejde for sig, siger Grækenlands tidligere premierminister Alexis Tsipras, som var i benhårde forhandlinger med Merkel under eurokrisen.

Den tidligere kommissionsformand Jean-Claude Juncker husker også Merkel for hendes humoristiske sans.

- Ingen tror det, men hun kan godt lide at grine.

Kan du give et eksempel?

- Hun er rigtig god til at imitere andre.

Hvem?

- Andre, siger Jean Claude-Juncker og smiler.

‘Fuldstændig normal og spektakulær på samme tid’

Helle Thorning-Schmidt husker også Merkel for hendes lune humør, og at hun var meget nem at snakke med.

- Der kunne være lille sjov bemærkning eller ironisk kommentar om noget, der var sket, eller noget, Putin havde sagt, eller andre ledere havde sagt. Så får man lidt værkstedshumor omkring, hvad der sker i det politiske miljø.

Og netop det direkte og almindelige ved Merkels personlighed gør kun kontrasten til det at være magtfuld politiker endnu større, siger DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- På den ene side er hun fuldstændig normal. Hun er en forsagt forskersjæl, der er grænsende til det kedelige, og på den anden side er hun fuldstændig spektakulær som en af mest betydningsfulde politikere, vi har haft i Europa de sidste 20 år, siger Michael Reiter.

Nu nærmer Merkel-æraen sig sin afslutning.

I morgen er der valg til Forbundsdagen. Og når først den nye kansler og regering er fundet, takker Angela Merkel af efter 16 år på posten.

Kom tæt på Angela Merkel, når Stéphanie Surrugue opsøger den tyske kansler i Berlin og sammen med en række tidligere stats- og regeringschefer i Europa og USA undersøger, hvordan Merkel er bag de lukkede døre. Det er i dokumentaren ”Merkel, Mutti, Magten & Mændene”.