Ny tysk regering varsler stort opbrud efter 16 år med Merkel: Faxmaskiner og kul skal udfases, cannabis legaliseres og mindstelønnen hæves

Ny regeringsaftale skal godkendes i baglandet hos de tre kommende regeringspartier, før Olaf Scholz kan kalde sig kansler.

Socialdemokraten Olaf Scholz har med regeringsaftalen taget et afgørende skridt tættere på at kunne kalde sig Tysklands nye kansler efter Angela Merkel. (© DR GRAFIK/Nathalie Nystad)

Efter to måneders hemmelighedsfulde forhandlinger har tyskerne i dag fået et længe ventet stykke papir at se: En 177 sider lang regeringsaftale, der i detaljer udstikker en ny retning for Tyskland efter 16 år med Angela Merkel ved magten.

En aftale, der blandt andet vil udfase kul, legalisere cannabis, sænke valgretsalderen til 16 år og hæve mindstelønnen for ti millioner tyskere.

Dermed har tyskerne taget et afgørende skridt tættere på at få en ny regering efter valget i september. Først skal regeringsaftalen dog til afstemning i baglandet hos de tre partier, der står bag.

Manden, der står til at blive kansler, socialdemokraten Olaf Scholz, var tydeligt tilfreds, da han her til eftermiddag præsenterede aftalen på et pressemøde i Berlin:

- Trafiklyset er tændt, sagde han med henvisning til den kommende regerings kælenavn: Trafiklys-regeringen, der har navn efter de røde socialdemokrater i SPD, de gule liberale i FPD og de grønne i miljøpartiet De Grønne.

SPD og FDP vil afholde landsmøder, hvor regeringsaftalen skal til afstemning blandt partiernes delegerede, mens De Grønne vil lade alle deres godt 120.000 medlemmer stemme om den.

Partierne kan potentielt vende tommelfingeren nedad, men forventningen er, at de stemmer ja, så den nye regering kan være på plads før jul, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Jeg tror ærligt talt, at medlemmerne vil sige ja tak til magten, siger han.

Hvis alt går efter partiernes egen plan, vil det tyske parlament, Forbundsdagen, i begyndelsen af december formelt vælge Olaf Scholz som kansler.

Herunder kan du blive lidt klogere på ham - og meget klogere på den retning, han sammen med De Grønne og FDP vil styre Tyskland i:

Klima: 80 procent grøn strøm og nul kul i 2030

Massive regnmængder og ødelæggende oversvømmelser kostede i juli over 180 mennesker livet og satte klima øverst på listen over vigtige emner i den tyske valgkamp. (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)

Valget den 26. september er blevet kaldt Tysklands første klimavalg. Og det afspejler sig også i regeringsaftalen, hvor klima bliver nævnt hele 182 gange på de 177 sider. Det er mere end de 144 gange, der står Tyskland.

Og hvad siger de tre partier så med deres 182 gange klima?

Den nye regering vil i løbet af sit første år opdatere Tysklands klimalov med en handlingsplan, hvor alle sektorer skal bidrage til den grønne omstilling, så Tyskland når sit mål om at blive klimaneutralt i 2045.

Konkret vil partierne udfase kul i 2030 - i stedet for i 2038, som målet lyder i dag. Det vil kræve en massiv udvidelse af vedvarende energikilder for at kunne dække tyskernes energibehov.

Derfor skal halvdelen af varmen i 2030 produceres på en klimaneutral måde, 80 procent af strømmen skal være grøn, og 15 millioner elbiler skal køre på de tyske veje.

- Vi er på vej mod 1,5 grader-målet med denne regeringsaftale, forsikrede De Grønnes medformand Robert Habeck på pressemødet med henvisning til Paris-aftalens temperaturmål.

Digitalisering: Til kamp mod papirnusseri og faxmaskiner

Angela Merkel blev kansler i 2005 - før den første iPhone blev lanceret og mens tech-giganter som Facebook og Youtube stadig var for de få. I årenes løb er hun fra flere sider blevet kritiseret for at have ignoreret den digitale omstilling af Tyskland. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix Denmark)

Coronakrisen har afsløret, at Tyskland halter gevaldigt efter Danmark og andre nabolande, når det kommer til digitalisering. Det meget sigende - og derfor også ofte omtalte - eksempel er, at man i sundhedsvæsenet har måttet sende coronaresultater via faxmaskiner.

Men tyskerne kæmper mange steder også med dårlig internetforbindelse, huller i mobilnettet og store mængder papir i den offentlige administration.

Det vil de tre partier gøre op med. De vil opbygge en digital administration, "der lever op til folks forventninger om brugervenlige og tidssvarende digitale tjenester fra det offentlige".

- Vi vil digitalisere denne stat, lød det korte og kontante budskab fra den liberale leder, Christian Lindner, der har haft digitalisering som mærkesag i valgkampen.

Samtidig skal skolerne "tage springet ind i det 21. århundredes digitale verden" med stabilt internet og digitale læremidler som standard for alle elever.

Corona: Åbner for vaccinepligt og bonus til plejepersonale

Coronapas og mundbind er adgangskrav ved det traditionsrige karneval i Köln og mange andre steder rundt omkring i Tyskland, hvor corona-smitten stiger. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)

Olaf Scholz og hans ministerhold står til at overtage magten midt i en voldsom fjerde coronabølge, hvor der dagligt sættes nye triste rekorder for smittetilfælde, mens flere og flere hospitaler melder om fyldte intensivafdelinger.

Derfor indledte Olaf Scholz ikke pressemødet med præsentationen af regeringsaftalen, men derimod med en gennemgang af, hvordan den nye regering vil håndtere coronakrisen.

Den vil blandt andet etablere en coronakrisestab i Kanzleramt - Tysklands Hvide Hus - hvor virologer, epidemiologer og andre faggrupper dagligt skal vurdere udviklingen. Samtidig vil partierne udbetale en særlig bonus på en milliard euro til plejepersonale, der har været særligt hårdt belastet under krisen.

Olaf Scholz åbner også for et meget følsomt emne, nemlig vaccinepligt. Flere tyske toppolitikere har de seneste dage opfordret til at indføre en vaccinepligt i stil med Østrig, hvor man fra februar risikerer bøde eller fængsel, hvis man ikke lader sig vaccinere mod covid-19.

I første omgang lægger de tre partier op til at indføre vaccinepligt for visse faggrupper.

- I faciliteter, hvor særligt udsatte grupper plejes, bør vi gøre vaccination obligatorisk, sagde Olaf Scholz på pressemødet, hvor han i en bisætning tilføjede, at man vil undersøge en mulig udvidelse af sådan en ordning.

Udenrigspolitik: Tyskland skal træde i karakter uden Merkel

Som vicekansler og finansminister har Olaf Scholz stået i skyggen af kansler Angela Merkel. Den skygge skal han nu træde ud af - både på den nationale og den internationale scene. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Regeringsaftalen lægger ikke op til et stort nybrud i den tyske udenrigspolitik. Partierne sigter mod et styrket EU med en mere værdibaseret og aktiv europæisk politik. De vil arbejde for en "videreudvikling af en føderal europæisk forbundsstat".

Og så lægger den kommende kansler op til et endnu tættere samarbejde med bedste-vennen Frankrig. Allerede i valgkampen sagde Olaf Scholz, at hans første rejse som kansler naturligvis vil gå til den franske hovedstad, Paris.

Tonen er anderledes kontant over for Rusland, som partierne godt nok melder sig klar til en "konstruktiv dialog" med - men samtidig kræver de en "øjeblikkelig ende på forsøgene på destabilisering mod Ukraine”, lyder det med slet skjult henvisning til russernes annektering af den ukrainske Krim-halvø og volden i det østlige Ukraine.

Derudover åbner regeringsaftalen for bevæbnede tyske droner, der vil kunne "beskytte soldater på udsendelser i udlandet".

Finanspolitik: Partierne lægger op til massive investeringer

Hvor skal pengene komme fra til de store investeringer i klima og digitalisering? Især én finansieringskilde har fået meget medieomtale, selvom den er lille og skæv: En legalisering af hash vil indbringe statskassen millioner i afgifter. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

De tre partier lægger op til, at 2020'erne bliver "et årti med investeringer i fremtiden". De vil øge investeringerne betydeligt - både de private og de offentlige - i klimabeskyttelse, digitalisering, uddannelse, forskning og infrastruktur.

Men hvor skal pengene komme fra?

Man kan ikke beskylde de kommende topministre for at gå for meget i detaljer med, hvordan de vil finansiere de mange nye projekter. De Grønnes Robert Habeck forsikrede dog, at de ved, "præcis hvordan vi skal betale for det".

Partierne er enige om, at pengene skal findes "inden for rammerne af den forfatningsmæssige gældsbremse", der sætter grænser for, hvor stor en gæld Tyskland må have. Det var en rød linje for de liberale i FDP.

- Tyskland vil fortsat være en agent for finanspolitisk stabilitet, forsikrede den liberale FDP-leder, Christian Lindner, da også på pressemødet.

Partierne kan dog omgå den tyske gældsbremse ved at etablere offentlige investeringsselskaber.

En skæv lille finansieringskilde er i øvrigt legalisering af cannabis. De tre partier vil gøre det lovligt for voksne tyskere at købe hash "til fornøjelsesformål" i særlige licenserede butikker. Det vil indbringe statskassen millioner af euro i afgiftercannabis.