Merkel stempler for alvor ind i valgkampen, men bliver afbrudt af sure kolleger: Herregud, sikke en ballade!

Angela Merkel forsøger at redde sit regeringsparti fra et katastrofalt dårligt valg.

Kansler Angela Merkel får kritik for at føre valgkamp for sit skrantende parti fra Forbundsdagens talerstol. (Foto: JOHN MacDougall © Ritzau Scanpix)

Lige så ekstremt tæt, den tyske valgkamp er blevet, lige så forholdsvis udramatisk har den været.

Men i dag stemplede den afgående kansler, Angela Merkel, for alvor ind i valgkampen og udløste en dramatisk scene i Forbundsdagens formentlig sidste samling før valget den 26. september.

Hendes parti, kristendemokraterne i søsterpartierne CDU/CSU, står i målingerne til at få det værste valg nogensinde - og risikerer at miste kanslerposten.

- Det er ikke ligegyldigt, hvem der regerer dette land. Den bedste vej for vores land er en CDU/CSU-ledet regering med Armin Laschet som kansler, sagde Angela Merkel om sin partifælle, den kristendemokratiske kanslerkandidat.

Armin Laschets regering vil stå for "stabilitet, pålidelighed og mådehold". Og det er præcis, hvad Tyskland har brug for nu, betonede Merkel.

Derimod har Tyskland ikke brug for en regering ledet af socialdemokraterne i SPD. De vil nemlig ikke afvise et regeringssamarbejde med det socialistiske parti Die Linke, som vil opløse forsvarsalliancen Nato og hæve skatterne, lyder advarslen fra kristendemokraterne.

En advarsel, de gentager med større og større bogstaver i takt med, at de selv sakker mere og mere bagud i målingerne, hvor socialdemokraterne fortsat stiger støt.

Merkels valgkampstale udløste store bifald fra partifællerne, men i den røde ende af Forbundsdagen udbrød der højlydt uro, og enkelte råbte "Skam dig!" til kansleren.

Uroen var så stor, at Merkel måtte afbryde sin tale og tydeligt irriteret sige:

- Herregud! Sikke en ballade. Jeg har været medlem af den tyske Forbundsdag i over 30 år, og hvis jeg ikke skulle diskutere sådanne spørgsmål her, hvor så? Det her er hjertet i demokratiet, og det er præcis det, der skal diskuteres her.

Merkel: Ingen har været forsøgskaniner

Balladen bremsede ikke Angela Merkel i at komme med endnu en stikpille direkte henvendt til manden, der lige nu ser ud til at kunne fravriste hendes parti kanslerposten: Socialdemokraten Olaf Scholz.

For at forstå stikpillen, må vi først skrue tiden tilbage til et interview i sidste uge, hvor Olaf Scholz i et forsøg på at overbevise vaccine-skeptikere til at lade sig vaccinere mod Covid-19, sagde:

- 50 millioner tyskere er nu blevet vaccineret to gange. Vi har alle været forsøgskaniner for dem, der har ventet med at lade sig vaccinere. Derfor siger jeg – som en af disse 50 millioner – det gik godt! Vær venlige at blive vaccineret.

Dén kommentar faldt Angela Merkel for brystet:

- Ingen vaccinerede har været forsøgskaniner – heller ikke Olaf Scholz eller mig, sagde hun i dag fra talerstolen, hvor hun tilføjede, at man må bruge saglige argumenter og ikke "skæve billeder" til at overbevise vaccine-skeptikerne.

Corona - og især de folk, der ikke vil lade sig vaccinere - fylder meget i valgkampen. Smittetallene stiger, og den fjerde tyske corona-bølge kan meget vel toppe lige oven i valget.

Scholz driller Merkel med historisk lave meningsmålinger

Olaf Scholz fik ordet efter Angela Merkel og lagde ud med et stort overskud oven på kanslerens kritik af ham:

- Mange tak for samarbejdet, også til dig, fru Merkel, sagde Olaf Scholz, der både er vicekansler og finansminister i Angela Merkels regering.

Derefter sendte den socialdemokratiske kanslerkandidat en spydig stikpille tilbage i hovedet på de kristendemokrater, der ikke grinte af hans "forsøgskanin-vittighed":

- Når nogle ikke kan grine af det, men i stedet bliver sure, kan det måske have noget at gøre med, at de har meget lidt at grine af, når de ser på deres meningsmålinger, sagde Scholz.

Olaf Scholz udveksler et ord med kansler Angela Merkel, før de begge skulle på talerstolen. Udover at være socialdemokratisk kanslerkandidat er Olaf Scholz finansminister og vicekansler i Merkels regering. (Foto: JOHN MacDougall © Ritzau Scanpix)

Hvis målingerne holder bare en lille smule stik, står Armin Laschet til at føre kristendemokraterne til det værste valgresultat nogensinde.

Olaf Scholz og socialdemokraterne fører lige nu med 25 procent i et gennemsnit af de mange meningsmålinger, mens Armin Laschet og co. ligger på andenpladsen med 21 procent.

Det sidste parti, der stiller med en kanslerkandidat, De Grønne med Annalena Baerbock i spidsen, er med 16 procent i målingerne langt bagud i kanslerkapløbet.

Podcasten "Stjerner og Striber - Ta'r til Tyskland" følger den tyske valgkamp frem mod valget den 26. september:

Facebook
Twitter