I aften tørner de sammen i stor tv-debat: Kanslerkandidater kæmper om, hvem der ligner Merkel mest

Med to uger til det tyske valg er kanslerkapløbet ekstremt tæt.

To af de tre kanslerkandidater kæmper en indædt kamp om at fremstå mest muligt som den sande arvtager til tyskernes yndlingspolitiker, Angela Merkel. (Foto: STEFANIE LOOS / AFP) - Michael Kappeler/Pool via REUTERS - Illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Efter 16 år som tysk kansler er Angela Merkels æra ved at være forbi.

Men selvom hun ikke er på stemmesedlen ved valget den 26. september, kan hun meget vel fortsætte i Kanzleramt. I hvert fald i ånden. Den tyske valgkamp er nemlig på mærkværdig vis gået hen og blevet en kamp om at være mest mulig Merkel 2.0.

Og dén konkurrence fører den socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, lige nu overraskende. Faktisk har han flere gange i valgkampen været mere Merkel-agtig end Merkel selv, konstaterer flere tyske medier.

Det er ikke fordi, den 63-årige halvskaldede finansminister ligner Merkel mest af udseende. Men hans kampagne gør alt for at overbevise de tyske vælgere om, at Olaf Scholz er den af de tre kanslerkandidater, der kan lede landet videre i Merkels ånd: Med en sikker hånd.

Olaf Scholz lagde ud med at posere på forsiden af Süddeutsche Zeitung Magazin med hænderne anbragt i Angela Merkels verdensberømte håndstilling, romben:

  • I slutningen af august poserede Olaf Scholz med den karakteristiske Merkel-rombe på forsiden af Süddeutsche Zeitung Magazin. (Foto: Axel Martens Züddeutsche Zeitung Magazin)
  • Merkel-romben eller Merkel-diamanten har fået ikonisk status verden over. Merkel har selv forklaret, at hun havde svært ved at finde ud af, hvad hun skulle gøre med sine hænder - og så fandt hun på håndstillingen. (Foto: Friedemann Vogel / POOL © Ritzau Scanpix)
  • På voksmuseet Madame Tussauds i Berlin kan turister posere med deres egen Merkel-rombe ved siden af en voksfigur af kansleren, der naturligvis er foreviget i sin karakteristiske håndpositur. (Foto: Thomas Peter © Scanpix Denmark)
1 / 3

Siden hen har det socialdemokratiske parti, SPD, kørt stor kampagne med plakater af Olaf Scholz og ordene: "Er kann Kanzlerin", der spiller på den feminine form af ordet kansler, som hidtil kun har været benyttet om Tysklands eneste kvindelige kansler gennem tiden: Angela Merkel.

Laschet: Scholz kopierer ikke kun romben, men også mig

Kristendemokraterne i Unionen lader ikke Olaf Scholz kopiere Merkel uden kamp. De beskylder ham direkte for at forsøge at stjæle den populære kanslers arv.

Til avisen Bild fastslår Armin Laschet i dag, at han er den eneste kanslerkandidat, der vil stå for reel kontinuitet og stabilitet:

- En rombe gør ikke nogen til kansler. Vi i Unionen er originalen, siger han.

Armin Laschet anklager samtidig Olaf Scholz for at have kopieret Unionens idéer – blandt andet idéen om at at reducere planlægningstiden for nye vindmøller fra seks år til seks måneder. Forskellen er dog, betoner Armin Laschet i et interview med Der Tagesspiegel:

- Jeg kan også gennemføre det – det kan Olaf Scholz og hans parti ikke, siger Armin Laschet og tilføjer, at han og kristendemokraterne har "konceptet for en moderne stat":

- Og fordi det er så overbevisende og gennemtænkt, laver han (Olaf Scholz, red.) nu tilsyneladende ikke alene romben, men også "En Laschet".

Målinger spår et tæt valg - selvom Scholz er mest populær

Noget tyder på, at tyskerne køber den socialdemokratiske Merkel 2.0. Olaf Scholz er i hvert fald deres kanslerfavorit:

Men det tyske valg er ikke et kanslervalg - det er et forbundsvalg. Og når man ser bort fra kandidaternes personlige popularitet og i stedet ser på opbakningen til partierne, er valget langt tættere.

Socialdemokratiet har oplevet en overraskende optur i meningsmålingerne de seneste mange uger, mens Merkels parti, kristendemokraterne i Unionen CDU/CSU har oplevet en tilsvarende dramatisk nedtur.

Før aftenens tv-debat ligger de to partier stadig så tæt, at alt kan ske på valgdagen. Derimod er De Grønne, der stiller med den tredje kanslerkandidat, Annalena Baerbock, sakket gevaldigt bagud:

Merkel vil ikke lade Scholz spille Merkel 2.0

Olaf Scholz får ikke lov til at pynte sig med Merkel-fjer uden kamp fra kansleren selv. Hun har understreget, at der er "er store forskelle på Tysklands fremtid" i hænderne på Olaf Scholz og hende selv.

Under en tale i Forbundsdagen i denne uge stemplede Angela Merkel så for alvor ind i valgkampen og sendte adskillige stikpiller til Olaf Scholz, som hun ellers i årevis har samarbejdet tæt med, fordi han både er vicekansler og finansminister i hendes regering.

- Det er ikke ligegyldigt, hvem der regerer dette land. Den bedste vej for vores land er en CDU/CSU-ledet regering med Armin Laschet som kansler, sagde Angela Merkel.

Armin Laschets regering vil stå for "stabilitet, pålidelighed og mådehold". Og det er præcis, hvad Tyskland har brug for nu, betonede Merkel.

Mange kristendemokrater har været skuffede over, at Angela Merkel ikke er kommet Armin Laschet til undsætning i den skrantende valgkampagne. Først under en debat i Forbundsdagen i denne uge stemplede kansleren for alvor ind i valgkampen. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)

Derimod har Tyskland ikke brug for en regering ledet Olaf Scholz. Han vil nemlig ikke afvise et regeringssamarbejde med det socialistiske parti Die Linke, som vil opløse forsvarsalliancen Nato og hæve skatterne, lyder advarslen fra kristendemokraterne.

En advarsel, de gentager med større og større bogstaver i takt med, at de selv sakker mere og mere bagud i målingerne.

Da de tre kanslerkandidater mødtes i valgkampens første store tv-debat for to uger siden, var kommentatorernes efterfølgende dom klar: Olaf Scholz lykkedes med at holde en rolig facade som den erfarne statsmand, mens Armin Laschet og Annalena Baerbock gik i kødet på hinanden.

De tre tørner sammen igen i aften i valgkampens anden og næstsidste tv-debat kl. 20.15 på ARD og ZDF.

Herunder kan du få et overblik over de tre kanslerkandidat-partiers mærkesager:

Facebook
Twitter