Michael Reiter: 5 ting du skal holde godt øje med ved det tyske valg

Selvom Angela Merkel ser ud til at vinde det tyske valg, så er der meget på spil, når tyskerne stemmer på søndag.

Hackerangreb, skiftende folkestemning eller overraskende alliancer. Der er meget der kan ske endnu i det tyske valg. Omkring fyrre procent af tyskerne har endnu ikke besluttet, hvor de skal sætte krydset. DR's tysklandskorrespondent Michael Reiter peger her på de fem vigtige ting, du skal holde øje med, når vores tyske nabo stemmer på søndag.

1. Hvor mange stemmer får Angela Merkel?

Det første, du skal lægge mærke til, er, om hun får lige så mange stemmer som ved sidste valg – altså over 40 procent. Gør hun det, så vil hun virke usårlig overfor de seneste års kritik - for eksempel i forbindelse med flygtningekrisen. Hun vil formentlig også få let ved at danne regering. Får hun under 40 procent, så kan man faktisk se det som et nederlag. Så vil Merkel fremstå svækket i Tyskland og internationalt. Og samtidig kan det blive sværere for hende at danne regering.

Tysk valg

Tyskerne skal vælge en ny kansler og nye medlemmer til det tyske parlament, også kaldet Bundestag. Kristendemokratiske Angela Merkel fører i meningsmålingerne over sin modstander socialdemokraten Martin Schultz.

Hvordan det tyske lederskab bliver sammensat, finder vi ud af d. 24. september.

2. Hvem kommer på tredjepladsen?

Angela Merkels konservative er seedet til en førsteplads – og Tysklands socialdemokrater til en andenplads. Men hold godt øje med, hvem der bliver nummer tre efter på søndag. Det tredjestørste parti kommer nemlig til at præge tysk politik i de kommende år. Bliver det de liberale, FDP – eller De Grønne – så er der gode chancer for, at det parti kommer i regering med Merkel.

3. Hold øje med den ydre højre- og venstrefløj!

Bronzemedaljen kan sagtens ende med at gå til et af Tysklands yderligtgående partier. Læg mærke til socialisterne, die Linke, der vil ud af NATO og tættere på Rusland. Læg også mærke til det islam- og indvandringskritiske højreparti AfD. Begges chancer for at komme i regering er lig nul. Men jo større de bliver, desto sværere bliver det for de andre partier at danne regering. Og jo større bliver det politiske pres fra yderfløjene.

4. Hvor stor er valgdeltagelsen?

Den fjerde ting, der er værd at holde øje med, er, hvor mange tyskere der går i stemmeboksen – og hvor mange, der bliver hængende hjemme på sofaen. En tommelfingerregel er nemlig, at en høj valgdeltagelse som regel giver et bedre valg for midterpartierne. Og at en lav deltagelse vil styrke de tyske yderfløje. Det kan derfor blive afgørende for Merkels muligheder, om 3 procent mere eller mindre vælger at stemme.

5. Hold øje med x-faktoren!

Vi lever i en skør verden og der kan ske alle mulige ting, der kan vende op og ned på det tyske valg. Det kan være katastrofer, terror, hackerangreb eller internationale kriser. Så læg mærke til, hvad der ellers sker i og omkring Tyskland. Og ellers: knap en tysk importpils op, smid en bratwurst på panden og nyd valgdækningen her på DR.