Mindsteløn splitter de tyske kanslerkandidater: 'Jeg har ikke altid råd til tre måltider om dagen'

Cykelbuddet Nafis tjener 74 kroner i timen. To af de tre tyske kanslerkandidater vil hæve mindstelønnen til 89 kroner i timen.

Cykelbuddet Nafis Bin Alam er en af 10 millioner tyskere, der vil få en lønstigning, hvis den næste tyske kansler bliver socialdemokraten Olaf Scholz. (Foto: Lau Svensson © DR)

Med en stor rygsæk på skuldrene cykler 24-årige Nafis Bin Alam den vesttyske by Dortmund tyndt med pizza, burger og pomfritter til sultne tyske kunder. Med en timeløn på 74 kroner er det ikke hver uge, han selv bliver mæt.

- Jeg vil normalt gerne spise tre gange hver dag, men nogle uger har jeg kun råd til to måltider om dagen. Sådan er det. Og det er svært, siger Nafis Bin Alam.

Han er flyttet fra Bangladesh til Tyskland for at studere forretningsadministration. I tre år har han ved siden af studiet arbejdet for madleveringstjenesten Lieferando. Her bliver han betalt 40 cent over den tyske mindsteløn, nemlig 10 euro i timen.

Nafis Bin Alam kan normalt købe mad ind til en uge for cirka 220-300 kroner.

- Men hvis der så for eksempel opstår et problem med cyklen, så skal jeg selv betale for at få den fixet. Så har jeg måske kun 20 euro (cirka 150 kroner) tilbage at købe ind for. Og det kan jeg ikke købe mad for til en hel uge, forklarer han.

Knap har han sagt det, før det sker: Cyklen punkterer, og Nafis Bin Alam må stå af og trække.

- Det er så stressende, når det sker. Der er ofte problemer med cyklen, og det skal jeg selv betale for. Det har jeg ikke råd til, siger han.

- Jeg ville gerne kunne sende nogle penge hjem til mine forældre i Bangladesh for at hjælpe dem, som de har hjulpet mig hele livet. Men 10 euro er ikke engang nok til mig selv.

Nafis Bin Alam har typisk tre vagter om ugen for leveringstjenesten Lieferando. Resten af tiden studerer han forretningsadministration i Dortmund. (Foto: Lau Svensson © DR)

Højere mindsteløn er hjerteblod for tyskernes kansler-favorit

Nafis Bin Alam er blot en af cirka 10 millioner tyskere, der tjener tæt på mindstelønnen. Han arbejder kun deltid, men mange fuldtidsansatte på mindsteløn er ”Arm trotz Arbeit” – fattige selvom de arbejder fuldtid – lyder kritikken fra flere partier.

I seks af Tysklands 16 delstater var husleje- og varmeregningerne sidste år højere end hvad en fuldtidsbeskæftiget på mindsteløn tjener, viser en opgørelse fra Arbejdsministeriet.

Den socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, har derfor gjort det til sin allerstørste mærkesag at hæve mindstelønnen fra de nuværende 9,6 euro til 12 euro i timen, hvis han vinder valget. Når man arbejder hele dagen, skal man kunne leve af sit arbejde uden yderligere støtte, lyder partiets løfte:

- Min vigtigste lov, som jeg vil sætte gang i med det samme, er at sikre en lønstigning for 10 millioner borgere, sagde Olaf Scholz i begyndelsen af valgkampen i et interview med avisen Welt.

Lige nu spår meningsmålingerne Olaf Scholz en god chance for at blive Tysklands næste kansler. Sker det, vil han gerne have miljøpartiet De Grønne med i regering – og de går også til valg på at hæve minimumslønnen til 12 euro.

Det er et vigtigt værktøj for at bekæmpe fattigdom blandt tyske børn, betoner De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbok:

- Det er et helt afgørende projekt for den næste regering at løfte hvert femte barn ud af fattigdom, sagde hun i sidste uge til Frankfurter Rundschau.

Som det eneste af de tre partier, der går efter kansler-posten, vil kristendemokraterne ikke pille ved mindstelønnen. Det fastslog kanslerkandidat Armin Laschet i et interview med Der Tagesspiegel i weekenden:

- Det grundlæggende spørgsmål er: Skal politikerne bestemme lønningerne i vores sociale markedsøkonomi? Det er vi imod.

Armin Laschet vil overlade spørgsmålet til en mindsteløn-kommission bestående af arbejdsgivere og lønmodtagere. Det er den kommission, der afgør, at mindstelønnen lige nu ligger på 9,6 euro i timen og løbende vil stige til 10,45 euro til sommer næste år.

"12 euro vil ikke gøre den store forskel for mig"

Fagforeningen NGG holder "Grill-og Fix-din-cykel"-arrangement for Dortmunds cykelbude. De vil kræve 15 euro i timen af leveringstjenesten Lieferando. (Foto: Lau Svensson © DR)

I Dortmund er det fyraften for Nafis Bin Alam. Han slæber sin punkterede cykel med til et Grill & Fix-din-cykel-arrangement, som fagforeningen NGG har inviteret Dortmunds cykelbude til.

Her får han fixet cyklen gratis, mens han spiser en grillpølse og svarer på, hvad Olaf Scholz’ store valgløfte om en mindsteløn på 12 euro vil betyde for ham:

- 12 euro ville ikke gøre den helt store forskel for mig. Jeg tjener 10 euro i timen, men på gode dage kan jeg komme op på 12 euro, hvis jeg får både bonusser og drikkepenge, siger Nafis Bin Alam.

Forbundssekretær Samir Boudih fra fagforeningen NGG i Dortmund kræver 15 euro i timen for byens cykelbude. Han kalder Olaf Scholz' valgløfte om 12 euro i timen for en god start. (Foto: Lau Svensson © DR)

Manden, der inviterer på grillpølser og cykelreparation, er Samir Boudih, forbundssekretær i fagforeningen NGG. Han forsøger lige nu at lande en aftale med leveringstjenesten Lieferando, der skal give Nafis Bin Alam og hans kolleger 15 euro i timen – svarende til cirka 112 kroner.

- Problemet med den nuværende mindsteløn er, at den ikke rækker til at kunne leve for. Vi har fattigdom i Tyskland. Med mindstelønnen kan man ikke betale de stadig stigende huslejer og samtidig fylde køleskabet, siger Samir Boudih.

Og fagforeningsmandens dom over socialdemokraternes store valgløfte?

- 12 euro er et vigtigt første skridt. Det er ikke målet, men det er da et skridt på vejen.

Højere tysk mindsteløn vil også gavne danske virksomheder

Hvis Olaf Scholz får held med at hæve mindstelønnen til 12 euro, vil det også være en god nyhed for Danmark, fortæller cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

Selvom en lønstigning på 15-16 kroner i timen ikke lyder af meget, vil det helt klart ”rykke noget” for danske virksomheder på to fronter, lyder hans vurdering. Først og fremmest vil tyskerne ganske enkelt købe flere danske varer, når de får flere penge mellem hænderne:

- De kommer jo ikke til at lægge alle deres penge på danske varer, men de kommer måske til at købe en dansk-produceret trøje eller et stykke dansk svinekød, siger Allan Sørensen.

Hvis de tyske arbejdsgivere skal til at betale deres ansatte mere i løn, er det også en god nyhed for danske eksportvirksomheder:

- Det vil styrke vores konkurrenceevne på andre markeder ude i verden, hvor danske virksomheder konkurrerer med tyske virksomheder, siger Allan Sørensen.

Ethvert nyt tiltag på det tyske arbejdsmarked påvirker Danmark, fordi mere end 10.000 danske virksomheder eksporterer varer til Tyskland, betoner cheføkonomen:

- Der er 115.000 danske arbejdspladser, der afhænger af eksporten til Tyskland.

Facebook
Twitter