Med seks dage til tæt tysk valg bliver den førende kanslerkandidat grillet: Kunne han have forhindret hvidvask for millioner?

Ingen minister kan løse alle problemer med et fingerknips, forsvarer Olaf Scholz sig.

Udover at være socialdemokratisk kanslerkandidat er Olaf Scholz også finansminister - og det er i dén kapacitet, han i dag er blevet grillet i Forbundsdagen. (Foto: Michele Tantussi © Ritzau Scanpix)

Midt i den tyske valgkamps absolutte slutspurt måtte manden i førertrøjen, Olaf Scholz, i dag melde afbud til to vælgermøder.

Den socialdemokratiske kanslerkandidat var nemlig blevet hidkaldt af Forbundsdagens Finansudvalg, der ville udfritte ham om hans rolle i en opsigtsvækkende sag om mulig myndighedssjusk med alvorlige rapporter om hvidvask i millionklassen.

Udover at være tyskernes foretrukne kanslerkandidat, er Olaf Scholz nemlig også finansminister - og det var i den rolle, hans politiske modstandere i de andre partier i dag havde hidkaldt ham.

- Det er ikke nogen petitesse, at kampen mod hvidvaskning ikke fungerer i Tyskland, sagde finansordfører Floran Toncar fra det liberale parti FDP, der kridtede det vigtigste spørgsmål op til Olaf Scholz:

- Har retningslinjerne fra Berlin (og dermed Olaf Scholz, red.) ført til enorme smuthuller i kampen mod hvidvaskning af penge?

Dagens møde i Finansudvalget blev indkaldt, efter politiet i forrige uge foretog en razzia i Olaf Scholz' Finansministerium. Ministeriets særlige enhed mod hvidvask skulle ifølge anklagerne have siddet på hænderne i en sag om en pengeoverførsel, der er under mistanke for at have finansieret våben- og narkotikahandel samt terror.

Allerede få timer efter ransagningen kritiserede Olaf Scholz politiet for at være skredet så drastisk til værks. De kunne bare have stillet deres spørgsmål skriftligt, så havde de fået deres svar, lød hans første reaktion.

På mødet i dag afviste han at have negligeret kampen mod hvidvask. Tværtimod har ministeriet under hans ledelse haft stort fokus på området, gentog han flere gange.

- Men ingen minister kan løse alle problemer med et fingerknips, betonede Olaf Scholz ifølge avisen Welt.

Derudover afviste Olaf Scholz at svare på en række af spørgsmålene med henvisning til den igangværende undersøgelse.

Pressen var mødt talsstærkt op efter mødet i Finansudvalget, og Olaf Scholz svarede på et par spørgsmål, før han hastede videre til et valgkamp-arrangement. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Ritzau Scanpix)

'Den mest uanstændige valgkampagne i årtier'

Selvom Olaf Scholz ikke selv er under mistanke i sagen, har hans politiske modstandere ikke været sene til at bruge sagen mod ham i valgkampen.

Tre dage efter razziaen angreb den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, i en stor tv-debat Olaf Scholz for at have ført et mangelfuldt tilsyn med hvidvaskenheden.

Han sørgede også lige for at minde seerne om, at det her ikke er den første skandale, der har fundet sted i Finansministeriet under Olaf Scholz. Armin Laschet henledte opmærksomheden på Wirecard-skandalen, hvor det tyske finanstilsyn svigtede grelt i en spektakulær sag om fusk med regnskaber i milliardklassen.

- Som minister skal du sørge for, at tilsynsmyndighederne gør deres arbejde. Hvis min finansminister arbejdede som dig, ville vi have et problem, sagde Armin Laschet.

Olaf Scholz måtte aflyse to valgkamp-arrangementer i det sydtyske for at deltage i Finansudvalgets møde om hvidvask-sagen i Forbundsdagen i Berlin. (Foto: Theo Klein / POOL © Ritzau Scanpix)

Op til dagens møde i Finansudvalget har SDP-generalsekretær Lars Klingbeil beskyldt Armin Laschet og den kristendemokratiske union mellem søsterpartierne CDU/CSU for at sprede løgne om ransagningen.

- I deres panik over at miste magten foretager Unionen i mangel af indhold den mest uanstændige valgkampagne i årtier. For at skade Olaf Scholz personligt vrider Laschet og hans folk bevidst fakta, bøjer sandheden og spreder målrettede løgne, sagde Lars Klingbeil i weekenden til RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Det liberale parti FDP’s generalsekretær, Volker Wissing, anklager Olaf Scholz for ikke at have givet hvidvaskenheden nok ressourcer og opmærksomhed.

- Problemerne med personale, udstyr og manglende faglige kompetencer har været kendt længe, sagde han op til mødet til Zeit Online.

Også De Grønnes kanslerkandidat, Annelena Baerbock, kritiserer Olaf Scholz’ håndtering af sagen. I gårsdagens sidste store tv-debat mellem de tre kanslerkandidater opfordrede hun ham til at udvise "fuldstændig gennemsigtighed" i sagen.

'I underminerer tilliden til vores retsstat'

Den højst overraskende razzia midt i den tætte valgkamp har udløst spekulationer om beskidt politisk bestillingsarbejde.

I den pressemeddelelse, som anklagemyndigheden udsendte i forbindelse med razziaen, står der, at man vil finde ud af, om Olaf Scholz og hans ministerium har blandet sig i hvidvask-sagen og muligvis forhindret, at sagen blev meldt til politiet.

Men i ransagningskendelsen står der intet om en mistanke af den art. Olaf Scholz' højre hånd har delt en bid af kendelsen for at rense kanslerkandidaten for den mistanke. Men det er forbudt at offentliggøre ransagningskendelsen, så nu undersøges medarbejderen af den offentlige anklager.

Samtidig spekulerer flere socialdemokrater højt om, at ransagningen var politisk orkestreret for at ramme manden i valgkampens førertrøje, Olaf Scholz. De påpeger, at anklagemyndighedens chef, der fører hvidvask-sagen, er CDU-mand.

CDU'erne påpeger omvendt, at ransagningen var godkendt af en uafhængig dommer og beskylder derfor socialdemokraterne for desinformation.

SPD’s "påstande mod anklagemyndighedens arbejde er fuldstændig uacceptable", har den kristendemokratiske parlamentsgruppes næstformand Carsten Linnemann tordnet igen i Rheinische Post:

- Det hører sig ikke til, ikke engang i den hedeste valgkamp, for det underminerer tilliden til vores retsstat.

Facebook
Twitter