Merkel kan stadig være kansler næste år: Nu starter kampen om det tyske regerings-puslespil

Trafiklys eller Jamaica? Koalition-farvelegen er i gang efter tæt tysk valgresultat.

Efter valget i 2017 tog det Angela Merkel knap seks måneder at få dannet en regering. Og de nye regeringsforhandlinger efter gårsdagens tætte valg kan også meget vel komme til at trække ud. (Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Efter det tætte valgresultat ved det tyske valg i går, indledes nu den svære og ofte langtrukne tyske disciplin, det er at få dannet en ny regering.

De hidtil længste regeringsforhandlinger fandt sted efter valget i 2017, hvor Angela Merkel måtte bruge næsten et halvt år på at få dannet sin regering.

Manden, der i går rendte med den knebne valgsejr - nemlig socialdemokraten Olaf Scholz - håber på, at han kan præsentere en regering inden jul, så Merkel ikke skal holde endnu en nytårstale.

Men det kan meget vel trække længere ud, for manden med næstflest stemmer, kristendemokraten Armin Laschet, vil også forsøge at danne regering.

Rent matematisk set har begge kanslerkandidater flere muligheder for at danne regering. Men når man lægger matematikken til side og ser på, hvilke koalitioner der rent politisk vil være en mulighed, så snævrer feltet gevaldigt ind.

Ingen af de andre partier vil eksempelvis samarbejde med det højrenationalistiske parti Alternative für Deutscland, AfD. Og efter mange år ved magten sammen vil socialdemokrater og kristendemokrater gerne slippe for hinanden som regeringspartner.

Lige nu kigger både Olaf Scholz og Armin Laschet mod de to samme partier:

Miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP. De to partier, der blev henholdsvis tredje- og fjerdestørst ved valget, kan nemlig meget vel blive dette valgs "kansler-magere", fordi de sammen kan gøre enten Olaf Scholz eller Armin Laschet til kansler.

Under valgaftenens store tv-debat med alle partilederne bejlede de to herrer gevaldigt til de to partier.

Herunder gennemgår vi de mulige regeringskonstellationer - og starter med de to, alle snakker om lige nu:

Trafiklys-regeringen gør Olaf Scholz til kansler

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

De tre partier, hvis farver tilsammen udgør lyskrydets røde, gule og grønne farve, er socialdemokraterne i SPD, de liberale i FDP og miljøpartiet De Grønne.

Trafiklyset beskrives som Olaf Scholz bedste mulighed for at danne regering. I valgkampen har han da også flirtet - i politisk forstand - med De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock.

Men mens SPD og De Grønne langt hen ad vejen kan blive enige om centrale emner som en højere mindsteløn og beskatning af formuer, så stritter de liberale i FDP ud på stort set hele den økonomiske politik.

FDP-leder Christian Lindner har flere gange i valgkampen sagt, at de tre partier ikke har en særlig stor politisk fællesmængde. Han stejler især over skattestigninger og højere sociale ydelser.

Men FDP har tidligere gjort en socialdemokrat til tysk kansler - og i delstaten Rheinland-Pfalz regerer FDP lige nu netop sammen med SPD og De Grønne.

Under den store tv-debat i går aftes, hvor alle partilederne mødtes oven på aftenens første prognoser, kom Christian Lindner med et alternativt forhandlingsforslag til De Grønne:

- De Grønne og FDP taler først med hinanden og så ser vi, hvor der kan være fælles fodslag.

Altså at de to mulige juniorpartier i en ny regering forhandler sammen først - uden socialdemokrater eller kristendemokrater - for de to gamle partier er alligevel afhængige af, hvad grønne og liberale kan blive enige om.

Olaf Scholz lovede sine to mulige regeringspartnere, at "ethvert parti i regeringen skal kunne se sig selv og sine vælgere i øjnene".

Derefter oplistede han de centrale værdier i en Trafiklys-regering: Rød social retfærdighed, grøn klimakamp og gule private investeringer.

Annalena Baerbock er De Grønnes første kanslerkandidat nogensinde. Men selvom hun med en tredjeplads i valget er dømt ude af kanslerkapløbet, kan hun få stor betydning for, hvem af de to andre kandidater, der bliver kansler. (Foto: DAVID GANNON © Ritzau Scanpix)

Jamaica-regeringen gør Armin Laschet til kansler

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Koalitionen har fået navn efter den caribiske østat, fordi partifarverne tilsammen danner det jamaicanske flag: De sorte kristendemokrater i CDU/CSU, det gule liberale parti FDP og De Grønne.

De tre partier har mange uenigheder – især på den økonomiske politik, hvor de borgerlige partier FDP og CDU/CSU vil sænke skatterne, mens De Grønne vil hæve mindsteløn og sociale ydelser.

De Grønne er også uenige med de to andre partier, når det kommer til klimakampen. Her vil De Grønne have mere ambitiøse tyske klimamål og blandt andet forbyde salg af diesel- og benzinbiler fra 2030.

De to andre partier vil ikke kæmpe klimakampen med det, de igennem hele valgkampen har betegnet som "Annalena Baerbocks mange forbud", men i stedet "med kloge grønne investeringer".

Det faldt da også til jorden, da de tre partier forsøgte at danne en koalition under de langstrakte regeringsforhandlinger efter valget i 2017. FDP-leder Christian Lindner trak sig til sidst fra forhandlingerne med det famøse exit-citat:

- Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt.

Men i de seneste ugers valgkamp har Christian Lindner ikke lagt skjul på, at han allerhelst vil have Armin Laschet som kansler.

Og Laschet ser også ud til at være villig til at strække sig langt i bestræbelserne på at lande en Jamaica-regering, der ligner hans eneste mulighed for at blive kansler - og dermed beholde posten på kristendemokratiske hænder trods det historisk dårlige valgresultat.

Under aftenens tv-debat lokkede Armin Laschet både Christian Lindner og Annalena Baerbock med en "fell-good-koalition", som avisen Welt i dag beskriver det.

Den kristendemokratiske kanslerkandidat vil indgå en regering, hvor "forskellige sociale strømninger samles" – en regering, "som man gerne vil lave".

Christian Lindner, der står i spidsen for det liberale parti FDP, vil helst danne en Jamaica-regering og sammen med De Grønne gøre kristendemokraten Armin Laschet til kansler. (Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)

GroKo-regeringen kan gøre Laschet til vicekansler

GroKo er kort for Große Koalition, der betyder den store koalition. Den består af de to største partier, SPD og CDU/CSU.

Tre af Angela Merkels fire regeringer har været GroKo-regeringer med socialdemokraterne som såkaldt juniorpartner - også den seneste, der stadig er fungerende regering.

Men efter et opslidende regeringssamarbejde har de to partier ført en hård valgkamp mod hinanden, og begge ønsker at se modparten i opposition.

På et pressemøde i dag blev Armin Laschet spurgt, om han helt vil udelukke en GroKo-regering med Olaf Scholz som kansler og ham selv som vicekansler.

- Intet bør udelukkes blandt demokrater, lød hans svar.

Kenya-regeringen samler alle tre kanslerkandidater

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Koalitionenen med det kenyanske flags farver består af de tre partier, der hver har stillet med en kanslerkandidat i valgkampen: De sorte i CDU/CSU, de røde i SPD og de grønne i - ja, De Grønne.

Det er med andre ord den nuværende GroKo-regering plus De Grønne.

En Kenya-regering vil være dermed være bredeste treparti-regering med flest stemmer i ryggen. Men modellen anses ikke for at være meget mere end en matematisk mulighed, fordi ingen af de tre partier ønsker den.

Både SPD og De Grønne har sagt, at de helst ser CDU/CSU i oppositionen.

Men man skal aldrig sige aldrig i politik - efter valget i 2017 endte socialdemokrater og kristendemokrater jo alligel i regering sammen igen, selvom de havde forsvoret det.

Tyskland-regeringen er den nuværende regering + de liberale

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Tyskland-koalitionen er ikke mere tysk end de andre mulige koalitioner, men tager navn efter partiernes farver, der svarer til farverne i det tyske flag.

Koalitionen består af den nuværende GroKo-regering med de sorte CDU/CSU og røde SPD og derudover de gule i det liberale parti FDP.

Det vil være en bred koalition, men som vi efterhånden har fået skrevet et par gange, så er både socialdemokraterne og kristendemokraterne klar til at finde nye regeringsvenner.

Artiklen er blevet opdateret med GroKo-regeringen, da valgresultatet viste, at den også er en mulighed. I hvert fald på papiret.

Facebook
Twitter