Hendes elskede ø risikerer at drukne: 23-årige Sophie trak den tyske regering i retten og vandt stor klimasejr

Hun fik domstolens ord for, at regeringens klimalov var for uambitiøs. Nu håber hun på et tysk klimavalg om en uge.

23-årige Sophie Backsen bor på den lille ø Pellworm, der risikerer at forsvinde, hvis klimaforandringernes voldsomme vejrhændelser og stigende vandstande fortsætter. (Foto: Nick Johansen)

23-årige Sophie Backsen studerer landbrugsvidenskab og drømmer om en dag at overtage familiegården efter sine forældre. Men hun frygter, at den måske ikke findes længere til den tid.

Familiegården hører nemlig hjemme på den lille ø Pellworm, der ligger under havoverfladen midt i det nordtyske vadehav. Når der er kraftig regn eller stormflod, skyller bølgerne ind over Pellworms diger, så øen bliver et badekar midt i havet.

- I 2017 stod mange områder på øen helt under vand. Jeg tror, det var en tredjedel af hele øen. Og de ekstreme vejrhændelser vil bare blive flere og voldsommere, siger Sophie Backsen.

På familiegården på Pellworm har de både kvæg, får og marker at se efter. Sophie Backsen drømmer om at overtage hele bedriften. (Foto: Nick Johansen)

Hendes drøm om at overtage familiegården er derfor truet af klimaforandringernes voldsomme vejrhændelser og stigende vandstand. Og det er ikke bare noget, hun selv føler – det har hun fået den tyske forfatningsdomstols ord for.

Sammen med en gruppe unge klima-aktivister og organisationer trak hun nemlig regeringen for retten for klimanøl. Og i foråret slog forfatningsdomstolen i en meget opsigtsvækkende dom så fast, at regeringens klimalov var i strid med den tyske forfatning. Ifølge domstolen var klimaloven så utilstrækkelig, at den truer unge tyskeres fremtid.

- Det var bare helt uvirkeligt. Jeg forstod det ikke helt. Jeg indså først næste dag, hvad der virkelig var sket, siger Sophie Backen om forfatningsdomstolens overraskende afgørelse.

Angela Merkels regering reagerede prompte med et nyt udspil, der skruede op for klimaambitionerne. Alligevel beskyldes hendes parti, CDU, fortsat for klimanøl i den tyske valgkamp, der går ind i sin sidste uge nu.

- Det gør mig bare så vred, at de har ignoreret klimaet så længe, siger Sophie Backsen.

Sophie Backsen læser til agronom - en uddannelse om landbrugsvidenskab, hun kan bruge, hvis hun en dag kommer til at overtage familiegården. (Foto: Nick Johansen)

Oversvømmelser har gjort klimakampen uhyggelig aktuel

Sophie Backsen er ikke den eneste, der har klima øverst på dagsordenen, når hun skal stemme ved valget til Forbundsdagen om præcis en uge.

Klima topper målingerne over emner, de tyske vælgere går mest op i. Det skyldes ikke mindst den voldsomme styrtregn, der ramte den vestlige del af landet i midten af juli og rev huse, broer og over 180 tyskere med sig i døden.

Oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler, Tyskland (Foto: Google maps © AFP or licensors / Foto: Ferdinand MERZBACH/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

For første gang nogensinde stiller miljøpartiet De Grønne med en kanslerkandidat ved dette valg, nemlig Annalena Baerbock, der har klimaet som sin altoverskyggende mærkesag.

Selvom målingerne ikke spår hende store chancer for at vinde kanslerkapløbet, spiller hun en stor rolle i klimavalget - ikke mindst fordi hun presser kanslerkandidaterne fra de to regeringspartier, hvis klimalov blev dømt forfatningsstridig.

Annalena Baerbock vil blandt andet indføre et forbud mod salg af benzinbiler, udfase de tyske kulkraftværker i 2030 i stedet for i 2038, som regeringen har vedtaget – og så vil hun oprette et klimaministerium, der skal have vetoret over alle øvrige ministerier, så det kan blokere for lovforslag, der er uforenelige med Paris-aftalens klimamål.

Knap havde hun fremsat forslaget i sin klima-turbo-plan i valgkampen, før det blev skudt ned af begge regeringspartier, kristendemokraterne i CDU/CSU og socialdemokraterne i SPD.

Den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, tegner tyskernes valg sådan her op: Skal klimakampen kæmpes gennem "undertrykkelse og regulering", så vælg De Grønne. Skal klimakampen derimod kæmpes gennem "frihed og markedsøkonomi", så stem på CDU.

Den tredje kandidat i kanslerkapløbet, socialdemokraten Olaf Scholz, er som finansminister lige nu en del af den siddende regering, men han lover en "øjeblikkelig genstart" af klimakampen, hvis han vinder valget.

Han vil blandt andet fremskynde godkendelsesprocessen for nye vindmøller og sætte turbo på salget af elbiler. Men han understreger, at mere klimabeskyttelse ikke behøver betyde mindre komfort:

- Vi skal leve anderledes, men ikke værre, udtalte Olaf Scholz i begyndelsen af valgkampen til ZDF, hvor han nævnte som eksempel, at elbiler er lige så behagelige at køre i som benzinbiler.

Alle tre kanslerkandidat-partier har klima som en mærkesag i deres valgprogram, men der er stor forskel på, hvad de vil gøre. Her er deres svar på fem konkrete spørgsmål:

Pellworms diger er flere gange blevet forhøjet, men det er ikke en holdbar løsning, hvis havet omkring øen stiger i de kommende årtier. (Foto: Nick Johansen)

"Politikerne fik at vide: Hey, vi er her!"

Så sent som sidste år var Pellworm igen ramt af oversvømmelser, da havets bølger skyllede ind over marsklandet. Digerne på øen er blevet forhøjet af flere omgange, så de nu skulle være blandt de højeste i hele Tyskland.

- Spørgsmålet er bare, hvor meget mening det giver at bygge digerne uendeligt høje – hvem skal betale for det i sidste ende, spørger Sophie Backsen.

Når efterårs- og vinterstormene inden længe vender tilbage, frygter hun en gentagelse af sidste års oversvømmelser, der så sådan her ud:

Sådan så det ud, da Pellworm sidste år endnu engang blev ramt af oversvømmelser. (Foto: PRIVATFOTO)

Men forårets dom fra forfatningsdomstolen har givet Sophie Backsen fornyet kampgejst.

- Dommen viste, at det betaler sig at kæmpe for det, og det er det allervigtigste: At politikerne fik at vide: Hey, vi er her! Og I skal lave politik for os, siger hun og tilføjer:

- Jeg håber, at det på en eller anden måde vil være inspiration for andre unge mennesker til at kæmpe for mere klimabeskyttelse.

Herunder kan du læse om de tre største partiers mærkesager - blandt andet på klimaområdet:

Facebook
Twitter