Kristendemokrat havde én stor chance tilbage i det tyske valg, men brændte den for åben skærm

En heftig flirt mellem de to andre kanslerkandidater stjal hele billedet i den sidste store tv-debat før det tyske valg på søndag.

Socialdemokraten Olaf Scholz og De Grønnes Annalena Baerbock havde gang i så hed en rød-grøn flirt i aftenens tv-debat, at de ikke overlod meget plads til kristendemokraten Armin Laschet. (Foto: Michele Tantussi © Ritzau Scanpix)

Gårsdagens sidste store tv-debat mellem de tre kanslerkandidater var sidste chance for den hårdt pressede kristendemokrat Armin Laschet til at hive nogle stærkt tiltrængte stik hjem før valget på søndag.

Men det lykkedes ikke, lyder dommen.

TV-debatten var nemlig langt hen ad vejen en to-mod-én-kamp, hvor Armin Laschet blev fanget midt i en rød-grøn-flirt mellem de to andre kanslerkandidater, socialdemokraten Olaf Scholz og De Grønnes Annalena Baerbock.

De to gik til fælles angreb på Armin Laschet på en række centrale områder og roste samtidig hinandens forslag. I en sådan grad, at flere kommentatorer spekulerer i, om Olaf Scholz og Annalena Baerbock mon allerede har indledt regeringsforhandlinger, før krydserne er sat.

Armin Laschet står til at føre kristendemokraterne i søsterpartierne CDU/CSU til det absolut værste valgresultat nogensinde. Han har tabt et ellers komfortabelt forspring i målingerne til socialdemokraterne i SPD, der står til at blive Tysklands nye største parti.

Olaf Scholz har derimod foretaget den omvendte rustjebanetur i målingerne fra en fjern tredjeplads til nu at ligge nummer et med en uge til valget.

Tredjepladsen har aftenens tredje kandidat, Annalena Baerbock, til gengæld overtaget. Målingerne spår hende ikke mange chancer for at indtage Kanzleramt efter Angela Merkel - men til gengæld ser De Grønne ud til at blive afgørende for den næste tyske regering.

Rød-grøn fællesfront på mindsteløn og skat

Den rød-grønne flirt startede, da mindstelønnen kom på bordet. Både SPD og De Grønne vil hæve mindstelønnen fra de nuværende 9,6 euro til 12 euro i timen. Det handler om respekt og retfærdighed, gav Scholz og Baerbock hinanden ret i.

Så hvorfor vil Armin Laschet ikke hæve mindstelønnen?

- Vi vil gerne have stærke arbejdsgivere. Der er allerede minimumslønninger på 12,5 og endda 15 euro i timen. Mindstelønsforhandlinger er en opgave for arbejdsmarkedets parter, sagde Armin Laschet og betonede, at det for ham handler om at "bevare arbejdspladser".

Da den lovbestemte mindsteløn blev indført i 2015, advarede kritikerne også mod, at det ville føre til færre arbejdspladser – men det skete ikke, gav Olaf Scholz igen:

- Og 12 euro i timen er stadig ikke særlig mange penge, sagde han og gentog, at det er hans vigtigste mærkesag, hvis han bliver kansler.

Er det en betingelse for din regering?

- Ja, det kan borgerne stole på, lød svaret fra Olaf Scholz, der derefter sendte en stikpille direkte i hovedet på Armin Laschet:

- Jeg gør ikke det her, fordi vi er midt i en valgkamp. Jeg er bekymret over borgernes værdighed. Det er nok det, der adskiller os to.

En højere mindsteløn vil gavne 10 millioner tyskere og være med til at hjælpe mange tyske børn ud af fattigdom, lød argumentet fra Annalena Baerbock, der også angreb Armin Laschet og hans forslag om at lette skatten i toppen:

- Du vil give ti milliarder kroner til de mennesker, der har flest penge. Vores klare prioritet er familier og børn, der har brug for støtte, sagde hun.

Hendes kommentar udløste bekræftende nik fra Olaf Scholz, der også direkte sagde:

- Jeg støtter fru Baerbock.

Også i skattedebatten roste socialdemokraten sin grønne modkandidat:

- Hvis jeg forstår det rigtigt, så kommer fru Baerbock og hendes parti og jeg selv og mit parti med meget ens forslag.

Scholz: Jeg vil helst danne regering med De Grønne

Mod TV-debattens slutning ville tv-værterne vide, hvilken regering de tre kanslerkandidater vil gå efter at danne efter valget på søndag.

Når socialdemokrater og kristendemokrater ikke længere vil danne regering sammen, har alle tre kanslerkandidater ifølge målingerne brug for to andre partier for at danne flertal.

Armin Laschet udelukker regeringssamarbejde med to partier: Højrefløjspartiet Alternative für Deutschland, AfD, samt socialistpartiet Die Linke. Med ham som kansler "vil demokrater danne koalition, ikke ekstremister", forsikrede han.

Derefter gentog Armin Laschet en advarsel, som han har fremsat utallige gange i løbet af valgkampen: Med Olaf Scholz som kansler risikerer tyskerne at få Die Linke i regering - et parti, der vil afskaffe forsvarsalliancen Nato til fordel for et forsvarssamarbejde med Rusland.

Armin Laschet ville derfor vide, om Olaf Scholz også kan afskrive en regering med Die Linke.

Men heller ikke denne gang fik han noget svar fra Olaf Scholz. Han sendte til gengæld en fuldtonet koalitions-flirt i retning af Annalena Baerbock:

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg helst vil danne regering med De Grønne, sagde Olaf Scholz.

Annalena Baerbock kvitterede: Hun kan også godt se en rød-grøn regering for sig. Eller en grøn-rød, for som hun slog fast: Hun foretrækker sig selv i Kanzleramt, og en grøn regering er "nødvendig for en ny start".

Én ting var hun helt enig med Olaf Scholz om: Efter 16 år ved magten hører CDU/CSU nu til i oppositionen.

- Unionen står for en politik fra i går, sagde Annalena Baerbock.

Facebook
Twitter