Med blot 17 dage til det tyske valg ransager politiet den førende kanslerkandidats ministerium

En sag om mulig hvidvask af terrorpenge rammer midt i den tyske valgkamp.

En ransagning af Finansministeriet 17 dage før det tyske valg vækker opsigt, fordi finansministeren hedder Olaf Scholz, og han er lige nu tyskernes foretrukne kanslerkandidat. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Mens den socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, var ude på valgkamp, foretog politiet i går en omfattende ransagning i hans ministerium, Finansministeriet, samt Justitsministeriet i en sag om mulig myndighedssjusk med alvorlige hvidvaskrapporter.

Ingen mistanker er rettet mod Olaf Scholz selv, men med under tre uger til det tyske valg kan flere tyske medier ikke lade være med at spekulere:

Kan sagen tage noget af pusten af hans fantastiske himmelflugt i meningsmålingerne?

Hans politiske modstandere er i hvert fald begyndt at lugte blod fra manden, der lige nu er tyskernes klare favorit til at overtage kanslerposten fra Angela Merkel.

Baggrunden for ransagningen er en undersøgelse, der har været i gang siden februar 2020.

Den er rettet mod en særlig enhed mod hvidvaskning af penge, Financial Intelligence Unit, FIU, der hører under Finansministeriet.

Hvidvaskenheden skulle ifølge anklagerne have forsømt at sende en bankhenvendelse vedrørende mistanke om hvidvask for millionbeløb videre til de lovhåndhævende myndigheder.

Tilbage i juli gennemsøgte anklagemyndigheden også FIU’s hovedkvarter i Köln.

Her viste dokumenter, at der har været "omfattende kommunikation mellem FIU og de to ministerier".

Sagen drejer sig konkret om en mistænkelig transaktion, hvor der tilbage i 2018 blev overført mere end en million euro til en modtager i Afrika. Banken, som stod for overførslen, fik mistanke om, at pengene gik til at finansiere våben- og narkotikahandel samt terror og underrettede hvidvaskenheden om det.

FIU tog rapporten til efterretning, men videresendte den ikke til de relevante myndigheder, og derfor var det ikke muligt at stoppe betalingen, skriver Spiegel.

Anklagemyndigheden vil nu undersøge, hvad de ansvarlige i ministerierne har kendt til sagen.

Både Justitsministeriet og Finansministeriet oplyser, at de samarbejder fuldt ud med efterforskerne.

Scholz: Politiet kunne bare have stillet skriftlige spørgsmål

Olaf Scholz stiller sig uforstående over for ransagningen. Anklagemyndigheden kunne bare have stillet sine spørgsmål skriftligt og fået sine svar, lyder hans kritik ifølge Spiegel.

Selvom der ingen dokumenterede tråde er til Olaf Scholz i sagen, spekulerer de tyske medier allerede i, hvad den kommer til at betyde for hans valgkamp. Kan den spænde ben for hans kanslerdrømme?

Hans politiske modstandere er i hvert fald ikke sene til at lade kritikken hagle ned over ham.

- Efter mange år under Olaf Scholz’ ledelse er FIU i en dårlig tilstand, fordi han har behandlet det stedmoderligt, siger den Florian Toncar, der er finanspolitisk ordfører for det liberale parti, FDP, til avisen Die Zeit.

Samme toner lyder fra De Grønnes finanspolitiske ordfører, Lisa Paus.

- Der har været kaos hos FIU, siden Finansministeriet overtog ansvaret. Vi har gentagne gange påpeget problemerne i Forbundsdagen, siger hun ifølge Die Zeit med henvisning til, at hvidvaskenheden i 2017 blev lagt ind under Olaf Scholz’ Finansministerium.

Scholz selv var ikke til stede i ministeriet under ransagningerne, fordi han var ude på valgkamp. Konfronteret med anklagerne fra de øvrige partier påpegede han, at hvidvaskningsenheden allerede er blevet betydeligt udvidet under ham – og vil få tilført flere ressourcer.

Samtidig henviser hans kampagnehold til, at problemerne i FIU allerede var opstået, da kristendemokraterne i CDU/CSU sad med det øverste ansvar.

Facebook
Twitter